Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.03.2017.
19:58
Vestionline, Tanjug A

Samo jako: Preletačević kandidat za predsednika Srbije

Republička izborna komisija (RIK) potvrdila je predsedničku kandidaturu Luke Maksimovića, poznatijeg kao Ljubiša Preletačević Beli.

Facebook/Ljubiša Preletačević Beli
Pobeda: Predsednički kandidat Ljubiša Preletačević Beli

Nakon burne sednice, RIK je od nekoliko predloga usvojio onaj kojim je proglasio kandidaturu grupe građana "Ljubiša Preletačević Beli - Beli samo jako". Za takvo rešenje glasalo je 19 članova RIK-a, dva su bila protiv i nije bilo uzdržanih. Time je lista kandidata za predsedničke izbore zaokružena na 11 kandidata.

Predlog da se Maksimović proglasi za kandidata došao je od članova RIK-a iz SPS, a prethodno su to isto predložili i izborni štabovi Saše Jankovića i Vuka Jeremića.

Burna sednica

Zamenica predsednika RIK-a Željka Radeta negodovala je zbog toga što se Maksimović proglašava kandidatom, navodeći da je to rešenje doneto bez sadržja, odnosno da nema izveštaja o broju primljenih izjava, proverenih u ministarstvu.

- Svakom donetom rešenju o proglašenju kandidata prethodi izveštaj, pa je tako i ovom potreban, i to o broju primljenih izjava, proverenih u ministarstvu. Sve to treba da sadrži rešenje, a vi ćete doneti rešenje bez sadržaja. Na osnovu čega proglašavate listu - upitala je Radeta.

Sednica RIK je bila veoma burna, a bilo je predloga da se grupi građana ostavi 48 sati da otkloni nepravilnosti, među kojima i to što u izjavama podrške kandidatu Maksimoviću nedostaje odrednica "grupa građana" ispred naziva "Beli samo jako".

Čemu zabuna?

Naime, u 9.965 izjava kao naziv predlagača je navedeno Ljubiša Preletačević Beli "Beli - Samo jako", dok je u 2.585 izjava kao naziv predlagača navedeno "Ljubiša Preletačević Beli - Samo jako". Takođe, konstatovano je i da za lice navedeno u nazivu predlagača (Ljubiša Preletačević Beli) nije dostavljena njegova saglasnost za upotrebu ličnog imena overena od strane javnog beležnika.

Predstavnici opozicije smatrali su da je taj predlog izlišan jer, kako su objasnili, ne može se traži saglasnost za nešto što je metafora, a ne ime.

Radeta se osvrnula na atmosferu u kojoj je Makismović sinoć predao potpise, a kritikovala je i kolege iz RIK-a koje su ga podržale, rekavši da su se "ponovili oni dani kao u vreme parlamentarnih izbora".

Povreda prava i građana, i kandidata

Na to je reagovao Ivan Ninić iz Dosta je bilo, lupajući šakom o sto uz poruku da se vređa dostojanstvo članova RIK-a i pozvao predsednika RIK-a da se stara o redu na sednici.

Na nedostatak da nema saglasnosti za upotrebu imena Ljubiša Preletačević, Vesna Rakić Vodinelić iz izbornog štaba Saše Jankovića je podsetila članove da je reč o izmišljenom liku, upitavši da li bi se tražila saglasnost i od Mikija Mausa ili Paje Patka, da se tako zove grupa građana.

Pojedini članovi RIK smatraju da su predlogom zaključaka povređena ljudska prava ne samo kandidata Maksimovića, nego i 12.000 ljudi koji su podržali njegovu kandidaturu.

Ovu informaciju potvrdio je i Preletačević na svom Fejsbuk profilu:

"LJubi čika, esam vam reko da će biti sve u redu i bez sikiranja. 'De može da propadne vaše stajanje u redovima po 5 sati ?! Idemo sad SAMO JAKO!
Širimo ljubav i veselje u vunenim čarapama!

AVE BELI!"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online