Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.03.2017.
13:58
sputniknews.com, Vestionline A

Pukovnik Orović: Srpska vojska na Kosovu nije poražena

"Ponosan sam na sve što su vojska i moja jedinica uradile na Kosovu. Naša vojska nije poražena", izjavio je pukovnik Borivoje Orović u intervjuu za IN4S povodom 18. godišnjice od početka NATO agresije na SRJ.

A. Čukić
Pripadnici Vojske Srbije (Foto: Arhiva)

Ovako smo prevarili NATO...

- Za 78 dana agresije, NATO pakt nam je uništio samo jedan tenk T-55 i to ne direktnim pogotkom u borbeno vozilo, već posredno pogotkom u cisternu, koja je u tom momentu vršila popunu tenka gorivom - dodao je pukovnik Orović, koji je tokom ratnih dešavanja obavljao dužnost načelnika štaba legendarne 37. motorizovane brigade VJ, jedinice odlikovane Ordenom narodnog heroja za doprinos odbrani zemlje od NATO agresije.

- Kada je došlo do povlačenja sa Kosova, NATO oficiri su bili u potpunom šoku, kada su prebrojali borbene efektive naše vojske. Kada je video koja je vojna sila napustila teritoriju KiM, jedan NATO general nas je kasnije pitao da li smo mi tenkove uopšte pokretali - kaže Orović i dodaje:

- NATO avioni leteli su na velikim visinama i koristili su rakete sa termovizijskim navođenjem, koja traži cilj koji emituje toplotu. Zbog toga smo napravili svojevrsnu masku za motor, koju je predstavljalo nekoliko starih trodelnih vojničkih dušeka sašivenih u jednu celinu. Na tenku se takođe nalazilo nekoliko bidona sa vodom. Kada bi dobili informaciju da smo mogući cilj, tenkovi bi se ugasili, a dušeke smo nalivali vodom i postavljali ih pozadi na motor tenka i tako tenk načinili neprimetnim za NATO avione. Jedini tenk, koji nam je, kako sam pomenuo, NATO uništio pogotkom u cisternu, mi smo povremeno "oživljavali", paleći vatru na mjestu gde mu se nalazio motor. I taj tenk je NATO pogodio najmanje još 10 puta.

- Vlastima SRJ i Srbije zameram što pre nego što nam je postavila zadatak, nije definisala kolike je žrtve država bila spremna da podnese. Zadatak koji smo mi ispunili. Nije mi bilo drago kada sam čuo da, u okolnostima kada nismo poraženi, moramo otići sa Kosova. Međutim, to je vojnička sudbina. Bili smo ljudski, a ne vojnički poraženi. Bilo je mnogo emotivnih momenata, pa čak i suza - zaključuje pukovnik Orović.

POVEZANE VESTI

Subota 25.03.2017. 16:03
Nekoliko danas posle početka bombardovanja doneta je na najvišem nivou odluka o upućivanju 252 oklopne brigade iz Kraljeva na Kosovo i Metohiju, koja je izvedena neopaženo u uslovima apsolutne neprijateljske prevlasti u vazduhu. Naređenje za marš stiglo je iznenada da se u roku od četiri sata tenkovi popune borbeni kompletima i ukrcaju na transportne vagone. Tačno u 22.30 časova 28. marta 1999 tri kompozicije vagona na kojima su bili tenkovi M -84 i BVP M-80 sa ćime je počelo četvorodnevno nadigravanje sa NATO avijacijom. Prebacivanje oklopne brigade na prostor Kosova i Metohije bio je veliki posao. Kada bi se sva sredstva brigade koju je posedovala stavila u jednu kolona, njena dužina bi bila preko 60 km.U jedan sat posle ponoći 29. marta prvi voz sa ukrcanim tenkovima na kompozciju zaustavljen je u stanici Lešak, jer je saopšteno da je na sedam kilometara dalje pored mosta preko kog je trebao da prođe kompozicija pronađen radio lokator. Pošto se čekanje specijalizovane ekipe da otkloni lokator odužilo odlučeno je pred zoru oko 3.30 sati da se sakriju sve tri kompozicije u tunelima duž pruge. Prva kompozicija u 6.30 sati skrivena je u tunel Kula, druga je skrivena u tunel Pavlica, a treća u tunel Banjska. Dok su tenkovi skrivani komandat transporta potpukovnik Božić uspostavlja vezu sa komandantom Prištinskog korpusa generalom Lazarevićem. Naređenje je bilo da transport tenkova treba da što pre stigne u Lipljan i da zatim produži u rejon Kline. Naređen je transport za Lipljan prve konpozicije, a posade ulaze u tenkove i borbena vozila da u slučaju dođe li do avio napada pošto se transport kreće po danu spupštaju sa vagona i zauzmu rastresit raspored. Ostala dva voza dobila su naređenje da uđu u tunele prethodnih kompozicija.Narednih tri dana brigada je sa devet kompozicija prevezena na Kosmet, bez ijedno gubitaka. Na taj način je prebačena jedna od najmoćnijih brigada VJ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online