Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.03.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Armijom zamajavaju birače

Ponovna afera sa vojskom Kosova otkrila je dve stvari. Prva je da su Hašim Tači i Aleksandar Vučić u kontaktu telefonom i da u isto vreme srpski premijer javno saopštava Srbima da bojkotuju kosovski parlament i vladu (gde su koalicioni partneri), ali im ipak im dopušta da odu na radno mesto kako ne bi izgubili mandate, a sa njima i plate. A druga, da beogradski provladini mediji biračko telo plaše navodnim "formiranjem vojske Kosova ispod žita", mada je čak i iz Ambasade SAD u Prištini jasno poručeno da takva odluka može da se donese jedino posle promene ustava Kosova, za šta su neophodni glasovi Srpske liste.

Tanjug
Marš sa gađanjem: General Ljubiša Diković

Uzbuna usred kampanje

Ministar za Kosovske bezbedonosne snage Haki Demolji čak se požalio da su ga telefonom zvali iz kancelarije zamenika pomoćnika američkog ministra odbrane Majkla Karpentera da mu poruče da su SAD zabrinute zbog planova o stvaranju vojske izmenom sadašnjeg zakona. Predizborna tenzija u centralnoj Srbiji podignuta je i saopštenjem Ministarstva odbrane da je u toku provera operativnih sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije za hitno reagovanje, koja će trajati do 9. marta na nekoliko lokacija s marševima i gađanjima. Po naređenju ministra odbrane Zorana Đorđevića i odluci predsednika Tomislava Nikolića ta provera je počela u utorak uveče davanjem uzbune. Početku provere prisustvovao je načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, a cilj je ostvarivanje "borbene spremnosti za reagovanje na eventualne rizike i pretnje po bezbednost države".

Tanjug/AP
Hašim Tači i Federika Mogerini

Tači neće izbore

Već je viđen scenario po kom Tači spominje formiranje vojske kada želi da spreči prevremene parlamentarne izbore na Kosovu. U utorak je predao predsedniku kosovskog parlamenta, partijskom drugu i bivšem šefu zloglasne obaveštajne službe ŠIK Kadriju Veseljiju nacrt Zakona o transformaciji bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku. Zakon je osmišljen tako da se izbegne promena kosovskog ustava, za šta su potrebni glasovi srpskih predstavnika.

- Nismo uspeli da formiramo vojsku jer su srpski poslanici jasno stavili do znanja da oni nikada ne bi glasali za promenu ustava. Kosovo ne može da ostavi svoju sudbinu na milost i nemilost bilo koga - poručio je Tači.

Kfor razmišlja

Kfor je najavio da će morati da razmotri svoj nivo angažovanja na Kosovu, ukoliko dođe do promene zakona.

- Dok imamo odgovorne Srbe u institucijama Kosovo neće biti u mogućnosti da promeni Ustav i da marginalizuje Rezoluciju 1244 SB UN. Kfor je zvanična vojna formacija ovde, a građanima je potrebna ekonomska, a ne vojna moć - poručio je predsednik Srpske liste Slavko Simić.

Premijer Vučić, sada u predsedničkoj kampanji, prema tvrdnjama RTS pozvao je Tačija telefonom i "oštro se konfrotirao oko formiranja kosovske vojske, istakavši da bi to donelo dodatnu nestabilnost".

- Dogovoreno je ipak da se razgovori nastave kako situacija ne bi izmakla kontroli i kako bi se sačuvao mir - javio je RTS.

Ranije je iz kabineta premijera saopšteno da su Vučić i Tači telefonom razgovarali o značaju i posledicama posete Federike Mogerini regionu.

A. Čukić
Dodatna nestabilnost: Aleksandar Vučić

Čuvanje mandata i plata

Opozicioni pokret Dveri ukazao je da su se trojica poslanika Srpske liste, inače članova SNS-a, nezvanično ili tajno vratili u skupštinsku salu u Prištini. Zvanično, ta lista ne učestvuje u radu kosovskih institucija od 9. oktobra 2016, zbog usvajanja zakona o Trepči.

- Pitamo Aleksandra Vučića da li planira da Hašimu Tačiju obezbedi srpsku podršku u kosovskoj skupštini za promenu Ustava koja bi omogućila formiranje "kosovske vojske". Albancima su potrebna četiri srpska glasa - pitaju Dveri, dodajući da se spekuliše i ko bi mogao da bude četvrti.

Iz Srpske liste poručuju da će učiniti sve kako bi se sprečilo formiranje takozvane kosovske vojske. Ipak, potvrdili su da su se njihovi poslanici u kosovskoj skupštini upisali u evidenciju prisutnih kako im ne bi oduzeli mandate.

Dveri smatraju da je to najobičnija farsa, "jer su to isti oni koji su se krajem decembra na sastanku kod Vučića međusobno optuživali ko je uzeo više para od Tačija da bi ga podržao za predsednika". Dveri ukazuju i da "Srpska lista ima garantovanih 10 mandata u kosovskom parlamentu koje Albanci ne mogu da im oduzmu".

Nemoć Beograda

Srpski nacionalni forum (SNF) navodi da deli bojazan sugrađana da su glasovi Srba potrebni za osnivanje vojske, kao što su bili potrebni za glasanje za predsednika Kosova i drugo.

- Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da "međunarodni faktori to treba da spreče", iako je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon nedavnog sastanka sa Aleksandrom Vučićem izjavio da formiranje vojske Kosova ima podršku NATO-a. Izjava Đurića najbolje oslikava nemoć vlasti u Beogradu - smatraju u SNF-u.

Živadin Jovanović: Srbija se ponizila!

Poseta predsednika Albanije Bujara Nišanija Bujanovcu i Preševu ni u kom slučaju nije bila zvanična, jer se zvanične posete održavaju u prestonici zemlje domaćina uz sve državne i vojne počasti, intoniranje himne i pozdrav zastavi koji ima i simboličko značenje poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje domaćina, objasnio je za "Vesti" bivši ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović.

- Utisak mi je da Srbija uopšte nije odlučivala o toj poseti koja je uvredljiva sa stanovišta dostojanstva države Srbije, jer nije bilo nikakvih zvaničnih razgovora sa našim predstavnicima, niti je intonirana himna Srbije. Utisak mi je da je ovo podsticanje separatizma u još jednom delu države Srbije. Razgovori su vođeni sa lokalnim liderima Albanaca, a zvanično Srbija nije obaveštena ni o temi, ni o pitanjima i stavovima koji su tom prilikom zauzimani - kaže Jovanović.

On ističe da su srpske vlasti svesne svega ovoga i da su učinile napor da se u javnosti ova poseta predstavi kao da ima za cilj dobrosusedske odnose.

- Priznanje da je Srbija bila obaveštena je potvrda poniženja. Ovo je specifična poseta u okolnostima kada vri u regionu i kada kruže svakojake spekulacije, a razni političari lansiraju teze o novom prekrajanju granica na prostoru bivše Jugoslavije. I onda se pojavljuje šef druge države kao da posećuje svoju teritoriju i šeta se po njoj. A onda osim u Bujanovac, odlazi u Preševo, u kraj koji tendenciozno nazivaju preševskom dolinom - zaključuje Jovanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.03.2017. 19:28
Vučić je govvno izdajnniičko .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online