Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.03.2017.
13:46
Vestionline, Tanjug A

Stižu li svi "migovi" u Srbiju posle Putinovog ukaza?

Pomoćnik ministra odbrane Srbije Nenad Miloradović izjavio je da se još se ne zna kada će u Srbiju stići avioni MiG-29 iz Rusije i dodao da se još uvek ne zna da li će to biti u martu kako je ranije planirano.

wikipedia/Участник:Юрий Динилюк
Migovi iz Rusije stižu kao donacija, samo se čeka vreme isporuke 

Miloradović je rekao da će tačan datum biti poznat tek nakon ukaza predsednika Rusije Vladimira Putina i tehničkih usaglašavanja.

- Stručne službe dve strane i nadležni organi intenzivno rade na realizaciji projekta. Razmišlja se o tome da jedan od šest doniranih MiG-ova 29 bude remontovan u Rusiji, iz tehničkih razloga za potreban nivo radova na tom avionu - rekao je Miloradović za "Radio Slobodna Evropa" (RSE). 

Po njegovim rečima, stručne službe koje su na tehničkom nivou uključene u ovaj posao usaglašavaju detalje koji se tiču organizacije transporta. 

Miloradović je naglasio da "avioni iz Rusije uskoro stižu i tu nema nikakvih odlaganja" i dodao da "postoji više opcija za dolazak MiG-ova, ali trenutno je najverovatnije da će biti rastavljeni u Ruskoj Federaciji i dopremljeni transportnim avionima". 

- A koliko njih, pet ili svih šest, zavisi od toga da li taj jedan MiG-29 dolazi ili ipak ostaje tamo na remontu, nakon čega bi bio naknadno isporučen. Planirano je da se oni remontuju u Vazduhoplovnom zavodu "Moma Stanojlović" u Batajnici, od strane zajedničkog tima ruskih i srpskih stručnjaka, a osim remonta oni će obavljati i sve dalje programom planirane radove - naveo je Miloradović. 

On kaže da se "za sada ne zna kako će izgledati transport, da li će doći i neko od ruskih zvaničnika, kao i da li će eventualno biti i svečanog dočeka". 

- Sada imamo preče stvari da razmotrimo i usaglasimo. U svakom slučaju, to će biti propraćeno na odgovarajući način. Iz Rusije dolazi tim koji će avione istovariti i pripremiti za dalje radove na aerodromu u Batajnici. Zatim će doći odgovarajući timovi stručnjaka iz dve ruske firme koji će prvo izvršiti pripremu u samom zavodu "Moma Stanojlovi", i zatim raditi na remontu i produžavanju životnog veka tih aviona - rekao je Miloradović. 

Plan je da se prva faza projekta, da MiG-ovi 29 iz Rusije uđu u operativnu upotrebu, sukcesivno sprovede u roku od devet do 12 meseci. 

- Prvi od tih šest aviona MiG 29 trebalo bi da poleti u Ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije šest meseci nakon dolaska. Cilj programa, kada govorimo o širem aspektu ovog paketa, je da se sprovede dugo pripremano zanavljanje sposobnosti kontrole vazdušnog prostora Srbije. Program podrazumeva da se sa četiri aviona MiG 29 kojima trenutno raspolažemo i šest doniranih iz Ruske Federacije formira eskadrila koja će moći da izvrši tu misiju - naveo je Miloradović. 

On objašnjava da je "bezbedno nebo je naša međunarodna obaveza i doprinos evropskoj bezbednosti, jer ćemo mi biti nadležni za air policing misije iznad ovog dela evropskog neba". 

Podseća se da ovaj vojno-tehnički aranžman sa Ruskom Federacijom, kako je ranije zvanično saopšteno, Srbiju košta 185 miliona evra. 

- U taj iznos spada finansiranje cele eskadrile od deset aviona i svih radova na njima. Avioni iz Rusije se ne naplaćuju, šest MiG-ova 29 su donacija. Program obuhvata generalni remont i produženje roka službe za tri godine, a zatim za još 10 godina, za tih šest aviona i četiri postojeća MiG-a 29 Vojske Srbije. Zatim, paket modernizacije u dve iteracije tih aviona, nabavku potrebne količine rezervnih delova, zemaljske opreme, obuku, i nabavke novog paketa savremenijeg vazduhoplovnog naoružanja - kazao je Miloradović. 

On je objasnio da "u taj paket spada modernizacija kojom će se povećati sposobnost tih aviona i obezbediti savremeno vazduhoplovno naoružanje, kao i oprema za njihovo održavanje". 

RSE navodi da je nabavka aviona iz Rusije, kako kažu u Ministarstvu odbrane, jedan je od dva važna programa za popravljanje sposobnosti vojnog vazduhoplovstva Srbije. Drugi je nedavno potpisani ugovor za nabavku devet "Erbas" helikoptera H-145M. 

- Osim za obnavljanje vazduhoplovstva vojske i policije, ovaj paket naročito je značajan zbog tehnološke saradnje koji taj ugovor obezbeđuje. Odnosno, predviđeni su podizanje odgovarajućeg remontnog centra za helikoptere u zavodu 'Moma Stanojlović' i njegova integracija, kao i drugih elemenata srpske vazduhoplovne industrije, u saradnju sa takvim gigantom kao što je "Erbas" - rekao je Miloradović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online