Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.03.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Senka Votergejta nad Vašingtonom

Niko ne zna kako će se završiti špijunska afera saradnika američkog predsednika Donalda Trampa (a možda i samog Trampa) i ruskih zvaničnika, a povodom tvrdnji da je Kremlj direktno uticao na to da američki milijarder uđe u Belu kuću.

Reuters
Kapitol hil: U Kongresu se lomi sudbina američkog predsednika

Ali, jedna od opcija je da Tramp pre vremena napusti funkciju.

- Kada bi rangirali moguće skandale do deset, Votergejt je bio devet, a Trampov skandal je zasad na nivou pet ili šest, ali brzo raste - kaže legendarni novinar Den Rader koji je u ime SBS pratio postupak pada predsednika Ričarda Niksona 1974. godine.

I tada, kao i danas, tema je bilo prisluškivanje, i to prisluškivanje Demokratske partije.

Nikson sam otišao

Ako bismo zamislili zamislivo, a to je da Tramp bude prisiljen da napusti dužnost, za to postoje dva scenarija, ne računajući ostavku predsednika.

Prvi način je postupak impičmenta.

Ovaj mehanizam je aktiviran dva puta u istoriji, protiv Endrua Džonsona 1868. i Bila Klintona 1998. godine.

U oba slučaja je Predstavnički dom (donji dom Kongresa) izglasao nepoverenje, odnosno krivicu predsednika.

Međutim, nijedan od njih nije smenjen jer takvu odluku, prema pravilima, dvotrećinskom većinom mora da potvrdi Senat.

Iako bi i Ričard Nikson bio suočen s impičmentom, on se nije dogodio jer je predsednik sam podneo ostavku svestan da neće preživeti glasanje ni u Domu ni u Senatu.

Reuters
Na vetrometini: Donald Tramp u Beloj kući

Drugi način je da se aktivira član 25 američkog Ustava.

Ovaj amandman je usvojen tek 1967. godine, kao odgovor na sistem upravljanja zemljom u slučaju da je predsednik sprečen da obavlja dužnost.

Ovaj amandman može da aktivira sam predsednik, i to se dešavalo mnogo puta, na primer kada je predsednik podvrgavan operacijama i totalnoj anesteziji.

Tada se sva ovlašćenja privremeno, ali u potpunosti, prenose na potpredsednika SAD.
Ali, predsednika nemoćnim za obavljanje dužnosti mogu proglasiti i potpredsednik i njegovih 15 najviših ministara.

Recimo, u slučaju moždanog udara, kome ili teškog ranjavanja, predsednik je živ, ali nije pri svesti da preda dužnost, niti može da je obavlja.

Tada potpredsednik i ministri sačinjavaju pismo Kongresu u kojem navode da preuzimaju vlast.

Trampovi grehovi

Međutim, ovaj amandman se može primeniti i ako vlada predsednika smatra "nedostojnim" ili "neuračunljivim".

Tada živ i zdrav i pred Kongresom neoptuženi predsednik može biti smenjen. Naravno, tada predsednik ima pravo da se na tu odluku žali, a ona će ostati na snazi samo ako vlada bude imala dvotrećinsku većinu u oba doma Kongresa.

Smena i ljubavnica

Postupak opoziva Džonsona pokrenut je jer je smenio ministra rata, što nije nadležnost predsednika, već Senata koji i potvrđuje izbor, odnosno predlog nekog predsednika. Kod Klintona je bila čuvena ljubavna afera sa Monikom Levinski, stažistkinjom u Beloj kući.

Postavlja se pitanje i koji to greh ide Trampu na dušu. I tu ima više razloga. Špijunska veza s Rusijom je jedna.

Ali, tu su i poreske mahinacije i sumnjive poslovne transakcije. Moguće je smeniti ga čak i nevinog ukoliko pokuša da opstruiše istragu ili ignoriše odluke sudova.

Najcrnje optužbe

Prema zakonu, predsednikova smena može biti zatražena u slučaju izdaje, primanja mita i drugih teških zločina. Ova forma je rastegljiva i predmet debate jer nema precizne definicije "teških zločina".

Kako god bilo, u slučaju odlaska Trampa, dužnost predsednika automatski bi preuzeo potpredsednik Majk Pens koji u tom slučaju polaže zakletvu u Beloj kući, a potom predlaže Senatu svog naslednika za funkciju broj dva u zemlji.

Hoće li Tramp otići u istoriju teatralno kao što je i došao na vlast, tek će se videti. Zasad je to samo "vlažni san" tvrdog liberalnog krila američke politike.

Ko kaže da Tramp mora da ode

Za početak to je 46 odsto građana SAD, prema poslednjem istraživanju. Ima više istaknutih demokratskih, ali i Trampovih republikanskih senatora koji aludiraju na isto.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.03.2017. 23:00
Niko ne zna šta će iz ove la,ži proisteći,ali naslućuje.Posle iskontruisane la,ži sledi:kr,voproliće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online