Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 06.03.2017.
18:01
N. S. Preradović - Vesti A

Naša voda,tuđ profit

Srbija je u tišini prodavala fabrike vode bez javne rasprave, bez mišljenja javnosti i saglasnosti građana. Naša zemlja, na žalost nije iskoristila šansu da kroz svoj najbogatiji prirodni resurs, a to je bez sumnje voda, zagospodari sopstvenim tržištem, ali i ostvari značajni izvoz.

pixabay.com
U tuđim rukama: Srbija privatizuje blago prirode

Umesto da sami flaširamo svoju vodu, sada nam je stranci prodaju, a prema nekim procenama inostrane kompanije imaju monopol nad čak 50 odsto tržišta u otadžbini.

Veoma važnim izvorom Vlasinačke rose, koja drži gotovo 15 odsto srpskog tržišta flaširanih voda, upravlja jedna od najvećih kompanija i eksploatatora vodnih resursa širom sveta, kompanija Koka-Kola. U februaru 2005. godine, svetske kompanije Koka-Kola i Koka-Kola HBC kupile su po ceni od 21,5 miliona evra srpsku fabriku Vlasinka, koja proizvodi mineralnu vodu rosa.

Jedna od najznačajnijih privatizacija fabrika vode u Srbiji odigrala se 2004. godine, kad je većinski paket akcija srpskog brenda Knjaz Miloš iz Aranđelovca otkupio investicioni fond Salford, a danas tom kompanijom upravlja jedan drugi investicioni fond Mid Evropa partneri (jedan od vlasnika fonda je i domaći biznismen Andrej Jovanović, nekadašnji vlasnik Marba).

U septembru 2008. godine, za četiri miliona evra država je prodala preduzeće Nova Sloga iz Trstenika, koje proizvodi Mivelu, jednu od najkvalitetnijih domaćih voda, čiji je tržišni udeo sada nešto iznad pet odsto.

Kupac Mivele je beogradski Frikom, čiji je vlasnik Agrokor, preduzeće prebogatog hrvatskog biznismena Ivice Todorića.

Upravo ovih dana se u hrvatskim medijima piše o velikim dugovima ovog tajkuna i mogućnosti prodaje dela imperije Koka-Koli.

Visoka pozicija

Po rezervama zdrave i pitke vode u svetu, Ujedinjene nacije rangirale su Srbiju na 47. mesto, što je veoma značajna činjenica ako se imaju u vidu očekivanja da će se u skorijoj budućnosti voditi žestoke borbe za izvorišta vode. Stručnjaci kažu da će borba za pitkom vodom obeležiti 21. vek.

Time bi ta multinacionalna kompanija došla u posed 20 odsto tržišta srpskih voda.
Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju kaže da su stranci preuzeli tržište zbog toga što Vlada Srbije nikad nije imala strategiju za ovaj najvažniji prirodni resurs.

- Evo na primer, stranci su kupili većinski paket akcija čuvenog Knjaz Miloša od zaposlenih. Dakle, ova fabrika vode je već bila u privatnom vlasništvu i država tu nije imala šta da odlučuje. Dakle, nije na vreme, pre nego su podeljene akcije, napravljena strategija i tu se sva priča završava - objašnjava Pavlović.

Kompanija Minakva, čiji je tržišni udeo oko 17,5 odsto u stoprocentnom je vlasništvu firme sa Devičanskih ostrva (Global voter investment grup) , ali iza nje stoji domaći kapital porodice Bogićević iz Novog Sada.

Kompanija Voda Vrnjci privatizovana je 2005. godine kada je beogradsko preduzeće Ekstra pet postalo većinski vlasnik od 52,4 odsto.

Većinski udeo bujanovačke Hebe prodat je 2008. godine Nektaru, dok je Prolom jedina voda koju su kupili zaposleni. Fruškogorska voda Jazak je u vlasništvu kompanije NIS.

Nažalost, Zakon o koncesijama u ovom sektoru nije zaživeo, prema kome bi država, kao u Evropskoj uniji pravila pojedinačne ugovore sa proizvođačima na 20 ili 30 godina.

Srbija zbog toga gubi više od 70 miliona evra i to na godišnjem nivou. Fabrike voda zasad dobijaju rešenja o eksploatacionom pravu na pet godina.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.03.2017. 20:04
Bedno sta reci?Ljudi su birali tog Siftara,e sad gledajte kako rastura Srbiju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online