Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.03.2017.
18:01
M. Topalović - Vesti A

Aerodrom za nove rekorde

Vladimir Živanović je šest meseci na čelu Turističke organizacije Zlatibor, ali ima 6,5 godina iskustva u firmi. Popunjenost kapaciteta u vreme novogodišnjih praznika bila je 95 odsto!

M. Topalović
Postavka: Etnografski eksponati

- Rast smo beležili tokom februara i zimskog raspusta - naglašava Živanović. - Ako se dodaju Pršutijada u Mačkatu i ostali sadržaji izvesno je da ćemo imati uspešnu sezonu.

Na godišnjem nivou?

- Preko 1.200.000 noćenja, a to je 270.000 posetilaca uz porast od 10 odsto. Najbolji primer je Stopića pećina sa oko 47.000 turista, što je za 25 odsto više nego pretprošle godine. Sledi prezentacija u Berlinu i na sajmu u Moskvi. U Štutgartu smo sklopili ugovore sa grupama zainteresovanim za kamping turizam. Potrudićemo se da ga što više približimo našim građanima - veli Živanović.

Broj je sigurno veći. Niko ne može da prati neprijavljene goste.

Zlatiborci ne sede skrštenih ruku. Žele da zadrže primat, a to se postiže aktivnostima koje će upotpuniti ponudu.

Gondola

- Na godišnjem nivou to je 300 apartmana. Sa hotelom Tornik (kapacitet 900 gostiju) dobićemo objekat najviše kategorije. Gondola je projekat od koga se puno očekuje, kao i sitni radovi na uređenju naselja. Klizališta, Ski-centar Tornik, razvoj nordijskog i alpskog skijanja obogaćuju zimsku ponudu.

Smeštajni kapaciteti?

- Posedujemo 22.000 ležajeva. U osnovnom (hoteli, odmarališta, konačišta) je 4.500 ležajeva, a ostalo pripada privatnom smeštaju. Vlasnik popunjava obrasce koje može da nađe na sajtu TOZ-a i Ministarstva, i tako vrši kategorizaciju.

Boravišna taksa je 120 dinara?

M. Topalović
Zgrada TO Zlatibor

- Propisana je prvom kategorijom turističkog mesta. Zlatibor nudi najbolje, besplatne, kulturne, zabavne i edukativne sadržaje. U realizaciji planova koče nas "divlji" turisti. Novi zakon vezao je ruke i sprečio inspektore da uđu u nekategorisane objekte. Tako se odlivaju značajna sredstva. Inspekcija nema moć i način da obavi proveru. Treba sudski nalog i odobrenje užičkog suda, procedura je duga, a gosti odu i sve gubi smisao - kaže Miloš.
Kategorizovani se kaju?

Akcije države

- Ne, jer imaju prednost kod oglašavanja i učestvovanja u podeli vaučera, akcije koju stimuliše država u cilju povećanja broja domaćih gostiju. Prošle godine izdato je 46.000 vaučera, od čega je preko 30 odsto realizovano na Zlatiboru. Tokom 2017. izdaće se 60.000 vaučera.

Destinacije koje preporučujete?

- Stopića pećina, Etno-selo Sirogojno, manastir Uvac, Tara, Drvengrad, Ski-centar Tornik i Kamengrad. Posedujemo autobuse i licencirane vodiče. U centru su Dino i Avantura park, 80 km pešačkih i 60 km biciklističkih staza, teretane na otvorenom...

Omladinski kulturni centar

Zlatibor ima sve više meštana, pa se mora misliti i o generacijama koje dolaze.
- Gradi se kulturni centar koji finansira SO Čajetina, TOZ uz pomoć Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Objekat je multifunkcionalne namene - pojašnjava Živanović. - Sadrži bioskopsko-pozorišnu salu sa 550 mesta, biblioteku, deo za izložbe i kancelarije omladinskih udruženja. Kulturno-umetničko društvo naći će svoj kutak. Sve je smešteno u 2.000 kvadrata. Do kraja godine centar će biti gotov - kaže on.

Akva-park je, uz gondolu, najveći poduhvat?

- Opština traži investitora po modelu privatno-javnog partnerstva. Po istom principu (opština daje zemljište i komunalno opremanje, a investitor gradi) traži se i partner za golf terene. To su jedini sadržaji koji nedostaju da Zlatibor bude na svetskom nivou!

Auto-put je mnogima približio Zlatibor?

- Brže se stiže za 30 minuta. Ako se do kraja godine spoji Preljina sa Obrenovcem, to će biti pun pogodak. Imaćemo 120 km auto-puta! Vremenski, 60 minuta manje, što uopšte nije mala stvar.

Geotermalne vode

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović najavio je još jedan, kapitalan projekat.
- Ostalo je da potvrdimo naučnu studiju Rudarsko-geološkog fakulteta da Zlatibor leži na geotermalnim vodama. Određene su tri najperspektivnije lokacije za bušotine i kasniji razvoj velnes i spa turizma. Sa tim projektom zaokružili bismo sve zamisli i opravdali strategiju razvoja. Poput gondole, i ovaj projekat je od nacionalnog značaja. Ukoliko ga državna vlast nije prepoznala, stranci jesu!

Aerodrom Ponikve i dalje je samo san?

- Strateški najvažniji projekat u Srbiji. Struktura gostiju na Zlatiboru je 70:30 u korist domaćih jer stranci ne žele da lete do Beograda 1,15 minuta, a onda se truckaju četiri sata do Zlatibora - ističe prvi čovek TOZ.

Iskorak u budućnost

Zvuči neverovatno, ali tokom poslednje decenije broj gostiju i noćenja na Zlatiboru veći je za 80 odsto!

- Rekord je ostvaren 2015. - kaže Arsen Đurić, dugogodišnji predsednik TOZ, trenutno zamenik predsednika Opštine Čajetina, i naglašava:

- Time se nismo zadovoljili. Nastavljena su ulaganja, promocije i rekord će brzo biti oboren. Olakšali smo procedure za izdavanje građevinskih dozvola, uveli finansijske olakšice investitorima i popravili infrastrukturu. Kamp, Stopića pećina, vidikovci, novi asfaltni putevi, vodopad u Gostilju, kupališta, crkva-brvnara u Jablanici... destinacije koje privlače pažnju. Dino i Avantura park, kao i Ski-centar Tornik pokazatelj su da zadovoljavamo potrebe svih generacija i gostiju raznih profila. Planirana je Trgovačka ulica, adaptirani su svi hoteli, a izgrađeno je i par novih. Sve bismo zaokružili sportskim aerodromom i heliodromom - priča Živanović.

Sezona traje 365 dana

Turističke grane u procentima?
- Najzastupljeniji je zdravstveni, pa sportski turizam. Slede kongresi, seminari, radničko-sportske igre, ekskurzije, omladinsko-rekreativni i dečji turizam sa školama u prirodi. U vansezonskim su terminima i utiču da Zlatibor 365 dana diše punim turističkim plućima. Pravimo fudbalski teren, pošto je opština dobila od Ministarstva 10 miliona dinara. Biće u sklopu postojećih, kod Studentskog odmarališta "Ratko Mitrović" - dodao je Živanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online