Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 24.03.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Radnik rob izabrao grob

Samoubistvo Dragana Mladenovića (57), radnika fabrike šinskih vozila Goša u Smederevskoj Palanci, razotkrilo je agoniju 360 radnika te firme koji ne primaju plate skoro četiri godine.

youtube.com/TvCentar
Fabrika šinskih vozila Goša


Nesrećni čovek se obesio na radnom mestu, a kako tvrde njegove kolege, na to ga je naterala nemaština.

Žale se da im vlasnik slovačke firme ŽOS koji je je kupio fabriku pre deset godina, od 2013. samo povremeno "davao poneki dinar", pa im duguje više od 30 plata i doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje.

Mladenović je u Goši radio tri decenije i bio je odličan majstor.

Živeo je sa teško bolesnim sinom i nepokretnom majkom, a kako je tek je izašao iz bolnice, kažu radnici, nije imao čime da se leči, ni šta da jede, pa je očito odlučio da prekrati sebi muke.

Besni su što su se svi setili ovog čoveka kad se ubio i dok pokazuju poziv za komemoraciju, ogorčeno kažu da bi sada svi da mu je drže.

- Gde su bili pre da mu pomognu? Pustimo čoveka da se obesi, pa ćemo da mu držimo komemoraciju, kupimo sanduk i venac i na njemu napišemo poštovanom tom i tom, Goša šinska vozila - kazao je za N1, elektrotehničar u Goši Milan Vujičić.

Radnici krive državu da je još pre četiri godine trebalo da ukaže vlasniku da će mu, ukoliko ne plaća obaveze, uzeti fabriku.

Stanje u Goši je, kako ukazuje lider Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović, slika položaja velikog broja radnika za koje država ne mari. Njihov težak položaj ispliva u javnost tek kada se desi tragedija.

Robovi kapitalizma

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) smatra da ova smrt pokazuje "koliko je tragičan položaj radnika u kapitalizmu", kao i da su lišeni najelementarnijih ljudskih prava.
- Privatizacijom su radnici isterani na ulicu, a od plate, ako je dobijaju, ne mogu da prežive. Postupa se kao da nisu ljudska bića, a jedino pravo koje je pokojni radnik imao jeste da se obesi - navode i ističu da "neoliberalni hegemoni blok u Srbiji" čine vladajući SNS, ali i parlamentarna opozicija.

- Ranije smo imali ljude koji su da bi skrenuli pažnju na užasnu situaciju sekli prste, zakucavali eksere u šaku, ali je država umesto da se bavi uzrocima loše situacije gasila požar sitnim novcem - ocenio je on.

Nemaština je, prema rečima predsednika Samostalnog sindikata Goše Milorada Miloradovića, tolika da je mnogim radnicima jedina hrana tokom dana topli obrok u fabrici. Kolege su ljute na sindikalne čelnike Goše jer smatraju da su potkupljeni službenim automobilom i da će se, umesto borbe za radnike, nagoditi sa vlasnikom.

Do čelnika u centrali Samostalnog sindikata "Vesti" nisu uspele da dođu jer niko od njih nije hteo da se javi. Željko Veselinović smatra da i radnici delom snose krivicu što legitimitet daju "potkupljenim" vođama.

- Samostalni i sindikat Nezavisnost kao jedini kojima se priznaje reprezentativnost učestvuju u socijalnom dijalogu sa poslodavcima i vlašću. Da li su ušli u upravne i nadzorne odbore nekih firmi da primaju apanaže i da li onda umesto da rade u interesu radnika, amortizuju radničko nezadovoljstvo? - zapitao je lider "Sloge".

Radnici Goše su tek posle nesrećnog događaja rešili da stupe u štrajk i više od polovine njih neće da radi dok im se ne isplati deo plata, overe zdravstvene knjižice i poveže radni staž. Planiraju da do kraja nedelje štrajkuju u krugu fabrike, a onda će, kažu, ići ispred zgrade opštine.

Lako je ići samo kod uspešnih

Lider Sloge Željko Veselinović pita zašto se povodom samoubistva radnika nije oglasilo ni Ministarstvo rada, ni inspekcija, niti bilo kod od nadležnih organa.
- Lako je obilaziti poneku uspešnu fabriku i pričati prazne priče o uspesima, a praviti se slep na firme koje ne isplaćuju zarade - ocenio je Veselinović.

POVEZANE VESTI

Petak 24.03.2017. 22:36
Hm!Bolje gr,ob nego rob.Jadno li je roblje po zemlji Srbiji,jadno gladno i radno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online