Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.02.2017.
22:36
Vestionline, Tanjug A

Prvi izveštaj Antonija Gutereša o Kosovu

Posvećenost Beograda i Prištine napredovanju dijaloga slabi, a gubitak zamajca povećava opasnost da u procesu normalizacije dođe do zastoja, ocenjeno je u novom izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, uz poziv liderima obe strane na uzdržavanje od zapaljive retorike.

Reuters
Posvećenost Beograda i Prištine dijalogu slabi: Antonio Gutereš

Izveštaj, kojim je obuhvaćen period od 16. oktobra 2016. do 15. januara 2017. godine Savet bezbednosti UN razmatraće u ponedeljak, 27. februara.

U izveštaju se navodi da su tokom tog perioda tenzije između Prištine i Beograda dostigle "zabrinjavajuće nivoe, što je pokazano uzavrelom uzajamnom retorikom i optužbama u vezi sa spornim pitanjima i događajima". 

Generalni sekretar svetske organizacije ukazuje da nije postignut jasan napredak kad je reč o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je, kako navodi, "ključan aspekat sporazuma postignutog u okviru dijaloga pod posredovanjem EU". 

"Žalosno je što posvećenost i Beograd i Prištine napredovanju dijaloga izgleda slabi, delimično usled preokupiranosti domaćim političkim pitanjima. Gubitak zamajca povećava opasnost da u procesu normalizacije, koji je u interesu obe strane, dođe do zastoja i potencijalno nazadovanja", ističe se u izveštaju koji je objavljen na sajtu UN, a nosi datum 6. februar. 

Izražava se i zabrinutost zbog, kako se navodi, rastućih tenzija i eskaliranja međusobnog optuživanja koji su karakterisali odnose između Prištine i Beograda tokom poslednjeg kvartala, posebno, jer se to događalo u trenutku jačanja etničkih napetosti i zaoštrene političke retorike u širem regionu. 

- Pozivam lidere obeju strana da budu oprezniji i uzdržaniji u iznošenju javnih stavova, da izbegavaju zapaljivi jezik i svoje stavove iznose isključivo mirnim putem i kroz odgovoran dijalog - poručuje generalni sekretar. 

On ocenjuje da je naročito tendencija ka pretvaranju manje značajnih pitanja u teme žustrih rasprava, u težnji ka sticanju taktičke prednosti ili domaćih poena, doprinela pogoršanju odnosa Beograda i Prištine. 

Generalni sekretar primećuje da se i dalje odlaže primena sporazuma o slobodi kretanja vozila, uključujući odredbu koja se tiče uzajamnog prihvatanja oznaka na registarskim tablicama, što je prema prvobitnom planu trebalo da stupi na snagu 15. novembra. 

U izveštaju se napominje da je u obuhvaćenom periodu postignut izvestan napredak u primeni sporazuma postignutih u okviru dijaloga, posebno u oblasti integrisanja sudstva, slobode kretanja i telekomunikacija. 

Podseća se, između ostalog, da su predstavnici i zvaničnici kosovskih Srba obustavili učešće u vladajućim institucijama kao odgovor na novi zakon o Trepči, kao i da je Priština osudila izgradnju zida kod mosta u Severnoj Mitrovici, ali se napominje da uprkos očitim tenzijama na političkom nivou, nema napetosti unutar zajednice u Severnoj Mitrovici. 

Navodi se i da je bivši lider OVK i sadašnji lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj uhapšen u Francuskoj 4. januara po Interpolovoj poternici na zahtev Srbije, te da je to izazvalo gnevne odgovore i kosovskih političkih lidera i delova javnosti na Kosovu. 

Takođe se podseća da su tenzije između Beograda i Prištine dodatno ekslairale kada je Beograd uveo novu železničku linuju do Severne Mitrovice i voz sa bojama srpske zastave i natpisom "Kosovo je Srbija", zbog čega je kosovska policija rasporedila specijalne jedinice i oklopna vozila, nakon čega su se političari obe strane međusobno optuživali, a ratoborni jezik "zapalio" javno mnjenje. 

Unutar Kosova, konstatuje generalni sekretar UN, napeti odnosi između vladajućih i opozicionih stranaka kao i između stranaka unutar vladajuće koalicije sprečili su napredak po pitanju mnogih vladinih ciljeva, uključujući ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, a nedovoljan je i napredak u pogledu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

U izveštaju se ukazuje i da je, iako bi osećanja posle sukoba uvek trebalo priznati i obezbediti efikasne forume za rešavanje pitanja gubitaka i pritužbi vezanih za sukob, pravo na bezbedan i dostojanstven povratak osnovno i nepovredivo. 

Takođe se ističe da su kosovske vlasti odgovorne za održavanje vladavine zakona i obezbeđivanja prava na povratak, te da te vlasti moraju da obezbede da incidenti kao što su oni koji su se dogodili u Suvoj Reci i Dečanima ne budu presedan za sistematsko sprečavanje povrataka. 

Generalni sekretar ukazuje da je "od ključne važnosti da kosovske institucije ispune operativne zahteve Interpola i obnove punu saradnju sa UNMIK-om i Interpolovom Kancelarijom za vezu, kako bi se obezbedilo efikasno angažovanje u međunarodnim naporima sprovođenja zakona". 

Ističe i da UNMIK nastavlja da prati razvoj događaja u vezi sa unapređenjem i zaštitom verskog i kulturnog nasleđa, i navodi da zabrinjava to što kosovske vlasti uporno odbacuju zhatev za izdavanje građevinske dozvole za obnovu srpske pravoslavne crkve u Prizrenu. 

Generalni sekretar, takođe, pohvaljuje nastavak konstruktivne saradnje strana sa njegovim specijalnim predstavnikom Zahirom Taninom, poručivši da Tanin ostaje stranama na raspolaganju kako bi pomogao u mirnom rešavanju sporova i nesporazuma. 

U izveštaju visoke predstanice EU za spoljnu politiku i bezbednost generalnom sekretaru o aktivnostima Euleksa u pomenutom tromesečmom periodu navodi se da je izrečen izvestan broj presuda u vezi sa ranim zločinima i organizovanim kriminalom, korupcijom i drugim ozbiljnim zločinima. 

Takođe se navodi da je, prema procenama Euleksa, Divizija specijalnih jedinica kosovske policije "pružila odličan odgovor, na nivou standarda EU, u svim vrstama intervencija" i da Jedinica za versko i kulturno nasleđe operiše na zadovoljavajućem nivou, uz napomenu da postoji stalna potreba za obezbeđivanje osetljivih verskih lokacija. 

U delu izveštaja generalnog sekretara o Kancelariji specijalnog tužioca i Specijalnim većima, navodi se da je ta kancelarija dobila zadovoljavajuću pomoć od sudskih i policijskih vlasti u Prištini i Beogradu, ali da specijalni tužilac očekuje i veću pomoć imajući u vidu da se rad njegove kancelarije ubrzava. 

Funkciju generalnog sekretara UN je do 31. decembra 2016. obavljao Ban Ki-mun, nakon čega ga je na tom mestu, od 1. januara 2017, zamenio Antonio Gutereš.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online