Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.02.2017.
18:01
Ekipa "Vesti" A

Srbija puna turskih terorista!

Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic izjavio je u Sjenici da postoje saznanja da je veliki broj pripadnika terorističke organizacije FETO, odgovorne za pokušaj državnog udara u Turskoj, došao u Srbiju.

Reuters
Masovna hapšenja: Privođenje zaverenika u Turskoj

- Tokom svih sastanaka akcenat je stavljen na borbu protiv FETO terorističke organizacije, posebno u regiji Sandžak. Imamo saznanja da je, zbog toga što sa Srbijom postoji bezvizni režim, iz Turske došao veliki broj pripadnika FETO terorističke organizacije - rekao je Bilgic za Anadoliju.

Podsetimo, reč je o organizaciji turskog klerika Fetulaha Gulena koji je 20 godina u izgnanstvu u SAD, a koji je prošlog leta optužen u Turskoj kao glavni zaverenik za vojni udar u toj zemlji. Bilgic je ukazao na potrebu da posebnu pažnju treba obratiti na pripadnike pomenute terorističke organizacije kako se članovi FETO ne bi "ugnezdili na ovom području".

- Znamo da su se nakon bezuspešnog pokušaja vojnog udara 15. jula prošle godine u našoj zemlji Bošnjaci iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i čitavog Sandžaka suprotstavili FETO i dali podršku legitimnim vlastima u Turskoj - istakao je Bilgic.

Stručnjaci i diplomatski izvori u najmanju ruku su iznenađeni ovako grubo nediplomatskom izjavom jer, ne samo da je predstavnik turske države optužio našu da skriva ljude koji su, navodno, pokušali svrgavanje predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, već za to nije ponudio nijedan jedini dokaz.

I izvor "Vesti" iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije smatra da je istup turskog ambasadora "diplomatski neuobičajen", ali i da je to pokušaj da se Srbija uvuče u unutrašnje stvari Turske.

- Ovde bi bilo normalno postaviti logično pitanje od kada je to Fetulah Gulen terorista kada su neki prethodni ambasadori prisustvovali otvaranju njegovih škola po Srbiji, čak i u Beogradu - kratko objašnjava ovaj izvor "Vesti", dok se Ministarstvo spoljnih poslova i ministar Ivica Dačić još ne oglašavaju.

Stručnjak iz oblasti bezbednosti iz BiH Dževad Galijašević ocenjuje kao skandaloznu izjavu turskog ambasadora u Srbiji i poručuje mu da "teroriste" koje "vidi" u Raškoj, potraži u susednoj Bosni.

- Nema sumnje da Turska čini sve da locira i obračuna se sa tom organizacijom. Nemam nikakve dileme da se njeni pripadnici skrivaju negde u regionu, ali umesto da ih turski ambasador u Srbiji traži po Sandžaku, preporučujem mu da se "prošeta" do Sarajeva i pita Bakira Izetbegovića gde ih je smestio - oštro komentariše Galijašević.

Tanjug
Tanju Bilgic, amasador Turske u Srbiji

Nekadašnji muftija sandžački, a danas narodni poslanik Muamer Zukorlić, lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić kaže da je tema vrlo osetljiva.

- Ankara na to gleda po principu "ili si sa nama, ili protiv nas" i u tom smislu situacija nije naivna, jer bilo kakva podrška tom pokretu bi mogla da se odrazi na bilateralne odnose. Zato treba biti veoma oprezan - sugeriše Zukorlić.

Otkriva da su se turski predstavnici ozbiljno obrušili pre nekoliko dana na "Dnevni avaz" zato što je stao u zaštitu te grupe.

- Reč je o ljudima pripadnicima pokreta Fatulaha Gulena koje su turske vlasti optužile za državni udar, a koji su i pre tog problema koji je potresao Tursku, došli na naše područje. Godinama su, pretežno u Bosni i Hercegovini, ali delom i u Srbiji pravili mrežu školskog sistema. Otvorili su školu u Beogradu, ali nisu mogli da se instaliraju u Sandžaku, jer je moj školski sistem znatno savremeniji i napredniji od njihovog. Zbog toga sam u njihovoj nemilosti - pojašnjava Zukorlić za "Vesti".

Tanjug/Ap
Fetulah Gulen

Klerik kojeg se Erdogan plaši

Turski lideri tvrde da takozvana državna senka stoji iza pokušaja državnog udara u Turskoj, što je kodni naziv za pokret turskog religijskog vođe Fetulaha Gulena. Turski predsednik Erdogan i ljudi oko njega bili su brzi u optužbi da iza pokušaja državnog udara stoji pokret koji nazivaju "državna senka", odnosno turski verski vođa koji živi u Pensilvaniji u SAD od 1999. Gulen odbacuje optužbe.

- Kao neko koji je trpeo pod nekoliko vojnih udara proteklih nekoliko decenija, posebno je uvredljivo da budem optužen za bilo kakvu vezu sa ovakvim pokušajem. Kategorično odbijam ovakve optužbe - naveo je Gulen.

Gulen je nekadašnji Erdoganov saveznik koji je pomogao turskom predsedniku da njegova verski konzervativna Partija pravde i razvoja dođe na vlast 2002. godine. Međutim, dvojica saveznika uskoro su se razišla, navodno zbog pitanja podele moći i Erdoganovog autoritarnog stila upravljanja. U maju 2016. je Gulenov pokret označen kao teroristička organizacija u Turskoj.

Nakon više od 30 godina razvijanja pokreta Hizmet (u prevodu "služenje") raspolaže sa stotinama fakulteta i hiljadama škola i drugih obrazovnih institucija u preko 100 zemalja sveta, među njima i BiH i Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online