Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.02.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Muka nas tera u roblje

Javnost u Srbiji šokirala je ispovest nekoliko radnika koji su preko agencija za zapošljavanje otišli u Slovačku i tamo ilegalno radili u fabrikama. Oni su se žalili na loše uslove rada, predugo radno vreme, te da nisu ispoštovani dogovori o zaradi.

pixabay.com
Radnici su često žrtve agencija za zapošljavanje (Foto: Ilustracija)

Građani Srbije zbog bede pristaju da ilegalno odlaze da rade u teškim uslovima samo da bi zaradili koju stotinu evra da prehrane porodicu. Slovačka i Češka zbog jake ekonomije traže veliki broj radnika. Države koje su do pre dve i po decenije bile na sličnom nivou ekonomije kao tadašnja SFRJ, sada su daleko ispred Srbije.

Pre oko dve godine, iz Ukrajine, ali i Srbije, počelo je preko agencija zapošljavanje radnika u slovačkim fabrikama. Oni su radili ilegalno, odnosno mogli su u Slovačkoj, zemlji Evropske unije, da borave samo po tri meseca, koliko im je dozvoljen turistički boravak.

O ovom problemu je obavešteno i srpsko Ministarstvo spoljnih poslova, gde, kako "Vesti" nezvanično saznaju, navode da je glavni problem u agencijama za zapošljavanje iz Srbije i Mađarske. One, naime, obećavaju dobre uslove za odlazak, ne bi li našli radnike koji bi išli u Slovačku da rade za 700-800 evra mesečne plate, koju međutim ne isplaćuju pojedincima.

Beograđanin Aleksandar Kostadinović (36) u izjavi za jedne dnevne novine kaže da je preko novosadske agencije početkom januara otišao za Slovačku. Rečeno mu je da će posle mesec dana rada u Fokskonu, tajvanskoj kompaniji specijalizovanoj za proizvodnju delova za Epl uređaje, preći u Samsung.

- Otišao sam u Slovačku zbog teške ekonomske situacije kod kuće. Nisam mogao da nađem posao, a od nečega se mora živeti. Narodski rečeno, izradili su nas. Trebalo je da radimo od osam do 12 sati dnevno, a za tri nedelje smo imali samo 12 radnih dana. Pauzu su nam računali po 45 minuta, a i to nisu plaćali, iako smo je koristili mnogo kraće. Svaki radni sat trebalo je da bude plaćen 2,2 evra, a nije, dobili smo ukupno tek po 100 evra - objašnjava Kostadinović.

Nije sve tako crno

Da nije baš sve tako crno navodi nekoliko radnika koji su bili u fabrikama u Slovačkoj. Jedan od njih, Milan, koji ne želi da mu se objavi prezime i mesto odakle je, jer planira ponovo da ode i radi, kaže da je bio zaposlen u Samsungovoj fabrici:
- U sezoni bih zaradio po 600 evra. Kada se ide u toalet naravno da mora da se pita, jer radiš na liniji i ako te nema, cela linija staje. Plate nisu visoke ako se radi januar, februar, mart, to je van sezone. Dobijali smo akontaciju svake nedelje po 30 evra i na vreme. Radi se po osam, 10 ili 12 sati, zavisi od potrebe firme. Nemamo drugog izbora nego da idemo tamo i zaradimo bar neki novac.

Jedne večeri kada su radnici došli u svoj smeštaj rečeno im je da se vraćaju kući.

- Kada smo stigli, dva autobusa su bila odmah napunjena i pošla su za Beograd. Dali su radnicima po 2.000 dinara i rekli im da ih vraćaju jer nema posla. Nas 134 vratili smo se nakon 20 dana. Jedne večeri su nam samo rekli: "Jedna tura se vraća večeras, druga u ponedeljak, nema više posla." Dali su nam po 100 evra, ostalo će nam navodno isplatiti, ali ne znaju kad i spakovali su nas u autobus i poslali - završava ispovest ovaj radnik iz Srbije.

Vajda svima, sem radnicima

Iako se radi o klasičnoj eksploataciji radnika, to je situacija koja svima odgovara: agenciji koja šalje radnike fabrici u kojoj rade, kao i državama iz koje radnici dolaze i one u koje odlaze. Svi zarađuju na obespravljenim radnicima, kažu u Komitetu pravnika za ljudska prava.
- Jedini utisak je da će se to završiti na nekoliko naslovnih strana i TV priloga i to je to, i to je ono što zapravo zabrinjava, i sa druge strane nisam baš siguran koliko možemo da verujemo kad naši državni organi i inspekcija rada kažu da u kompanijama u Srbiji nema takvih pojava, iako postoje medijski navodi i svedočenja radnika i radnica koji su trpeli nešto slično kod kompanija u Srbiji - kaže Danilo Čurčić iz Jukoma.

Slično iskustvo imao je i Ivan Jevremović, koji je takođe za srpske medije ispričao svoju verziju priče. On je u novembru otišao u Hlohovec u Slovačkoj.

- Poslovođe viču na tebe, pomeriš se s mesta gde stojiš osam sati, odmah viču na tebe. Moraš da pitaš da ideš u toalet i sve je to uz neko negodovanje i bukvalno se dešavalo da nekog i vrate, bukvalno ne možeš da ideš u toalet - objašnjava svoje iskustvo Jevremović.

Agencije varaju naivne

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, "Vesti" nezvanično saznaju da su upoznati sa time da stotine srpskih radnika svakog meseca sa turističkim vizama odlaze u Slovačku.
- Problem su aktivnosti registrovanih i neregistrovanih agencija za posredovanje u poslu, većina ih je iz Srbije i delimično iz Mađarske. One obećavaju kule i gradove. Agencija napravi ugovor sa firmom u Slovačkoj i dovodi radnike. Fabrika isplati novac agenciji, koja onda isplaćuje radnike. Međutim, te agencije iz Srbije i Mađarske često ne ispoštuju dogovore sa radnicima - dodaje naš izvor.
Jedan deo problema jesu i ekscesi koji su se dešavali, ali i lokalno stanovništvo koje nije zadovoljno što oni rade za niže satnice od Slovaka, jer im obaraju dnevnice.
- Bilo je problema kao i svuda što ih ima u malim mestima. Ne u fabrici, već dva, tri sukoba popodne u kafanama. Nekih većih incidenata nije bio. Imali smo nekoliko slučajeva da radnicima nisu isplaćene zarade, pa su naši službenici ambasade u Slovačkoj morali da im pomažu - dodaje naš izvor iz MSP.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online