Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.04.2017.
13:51
Vestionline, Tanjug A

Politiko: Tačijevi vojni manevri

Inicijativa o formiranju kosovske vojske dovela je kosovskog predsednika Hašima Tačija u sukob sa Zapadom koji mu je svojevremeno pomogao da se transformiše od gerilskog lidera u državnika, piše evropski portal "Politiko".

Reuters
Ne tražimo ništa manje ili više od onoga što imaju druge države: Hašim Tači

Analitičari sugerišu, međutim, i da Tači koristi pitanje vojske kako bi učvrstio pozicije Demokratske partije Kosova i izazvao prevremene parlamentarne izbore na kojima bi zabeležio dobar rezultat. 

Posle intenzivnog pritiska Zapada, stiče se utisak da je Tači za sada povukao inicijativu o formiranju kosovske vojske, ali to pitanje ostaje živo i sporno sa potencijalom da podstakne tenzije među pripadnicima albanske i srpske zajednice i pogorša ionako već zategnute odnose Beograda i Prištine, navodi portal, a prenosi Tanjug.

NATO sa 4.500 pripadnika trenutno je, podseća se, jedina vojna sila na Kosovu, a Tači smatra da je krajnje vreme da Kosovo dobije svoju vojsku.

- Ovaj proces više ne može da se zaustavi. Mi smo nezavisna i suverena zemlje i ne možemo da dopustimo Beogradu ili nekom drugom da ima pravo veta na pitanje suvereniteta i integriteta Kosova, kao što je pitanje vojske. Ne tražimo ništa manje ili više od onoga što imaju druge države, a to je vojska - rekao je Tači za "Politiko".

Uz konstataciju da je Tačijeva inicijativa stigla u vreme povećanih tenzija na Balkanu naročito između Prištine i Beograda, portal podseća na incident sa vozom, hapšenje lidera bivše OVK Ramuša Haradinaja osumnjičenog za ratne zločine nad civilima, čije izručenje Srbija traži od Francuske, kao i na to da se prve optužnice novog Specijalnog suda za zločine OVK očekuju u junu. 

Iako popularna na Kosovu, Tačija je inicijativa o formiranju vojske ovela na kurs konfrontacije sa zapadnim saveznicima koji su mu pomogli da se transformiše od gerilskog lidera u državnika, a Kosovu da od protektorata Ujedinjenih nacija postane nezavisna država koju sada priznaje više od 100 zemalja, ali ne i Srbija ni Rusija, navodi Politiko.

Konstatauje se da kosovski saveznici na Zapadu smatraju da vojska treba da se formira izmenom ustava za šta je potrebna dvotrećinska većina i podrška srpskih poslanika.

SAD, jedan od najvažnijih kosovskih zaštitnika, upozorile su da bi svaka promena mandata bez saglasnosti srpske zajednice dovela do preispitivanja američke dugogodišnje pomoći kosovskim bezbednosnim snagama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online