Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.03.2017.
16:59
J. L. Petković - Vesti A

Jevtić: Poslanici Srpske liste nisu se vratili

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić kaže da se niko od poslanika Srpske liste nije vratio u kosovski parlament i da neće podržati najavljeno formiranje kosovske vojske.

V. Sekulić
Srpska lista neće podržati formiranje Vojske Kosova: Dalibor Jevtić

U sopštenju dostavljenom medijima on ističe da niko od srpskih poslanika ne učestvuje u radu Skupštine Kosova, a da politički pokreti iz centralne Srbije, tvrdnjom u suprotno, pokazuju da ništa ne znaju ni o Srbima ni o političkoj situaciji na Kosovu.

- Oni koji ne znaju, ne poznaju život Srba na ovim prostorima i ne bi trebalo da o našim životima i radu govore, tako će nam učiniti najveću uslugu. Pozivam ih da prestanu da se bave onim temama za koje nemaju nikakva saznanja i o temama o kojima kao takvim ništa ne znaju - istakao je Jevtić.

On ističe da Srpska lista "još uvek nije promenila stav u vezi učešća u kosovskim institucijama i taj stav se neće promeniti dok god se ne ispuni minimum onoga što jeste naš zahtev a to je pre svega formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) u skladu sa briselskim dogovorom."

- Srpska lista još uvek  se nije vratila u kosovske institucije, mi o tome razgovaramo i to nije tajna, naši stavovi su jasni. Želimo ZSO, ono što jeste suština da pomogne život pre svega srpskog naroda, ali i svih drugih građana. Želimo da se to pitanje  ne pretvori u formu nego da sadrži suštinu i na tome ćemo insistirati. Blizu smo rešenja ali dogovor još uvek nije postignut, radimo na tome – kazao je on.

On je zapitao da li je neko video bilo kog srpskog poslanika na sednici Skupštine Kosova i da li je bilo ko video srpskog poslanika da glasa i učestvuje u radu Skupštine Kosova. Dodatno je podvukao da Srpska lista nije promenila stav u vezi formiranjem kosovske vojske i da su za njih važnija ekonomija i povratak raseljenih.

- Novac koji bi se uložio u Vojsku Kosova treba da se uloži u razvoj ekonomije i proces podrške povratka raseljenih lica. Za Srpsku listu su ovo važnija pitanja od pitanja formiranja Vojske Kosova. Na tome ćemo insistirati.Onima od kojih sam očekivao da budu malo bolje upoznati sa političkom situacijom, želim da poručim da ni jedan poslanik Srpske liste ne učestvuje u radu Skupštine Kosova i nemaju potrebe da javnost obmanjuju informacijama da se su se srpski poslanici vratili zbog transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova - rekao je on.

Jevtić je zaključio da taj proces neće podržati "i to smo jasno rekli ali mislim da su to potvrdili i politički lideri Albanaca koji ovih dana govore da nemaju podršku Srpske liste i mislim da bolju potvrdu onoga što govorimo nisu mogli da čuju."

Jevtićeva reakcija je usledila dan nakon što je Srpski pokret Dveri saopštio da su troje poslanika Srpske napredne stranke u poslaničkoj grupi Srpska lista - Saša Milosavljević, Jelena Bontić i Jasmina Živković prekršili su dogovor da bojkotuju rad parlamenta i prošlog četvrtka su se vratili u kosovsku skupštinu. U istom saopštenju dostavljenom medijima Dveri su upitale Aleksandra Vučića "da li planira Tačiju da obezbedi srpsku podršku u kosovskoj skupštini za promenu Ustava koja bi omogućila formiranje "kosovske vojske"."

Srpska lista, pak, saopštila je da "ostaje verna interesima države Srbije i srpskog naroda na KiM i učiniće sve kako bi sprečila formiranje takozvane kosovske vojske." Oni su potvdili da su poslanici iz njihovog redova bili u skupštini u Prištini, ali samo da bi se upisali u evidenciju prisutnih "i tako sprečili albansku većinu da nam oduzme mandate." 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online