Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.03.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Direktor pobegao, radnici na cedilu

Radnici Goše, fabrike šinskih vozila, u kojoj se prošle sedmice jedan radnik ubio, stupaju u generalni štrajk.

youtube.com/TvCentar
Pustoš: Goša možda broji poslednje dane

Dok radnici štrajkuju i traže isplatu dugovanja, povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica, generalni direktor Goše, Slovak Ivan Hemšild, napustio je zemlju.

Nezadovoljstvo u Goši kulminiralo je pre nekoliko dana kada se njihov kolega Dragan Miloradović (56) obesio u hali za održavanje ove fabrike u Smederevskoj Palanci.

Nakon toga, očigledno da je radnicima ovog nekadašnjeg giganta u SFRJ, proradio bunt.

Od prošlog četvrtka obustavljaju rad na po sat vremena dnevno.

Od utorka radnici fabrike šinskih vozila iz Smederevske Palanke stupaju u generalni štrajk.

- Tražimo da se svakom zaposlenom odmah isplati 100.000 dinara na ruke, da nam se overe knjižice koje tri godine nisu overene, da nam se poveže radni staž, da nam isplaćuju platu mesec za mesec i da nam isplaćuju celu platu, a ne da neko određuje da li ću primati 10, 15 ili 20 odsto - kaže predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

Ovi zahtevi poslati su vlasnicima u Slovačku.

- Poruka je da se želi normalizacija rada i sredstva će biti uplaćena. Sve do sada što je obećano, što se tiče isplata, to se i poštovalo. Razumem radnike - kaže finansijski direktor Goše Saša Lazić.

Sve to i generalni direktor Goše, Slovak Ivan Hemšild, poručuje iz inostranstva, jer je Gošu napustio prošle srede kada je u fabričkim halama pronađen obešen radnik.

- Pozvao je policiju, koga je sve zvao ne znam. Došla je policija i rekli su da su došli da izvedu generalnog direktora zato što je prijavljeno da ćete da ga bijete. Niko mu nikad u životu nije pretio da će da ga bije - tvrdi Vujičić.

Direktor je otišao, iza sebe je ostavio dugove, nezadovoljne radnike i pitanje - kakva je sudbina Goše.

Preti li joj posle nekoliko godina agonije "ključ u bravu".

- Naći ću negde posao, sad kreću zemljani radovi. Ići ću da sadim, radim na crno, svejedno mi je imao penziono ili ne, ovde nemam - kaže jedan od radnika Stevan Mihajlović.

Slično misli i njegov kolega Novica Filipović.

- Nemaš para, nemaš prevoz, nemaš jelo, nemaš ništa. Socijalno, penziono... ništa - kaže on.

Samo deo radi

Uprkos svemu u fabrici Goša nije sve stalo. Iako je većina zaposlenih od danas u generalnom štrajku, njih desetak radi prekovremeno. Izrađuju čelične nosače za železnički most, jer je tako dogovoreno sa menadžmentom kompanije da kupac ne bi trpeo.

Teška situacija u firmi naterala je i Miloradovića da počini kobni korak.

- Dragan je radio u Goši 37 godina. Bio je mnogo dobar čovek, ali ga je sudbina svih nas proganjala. Duže vreme je imao finansijske probleme zbog neisplaćenih zarada. Živeo je sa sinom Dejanom, koji je nezaposlen, i majkom Ružom. Prvo je vlasnik Goše Vladimir Por iz Slovačke počeo sa neplaćanjem poreza, pa doprinosa. Onda više nismo imali ni zdravstveno osiguranje, pa su prestali da nam daju novac za mesečne karte za prevoz. Dragan je morao svaki dan da se švercuje iz Velike Plane, gde je živeo, do Smederevske Palanke. Možete zamisliti koliko je to sramotno za čoveka njegovih godina, da ne može porodici da obezbedi egzistenciju i da mora da se švercuje - kaže njegov kolega Ljubomir Savić, predsednik sindikata Nezavisnost u Goši.

Ubijaju se zbog nemaštine

Kao što su "Vesti" već pisale, situacija u Goši je toliko dramatična da Miloradović nije, nažalost, usamljeni slučaj izneverenog radnika koji je digao ruku na sebe.
- Prošlog leta se Goran Pantelejić takođe obesio u svojoj kući. Umiru ljudi jer nemaju overene zdravstvene knjižice ili pare da odu kod lekara. U isto vreme vlasnik Goše iz Slovačke kupuje avione, pravi stadion u Slovačkoj, iz naše vlade nam samo obećavaju pomoć, a mi smo ostavljeni da se snalazimo kako znamo i umemo - kažu oni u očaju.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online