Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 03.04.2017.
09:21
P. Vranešević - Vestionline A

Srbijo, stidi se!

Kontrola praktično svih medija, podređivanje državnih institucija političkoj volji vlastodržaca, besomučno nipodaštavanje svih onih koji se usude javno da ukažu na greške režima. Ništa od toga nije bilo dovoljno da državljani Srbije masovnije izađu na predsedničke izbore i pokažu da žele da odlučuju o svojoj sudbini. Na nedavnim izborima u uređenoj i bogatoj Holandiji, održanim u radni dan - sredu, izlaznost je iznosila 82 odsto. U napaćenoj, siromašnoj i zapuštenoj Srbiji, na izbore, koji su predstavljali neku vrstu referenduma protiv diktature, jedva preko 50 odsto. Izgleda da nam je bolje nego Holanđanima...

Reuters
Vučić i prijatelji slave pobedu na izborima

Što teže žive, više vole vlast

Srpsko društvo još jednom je pokazalo svoju težnju ka autoritarnosti i sklonosti ka podržavanju vođe koji će o svemu odlučivati umesto nas. Samo tako se može objasniti ubedljiva pobeda kandidata koji je sam u predizbornoj kampanji rekao da nema nameru da sarađuje sa nekim drugim ko bi eventualno postao predsednik Srbije.

Izbori su, u medijskom smislu, protekli u potpuno neregularnim uslovima, imajući u vidu da se kandidat vlasti Aleksandar Vučić pojavio na više naslovnih strana od svih ostalih konkurenata zajedno, a da je u čak 98 odsto tekstova o njemu pisano pozitivno (istraživanje CEM). O Vučićevim protivkandidatima ili nije pisano skoro ništa, ili je pisano negativno.

Takođe, on nije podneo ostavku na mesto premijera, pa je tako zauzeo i najveći deo prostora u informativnim emisijama televizija sa nacionalnom frekvencijom. Svi ovi podaci ukazuju koliko je krhko i nerazvijeno demokratsko društvo u Srbiji.

Pobedio je strah...

Može se razumeti gnev poniženih i uvređenih srpskih glasača. Uostalom, odijum prema političarima je i doneo treće mesto na izborima izmišljenom liku Ljubiši Preletačeviću Belom (tj. Luki Maksimoviću).

Ali, u ovakvoj Srbiji nema opravdanja za nezainteresovanost i apstinenciju. Porazan je podatak da čak 2 miliona građana nije našlo za shodno da ostvari svoje biračko pravo.

Mnogi stručnjaci smatraju da je u Srbiji u nedelju pobedio strah. Postoji veliki broj svedočenja o pretnjama i ucenama koje su vršili pripadnici vladajuće stranke. Međutim, moramo da shvatimo da od nas zavisi da li ćemo taj strah prevazići i da je neophodna izgradnja nezavisnih institucija koje će kontrolisati bahatost vlasti i sprečiti formiranje otvorene i ogoljene diktature.

Mi sada imamo situaciju koju nema nijedna država u Evropi, da su nam aktuelni premijer i izabrani predsednik Srbije ista osoba - Aleksandar Vučić, a ako i dalje budemo nezainteresovani da nešto promenimo, možda i ostane na obe pozicije... pa nećemo se valjda pridržavati zakona k'o pijan plota...

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.04.2017. 09:37
Пре : Готов је , Готов је , Готов је.сада : Готови смо , Готови смо.
Ponedeljak 03.04.2017. 10:21
Narodu su "ozbiljno pomogli" svi lideri koji su bili "protiv Vučića" samim tim što su prihvatili ovakve izborne uslove i nisu tražili bolje uslove za sebe . Razjedinjenost lidera išla je na ruku isključivo Vučiću oko koga su stale sve podguzne muve Srbije . Na kraju kao i uvek do sada narod je nepogrešivo izabrao najgoreg od najgorih .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online