Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.03.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

Imam Krasnići podsticao na terorizam

Protiv imama prištinske Velike džamije Šefketa Krasnićija koji je na zapaljivim propovedima, često održavanim na ulici, ispred džamije "Mehmed Fatih", okupljao i "trovao" i po 10.000 mladih muslimana, podignuta je optužnica zbog podsticanja na mržnju i terorizam i pripremanje džihadista za rat u Siriji i Iraku.

M. Karović
Zapaljive propovedi održavane i na ulici

Krasnići je prethodno uhapšen 2014. godine i posle izvesnog vremena pušten da se brani sa slobode.

On je predvodnik "novih kadrova" u Islamskoj zajednici Kosova koja je naglo ojačala posle NATO bombardovanja i proterivanja Srba s Kosova.

Uz finansiranje Saudijske Arabije i još nekih arapskih zemalja, islamski faktor je tada počeo da buja na Kosovu i Metohiji, a džamije su počele da niču kao pečurke posle kiše. U do tada učmalu Islamsku zajednicu počeli su da pristižu kadrovi mahom školovani na Bliskom istoku, koji su donosili, najpre u blažoj varijanti, a potom sve bezobzirnije i islamski radikalizam i terorizam.

Veličao bombardovanje Srbije

Poplave koje su 2014. godine zadesile Srbiju Šefket Krasnići objašnjavao "božjom kaznom" za Srbe zbog svega što su, kako je naglašavao na propovedima u džamijama, uradili na Kosovu. Tražio je da se Srbiji i Srbima sudi za zločine i veličao bombardovanje NATO-a. Imao je podršku više poznatih albanskih političara, akademika, univerzitetskih profesora i gradonačelnika Kosovske Mitrovice i Đakovice.

Samo retki pripadnici Kfora i Umnika, a potom i Euleksa tada su ukazivali "gde sve to vodi", zvaničnici u Prištini su ćutali, a često podržavali Krasnićijev radikalizam u koji se uplela i gotovo cela Islamska zajednica Kosova.

Tek 2014. kada su kosovskih islamskih ekstremista počeli da se boje SAD i EU i kada su albanske "glavoseče" predvođene Lavdrimom Muhadžerijem i drugima počele da čine stravične zločine u Siriji i Iraku, Krasnići je uhapšen. Do sada je uhapšeno tridesetak imama, neke tek čekaju suđenja, nakratko je privođen i reis IZ Kosova Naim Trnava.

Glavni ekstremisti i ratnici u Siriji postali su upravo oni koji su bili u prvim redovima na

Krasnićijevim propovedima u Prištini često pretvaranim u otvorene pozive na džihad.

Albanci katolici strepe

Do pre dvadesetak godina za kosovske Albance nacionalno je bilo mnogo važnije od verskog, pa se skoro nije gledalo ko je musliman, ko katolik, a ko pravoslavac. Zajedniči cilj bio je borba za nezavisno Kosovo. Mada ih je malo na Kosovu, Albanci katolici decenijama su vodili glavnu reč, posebno takozvani Đakovički klan, koji je imao jaku dijasporu, novac i dobre veze u Americi.

- Ukazivali smo nadležnima na užasnu radikalizaciju mladih Albanaca islamske veroispovesti, nije bilo reakcija dok se stranci nisu osetili ugroženima. Sada najčešće prete Srbima, pitanje je trenutka kada će udariti i nas Albance koji smo druge vere - ističe Albanac, katolik iz Prištine.
 




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online