Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 03.03.2017.
12:11
P. Vranešević - Vestionline A

Crno nam se piše: Vučić vlada do 2024?

Aleksandar Vučić se kandidovao za predsednika da bi potvrdio da je apsolutni gospodar Srbije. Za ostvarivanje tog cilja on ne preza ni od čega. Skupština Srbije biće dva meseca na "pauzi" (čime se ukida jedna od retkih mogućnosti da građani čuju šta opozicija ima da kaže), a Vučić, koji tvrdi da nije ni počeo kampanju, koristi svoju premijersku funkciju kako bi baš pred izbore ponovo otvarao razne fabrike, radove na putevima i slično. Kako je moguće da Srbija nije umorna od premijera koji je već 5 godina non stop na svim televizijskim ekranima?

N. Đurović
Osladilo mu se da bude na vlasti: Aleksandar Vučić

Neograničena vlast - problem za Srbiju

Za ovu vlast je bitno da se celokupna naprednjačka javnost drži na povocu stalnim iznošenjem novih problema i novih teškoća - izmišljenih ili realnih. Poenta je u tome da se naprednjačko članstvo i penzioneri motivišu da izađu na izbore koji se shvataju kao sudnji dan u smislu - svi su protiv nas i ako se mi ne udružimo, onda odosmo u...

To se vidi po jednoglasnoj podršci Vučićevoj kandidaturi na Glavnom odboru Srpske napredne stranke - podrška mora da bude stoprocentna kada je neko apsolutni vladar, kao i po podaničkim izjavama njegovih ministara. Reč je o želji za nesputanom vlašću.

To se vidi i iz sad već čuvene reklame sa pilotima, u kojoj Vučić zapravo poručuje da za njega nije prihvatljiv polupredsednički sistem kakav postoji u Srbiji. Naime, po Ustavu vlast je u Srbiji u određenoj meri podeljena između jakog premijera i slabog predsednika. To Vučiću ne odgovara. On bi želeo da bude neograničeni vladar, bilo da je na funkciji premijera ili predsednika. I to može da bude veoma ozbiljan problem za Srbiju.

12 godina vlasti, pa onda pad

Mnogi analitičari smatraju da iza Vučićeve kandidature za predsednika stoji njegova želja da svoju vlast produži za još pet godina. Tako se navodi i teorija o dvanaestogodišnjem ciklusu trajanja vlasti u Srbiji.

Milošević je bio na vlasti od 1988. do 2000. Demokratska opozicija Srbije (DOS), u punom ili u umanjenom sastavu, od 2000. do 2012, pa se očekuje da će i Vučić sa svojim satrapima biti na vlasti od 2012. do 2024. godine.

Na osnovu organizovanja sve češćih izbora, vidi se da on nastoji da najvišu tačku svoje vladavine, posle koje obično sledi pad, pomeri što dalje. Stručnjaci očekuju da će posle petogodišnjeg mandata, koji pokušava da dobije na ovim predsedničkim izborima, Vučić dostići svoj zenit i da će posle toga početi njegov pad.

Izgleda da je narodu u Srbiji potrebno 12 godina da bi razaznao ko je ko i šta je šta.

Nema izgovora za ćutanje

U tom smislu, stalno se govori da samo novi, nekompromitovani ljudi mogu da se suprotstave Vučiću. Međutim, kada se takav čovek pojavi - a pokazalo se da je to Saša Janković - onda ga dobar deo građanske opozicije blokira.

Pred nove ljude postavljaju se zahtevi koji se ne postavljaju za aktuelne političare. Govori se da su oni neiskusni, da su neprepoznatljivi biračima, da ne umeju da drže vatrene govore. Uvek se izazivačima postavljaju viši kriterijumi od onih koji važe za postojeće lidere.

Međutim, ta fama o novim ljudima samo je izgovor za našu apatiju, neaktivnost i političko ćutanje. Predstojeći izbori su prilika da se to promeni. Da li ste spremni?

POVEZANE VESTI

Petak 03.03.2017. 12:22
Па срби ће издржати и тих 12 година са Вучићем . Па срби су издржали 42 године са Тито .Срби су издржали и 12 године са ДС . Ма од србина нема јачег . Са Вучића баш је занимљив живот јер нам прича сваки дан неке Бајке и даје обећања.Слободан Милошевић је неписмен за Вучића .Слоба није знао да исприча ни једну бајку .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online