Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.03.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

Brane za miran san

Sve do prošle godine Novopazarci su drhtali pred svaku obilniju kišu ili prolećno otapanje snega, jer su poplave bile gotovo uobičajena pojava u ovom kraju, a štete uvek - ogromne. Bilo je i godina kada je polovina grada pretvarana u "pustinju", pa je za obnovu trebalo puno vremena i po više miliona evra...

D. N. Petrović
Izgrađeno 10 zaštitnih brana od poplava

Čim bi sa Rogozne, Golije i sa Peštera krenule bujice, koje bi brzo "zagušile" Trnavicu, Jošanicu, Banjsku, Ljudsku, Golijsku, Deževsku i druge reke i rečice, koje se ulivaju u Rašku, zbog uskih i još neregulisanih korita Jošanice, Trnavice i Jusuf potoka, prva na udaru bila su naselja: Šutenovac, Ćeremidžinica, Jošanički kej, Selakovac, Jaklja, Lug, Ukras, Banja, Krivača, Postenje...

- Kad god bi pala veća kiša ili bi padavine potrajale više dana, Jusuf potok bi za nekoliko minuta podivljao i napravio bi haos u našem naselju Selakovac. Svašta smo zbog poplava doživljavali poslednjih godina, samo prošlog proleća pretrpeo sam štetu od oko 5.000 evra, a Selakovac od više stotina hiljada evra - priča Safet Alomerović, žitelj ovog naselja i dodaje:

D.N.Petrović
Mnogo uradili: Meho Mahmutović i Nihat Biševac

Prvi talas najopasniji

- Ovog proleća smo konačno odahnuli. U gornjem toku Jusuf potoka, uz pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske, Gradska uprava izgradila je mini-branu, koja zaustavlja prvi udarni talas bujice i propušta samo količinu vode koja može bezbedno da se ulije u Rašku. Sad mirno spavamo i više ne pogledujemo u nebo - ističe Alomerović.

- Nismo više mogli da živimo od poplava, taman saniramo posledice jedne, obično bi stizale druge... Svemu su delom kumovali i nesavesni građani koji su uzurpirali obale i suzili korita Trnavice, Raške i Jošanice koje su pri svakoj većoj kiši prosto morale da se izliju. I onda smo došli na ideju da delujemo preventivno i da na obodima grada, na svakoj rečici i potoku izgradimo zaštitnu branu. Prvu smo podigli na Trnavici i već sledećeg proleća, dok su poplave divljale po celoj Srbiji i uništile Obrenovac, Pazar je spasen - priča bivši gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Svake godine Trnavica je ostavljala ovakvu pustoš

- Usledila je izgradnja sličnih brana na Banjskoj, Ljudskoj, Cvrnjanskoj, Belanskoj, Kruševačkoj, Sebečevskoj, Izbičkoj, Deževskoj i drugim rekama i na "čuvenom" Jusuf potoku koji nam je u naselju Selakovac zadavao mnogo nevolja. Trenutno ih je desetak, još neke su u izgradnji, ni to nije dovoljno, prošle godine imali smo poplavu u naselju Jaklja, gde je pukao zaštitni zid, i ukupnu štetu veću od dva miliona evra - ističe sadašnji gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Uloženo 700.000 evra

- Ne znam od koga je potekla ova ideja, ali se pokazala kao genijalan projekat... Sa relativno malim parama i uz brzu gradnju (za jedno leto podigne se i po pet-šest brana) velikih muka i ogromnih šteta spasli smo velika prigradsaka naselja Mur, Šutenovac, Ćeremidžinica i Jošanica, a i sam uži deo grada i sva naselja nizvodno prema Raški - ističe Drago Veselinović iz naselja Ćeremidžinica.

- Ništa ne bi mogli da uradimo da nije bilo pomoći i razumevanja Evropske unije i Vlade Švajcarske koje su, preko Evropskog programa Progres, koji se poslednjih godina realizuje u 34 opštine južne i jugozapadne Srbije, u naše zaštitne brane do sada uložile oko 700.000 evra. U cilju bolje zaštite od poplava, izradili smo i 650 metara prirodnih brana, pošumili 200 hektara zemljišta i zatravili 20 hektara erozivnog zemljišta - naglašava Faruk Suljević, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara.

Ovako je počelo: Gradnja prve brane na Trnavici

Obrazac odbrane

U poslednje tri godine u opštine južne i jugozapadne Srbije uložili smo 25 miliona evra, najviše u infrastrukturu, zaštitu od poplava, mala i srednja preduzeća i ekologiju, posebno smo ponosni na mini-brane koje smo izgradili u Novom Pazaru, one su postale "obrazac" odbrane od poplava i u mnogi drugim opštinama Srbije. Od iduće godine krećemo sa novim programom takođe "teškim" oko 25 miliona evra, biće novca i za nove brane - poručuje Grem Tindal, glavni menadžer Evropskog programa Proges u Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online