Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 21.03.2017.
10:48
blic.rs A

Šta hoće taj Beli i ko stoji iza njega?

Samo nekoliko dana kampanje bilo je potrebno da Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, u istraživanjima javnog mnenja stigne na drugo mesto po popularnosti među predsedničkim kandidatama, što je izazvalo oprečne reakcije u javnosti, pogotovo na društvenim mrežama.

Tanjug
Šta hoće taj Beli?

Šta hoće taj Beli?

Glavna poenta ove rasprave je da se utvrde stavovi Belog po ključnim i škakljivim pitanjima po kojima se deli srpska politička scena: Rusija, Kosovo, gejevi... Sam Luka Maksimović se, s manje ili više uspeha, u odgovorima na takva pitanja trudi da dosledno ostane u ulozi Belog dajući šaljive ili dvosmislene odgovore, što dodatno raspaljuje kako njegove protivnike, tako i pristalice.

Među prvima je na stavove Belog reagovala Aida Ćorović, nekadašnja poslanica DS, koja je na svom fejsbuk profilu prokomentarisala jedan od nastupa Preletačevića.

"Bolje da nije počeo da daje intervjue, ali će se, valjda, nekome razbistriti pogled i shvatanje... Tipičan klinac, uglavnom, mnogo toga ne zna, nacionalista, Kosovo, Rusija, bla, bla, truć... Šteta, baš sam mislila da će pokrenuti mlade u nekom boljem pravcu. Ovako, samo je tu gde jeste... Nigde!", napisala je Ćorović.

Njen komentar je, očekivano, izazvao oprečne reakcije.

Za ovo go*no ste skupljali potpise?

Protivnici kažu da su od Belog očekivali više, "poput inteligentnog klinca, s humorom, recimo, Ramba Amadeusa, a čuo sam Sašu Popovića".

Pristalice balansiraju; slažu se u tome da Beli nema iskustva, ali ističu da je "primetna zdrava baza, zdravi stavovi".

Stavovi Belog po pitanju LGBT populacije naljutili su Predraga Azdejkovića, aktivistu za gej prava, koji je Preletačevića nazvao licemerom.

"Za ovo licemerno govno ste vi skupljali potpise?", napisao je Azdejković na Tviteru kada je Beli u jednom intervjuu izjavio da bi se protivio gej brakovima.

Ko stoji iza Belog i kome on otkida glasove?

Ova rasprava je još žešća od prethodne. Dok jedni, poput Saše Radulovića i Dosta je bilo, tvrde da Preletačević motiviše apatične birače da izađu na birališta, drugi smatraju da je pojava Belog savršena za Aleksandra Vučića jer Beli, navodno, preuzima glasače opoziciji, pogotovo Saši Jankoviću.

I sam Janković je praktično bio prisiljen da se u jučerašnjem intervjuu "Danasu", od svih gorućih pitanja u Srbiji, na samom početku najpre izjasni o pretnji zvanoj Beli.

- Ne osećam da mi on (Luka Maksimović) oduzima glasove. I nisu to moji glasovi. To su glasovi građana Srbije - rekao je Janković "Danasu".

U raspravu o Belom uključila se, ni kriva ni dužna, dramski pisac Biljana Srbljanović, jer je neko napravio njen lažni fejsbuk profil i započeo raspravu o tome "kome Beli skida glasove".

Srbljanović je obavestila javnost da nije u pitanju njen post, niti profil, a usput nije odolela da prokomentariše Preletačevića.

"Btw, ne radi se o tome kome beli 'skida glasove', nego zbog čega politička elita tako dela da im se glasači okreću populističkoj satiričnoj anarhiji kao jedinom odgovoru", napisala je Srbljanović između ostalog.

Mrsi li on konce i kome?

Koliko je Beli uzburkao javnost svedoči činjenica da njegovu pojavu komentariše i aktuelni šef države Tomislav Nikolić, koji je rekao da je Beli sociološki fenomen "koji može da pomrsi konce svim kandidatima, osim lideru SNS Aleksandru Vučiću".

- Pobednik će biti Aleksandar Vučić. Ostali koji sebe smatraju ozbiljnim političarima, treba da se zamisle ako na izborima dobiju manje glasova od Preletačevića - rekao je Nikolić.

Fenomenom ga smatra i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, koji poziva na preispitivanje.

- Ako neko kao Preletačević uspe da zaokupi toliko pažnje i verovatno pretenduje na zavidan broj glasova, kako se već najavljuje, to govori o ozbiljnom nezadovoljstvu i krizi koja postoji u društvu i to jeste jedan signal za uzbunu. Moramo svi da se preispitamo - objašnjava Ljajić.

Razlog za strah

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića strah je jedan od razloga zbog čega se svi bave Preletačevićem.

- Njegov nastup je komičan, usmeren na razočarane birače i apstinentne, i zato bi samo iz inata mogao da ostvari i politički rezultat. On je jednom nogom u šali, a drugom u ozbiljnim političkim temama, od Rusije do odnosa prema LGBT populaciji. Međutim, sve ovo nadilazi dečiju igru jer Beli može da privuče "političke investitore". Upravo je potencijal koji on ima razlog za strah i opozicije, ali i vlasti - priča Anđelković.

Kako navodi, Beli u odnosu na sve pretedente na predsedničku funkciju ima jednu "fantastičnu prednost" - može da priča o svemu kako god hoće, bez obaveze da u tome bude dosledan.

Glasovi "na sprdnju"

Dok je bio prisutan samo na lokalu Beli je bio autohton, ali kako je sada u predsedničkoj trci, on je samo još jedna osoba u nizu koja će da podeli glasove ionako rasparčane opozicije, kaže za “Blic” sociolog Milan Nikolić.

- On možda jeste simpatičan i smešan, ali politika je ozbiljna stvar. Ako mi ne brinemo o njoj, ona će brinuti o nama, a onda teško svima - kaže Nikolić i navodi da će Preletačević "samo na sprdnju" uzeti glasove.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.03.2017. 13:38
Beli je proizvod Srđe Popovića instruktora za nenasilno rušenje režima . Belog treba doživeti veoma ozbiljno jer tako je i OTPOR počinjao . Av av pas je najjeeebaao sa Belim .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online