Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.03.2017.
04:11
M. Topalović - Vesti A

Rusi traže spas na Zlatiboru

Sa iskustvom od 16 godina doktor Željko Stakić je kompetentan da nam predstavi Specijalni zavod Zlatibor koji je osnovan za lečenje hipertiroidne žlezde i nadaleko je poznat. Po terapijske doze joda i lečenju karcinoma štitaste žlezde dolaze i pacijenti iz Rusije.

M. Topalović
Nadaleko poznata: Čigota funkcioniše 28 godina

Ne treba zanemariti ni Čigota program, koji je zaživeo 1989, o kome se decenijama priča, pa je lečilište nekima poznatije po tom imenu. O čemu se radi?

- Reč je o dijetetsko-rekreativnom programu koji oslobađa od viška kilograma dobro izbalansiranim planom dijeta i fizičkih aktivnosti - pojašnjava direktor Stakić.

Program stvara grupnu pozitivnu atmosferu i stiču se informacije o značaju pravilne ishrane.

Plus kompletno antropometrijsko merenje, biohemijsku dijagnostiku, niskokalorijsku ishranu, organizovane fizičke aktivnosti, edukaciju, uputstva i preporuke za pravilnu ishranu.

Do sada je program obuhvatio skoro 45.000 osoba.

Čigota funkcioniše 28 godina i smatra se najuspešnijim za lečenje gojaznosti u Evropi.

Multidisciplinarni program u koji su uključeni specijalisti interne i fizikalne medicine, nutricionisti, rekreatori, animatori, dijetetičari, psiholozi... Vrše se kompletne analize i merenja.

Na osnovu rezultata, lekar procenjuje zdravstveno stanje, stepen gojaznosti, fizičku spremnost i određuje dijetu i grupu za fizičku aktivnost.

Finansiranje

M. Topalović
Ponosan na ostvarene rezultate: Željko Stakić

- Mi smo samoodrživ i samofinansirajući sistem jer se 70 odsto prihoda ostvaruje s tržišta. Preostali deo je kroz ugovor sa PIO fondom. Kod nas je u mreži fonda zdravstva 70 od ukupno 340 postelja u 186 smeštajnih jedinica. Pacijenti se upućuju s novootkrivenom hipertireozama iz užičke bolnice na rehabilitaciju posle operacije kukova i kolena, a tu je i tronedeljni državni program prevencije lečenja dečje gojaznosti uzrasta od 12 do 18 godina.
Spolja posmatrajući stiče se utisak da je veći kapacitet, ističe Stakić.

- Glavni deo zauzimaju poliklinike, kabineti, radiološke, laboratorije, ambulante fizikalne i interne medicine. Tu su i restorani, aperitiv bar, recepcije, holovi.

- Imamo kongresnu i tri male sale, galeriju, bazen, teretanu, fitnes salu, velnes i spa sa antistres i anticelulit programima, solarijum, saunu, relaks centar s masažom i hidromasažerima, kozmetički salon, butike, trafike i sportske terene na otvorenom. Sve je na raspolaganju građanima uz novčanu nadoknadu, kao i medicinske usluge po komercijalnim cenama. Formiraju se upoređivanjem cena fonda i okruženja. Konkurisali smo kod ministarstva turizma za subvenciju jer planiramo izgradnju modernijeg na mestu postojećeg bazena.

Domaćinsko poslovanje

Specijalni zavod Zlatibor je jedan od 15 RH centara koji su građeni iz fondova penzijskog osiguranja kada su bili bogati i imali velika sredstva. Sistem je podrazumevao da se viškovi "gase" krajem fiskalne godine, a da ne bi ostali neiskorišćeni sredstva su ulagana, najviše u Soko banju. Svi RH centri su izvanredno građeni i dan-danas funkcionišu.

- Uspeh našeg programa nisu samo izgubljeni kilogrami i unapređenje zdravlja, već i sticanje novih saznanja i prijatelja!

Koliko stručnjaka sa strane učestvuje u radu?

- Mi smo naučno-nastavna baza medicinskog fakulteta. Rešenjem Ministarstva zdravlja u aprilu 2016. dobili smo zvanje referentne ustanove za dijagnostiku i lečenje štitne žlezde i samim tim su naši profesori i vodeći stručnjaci iz oblasti nutriologije, endokrine hirurgije, kardiologije, neurohirurgije, radiologije i vaskularne hirurgije, sve što je potrebno stanovništvu šireg regiona i što je na usluzi pacijentima su stručni konsultanti - kaže Stakić.

Sportski turizam

M. Topalović
Pacijenti sa svih strana: Sve više mladih dolazi na preglede

- Oduvek smo imali sportiste tokom priprema, a potpisali smo memorandum o saradnji sa SD Crvena zvezda. U zavodu je služba za kardio-pulmunalnu dijagnostiku koja podrazumeva dijagnostikovanje koronarnih bolesti i određivanje kondicione funkcionalnalne sposobnosti kod sportista. Poznato je da se na Zlatiboru organizam, posle napornih treninga, najbrže vraća u stanje normale što trenerima daje dodatne mogućnosti tokom trenažnog procesa.

Gosti iz dijaspore

Nigde u svetu ne postoji slična ustanova?
- Reč je o genijalnoj ideji da se osnuje ozbiljan zdravstveni centar s vrhunskom medicinom kao i bazična saradnja s Medicinskim fakultetom. U osnivanju i radu učestvovali su najveći endokrinolozi. Sve je počelo 1964. kao lečilište za hipertireozu. Razvile su se službe interne i nuklearne medicine po kojoj smo referentni u regionu.
- Prošle godine smo zabeležili rast stranih posetilaca za 30 posto. Tek očekujemo pravi pomak. Istakao bih i veliki broj gostiju iz dijaspore sa svih kontinenata. Pravimo značajne kontakte sa osiguravajućim društvima, a promotivne aktivnosti usmeravamo ka inostranstvu. Imamo brend kojim Srbija može da se ponosi i ima šta da ponudi svetu - veli Stakić.

Aktuelna je priča o geotermalnim vodama koje su verovatno budućnost Zlatibora?

- Dobili smo istražno pravo i krećemo u akciju, odnosno traženje vode u bušotini koja se nalazi neposredno uz naš objekat. Ostvarili smo saradnju s Rudarsko-geološkim fakultetom iz Beograda. Radi se projekat energetske efikasnosti. Odlične su predispozicije po jednostavnoj logici. Sigurno ima tople vode ako povučemo liniju od Pribojske banje do višegradske Viline vlasi. Izvesno je da "krak" ide preko naše teritorije.

I pored činjenice da je zavod nadaleko poznat jer ima tradiciju, a poseduje kvalitet, mnogo pažnje pridaje se marketingu.

- Imamo predstavništvo u Beogradu koje bi sigurno moglo efikasnije da posluje. Značajan deo naših aktivnosti poklanjamo promocijama svega što nudimo - zaključio je direktor Željko Stakić.

Moderna ustanova

Da je Specijalna bolnica Zlatibor moderna ustanova,potvrđuje i sledeći podatak.
- Posedujemo neophodnu dijagnostiku jedinstvenu na našim prostorima - kaže direktor Stakić. Nuklearna sa RIA laboratorijom omogućava da se dijagnostika patologije štitaste žlezde uradi brzo, efikasno i po najsavremenijim metodama. Kad je reč o terapijskoj nuklearnoj medicini sprovodi se radikalno lečenje hipertireoze radioaktivnim jodom. Ponos je kabinet za osteodenzitometiju, odnosno određivanje gustine kostiju pomoću DXA aparata "Explorer Hologic".

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online