Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 24.02.2017.
12:31
b92.net, Vestionline A

"Srbija se ne pita, Kosovo ide u UNESKO"

Kosovo će postati član UNESKO-a i Srbija to ne može da spreči, ali može da odloži, rečeno je na tribini "UNESKO-a i srpsko kulturno nasleđe".

Medija Centar
Sonja Biserko smatra da je kulturno nasleđe Kosova i srpsko i albansko

"Na skupu je rečeno da je Kosovo u obavezi da ispuni odredbe Ahtisarijevog plana koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu i njeno nasleđe", prenosi Glas Amerike.

Savetnik Vlade Kosova za kulturno nasleđe Dimitris Muskopulos rekao je da je "najveće pitanje za učlanjenje Kosova u UNESKO zaštita srpskog verskog kulturnog nasleđa".

Muskopulos koji je insistirao da bude citiran kao neko ko govori u svoje lično ime, a ne kao savetnik u kosovskim institucijama, kazao je da Kosovo mora u potpunosti da primeni odredbe Ahtisarijevog plana kada je u pitanju odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi .

On je pojasnio da su prilikom ukidanja nadgledane nezavisnosti Kosova, neke odredbe Ahtisarijevog plana izbačene iz zakonskog okvira Kosova. 

- Crkva želi primenu Ahtisarijevog plana onako kakav je u originalu, a Vlada Kosova se složila da to uradi zbog prijave za članstvo u UNESKO. Oni su to uradili u formi pisma koje su poslali članicama UNESKO-a gde su dali određena obećanja međunarodnoj zajednici - rekao je Muskopulos. 

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko smatra da Srbija dugoročno gledano ne može da spreči učlanjenje Kosova u UNESKO jer, kako kaže, "raste raspoloženje međunarodne zajednice da se pitanje Kosova reši i da ono dobije puni suverenitet kao svaka nezavisna država". 

Ona smatra da je kulturno nasleđe Kosova uključujući i nasleđe SPC "previše ispolitizovano i da bi trebalo razdvojiti politička i pitanja kulturnog nasleđa".

Biserko je kazala da ta politizacija uglavnom dolazi iz Beograda, koji na taj način želi da spreči članstvo Kosova u Ujedinjene nacije i ostale međunarodne organizacije. 

- Pre svega kulturno nasleđe Kosova je zajedničko, a i svetsko i treba da bude deo identiteta i jednih i drugih. Na žalost do sada to nije tretirano tako ni sa jedne ni sa druge strane zato što je ta politizacija koja traje već tri decenije sprečila jedan razuman odnos prema kulturnom nasleđu Kosova - rekla je Biserko. 

- Srbi i SPC nemaju razloga da strahuju od članstva Kosova u UNESKO, već naprotiv - smatra prištinski publicista i analitičar Škeljzen Malići.

Po njegovim rečima u tom slučaju se kosovske institucije obavezuju da će štiti kompletno kulturno nasleđe, kao što su to činile za vreme autonomije u bivšoj SFRJ. 

- Učlanjenjem u UNESKO Kosovo se obavezuje da će poštovati te međunarodne standarde u svim tim oblastima, ne samo za zaštitu manastira nego celokupnog kulturnog nasleđa Kosova koje je kompleksno - kazao je Malići. 

Tribinu na temu "UNESKO i srpsko kulturno nasleđe" orgnizovao je Multimedijalni centar u Prištini, a govorio je i Aleksandar Pavlović iz beogradskog instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

POVEZANE VESTI

Subota 25.02.2017. 17:40
Sami smo krivi,jer ovako samo lupetanje po tastaturi iljord jos vise podize imidz.Svima nam smeta a nigde da se nadje neko da joj objasni cija je ovo dedovina.Pukni zemljo,kada smo tako nisko pali da nam ovakva gamad odredjuje cije je sta od kulturnog nasledja nasih slavnih predaka..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online