Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 17.02.2017.
09:15
Vestionline A

Nikolić igra ruski rulet sa Vučićem, a može da bude zdrobljen

Zagrebački "Jutarnji list" u analizi predizborne situacije u Srbiji navodi da je predsednik Tomislav Nikolić zaigrao "ruski rulet" pošto je pobesneo i "uz pomoć Moskve želi da sruši Vučića".

A. Čukić
Latinoamerička sapunica na srpski način: Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić

"Burleska u Srbiji je evidentna. Naime, samo dan pošto se činilo da je srpski premijer i jedini trenutni apsolutni vladar Srbije Aleksandar Vučić, posle dugog razmišljanja i šahovski pripremane izborne strategije, najzad sve sredio (naime, sebe je na izborima kandidovao za predsednika), usledio je neočekivani kopernikanski obrt i udarac iznenađenog i uvređenog, trenutnog predsednika Tomislava Nikolića", piše "Jutarnji".

Naime, na prijemu povodom Dana državnosti i Nikolićevog rođendana u predsednikovoj rezidenciji na Andrićevom vencu, na koji mu nije došao nijedan jedini ministar iz Vlade (premijer Vučić i većina ministara bila je u Batočini na slavi kod Dragana Markovića Palme, koalicionog partnera koji je podržao Vučićevu kandidaturu, pa je ovaj zakasnio na prijem) Tomislav Nikolić je, uprkos stranačkom dogovoru, najavio i svoju kandidaturu na izborima.

Vučiću je pao mrak na oči, piše dalje "Jutarnji", pogotovo jer je Nikolić govorio da neće praviti konkurenciju Vučiću i da će se pokoriti stranačkoj odluci. Vučić je bio toliko preneražen Nikolićevom odlukom da je, kada su ga pitali za komentar, prvi put stvarno ostao bez reči.

Naime, Vučić je poznat po tome da stalno govori kako neće komentarisati neke stvari i odnose, pa odmah u nastavku opali traktat o onome što "neće komentarisati". Ovaj put zaista nije imao šta da kaže. Nikolić je zaigrao "ruski rulet", ali pitanje je: s jednim ili svim mecima u bubnju. Naime, svestan je da Vučić može da ga zdrobi.

Doduše, Nikolić je očigledno bio pogođen svojim izostankom, pa njegova odluka može da bude inicirana i "običnom" taštinom, pogotovo jer je na prijemu rekao da je tokom mandata "bio vređan i omalovažavan", a toliko toga je napravio.

Ruska veza

Tanjug
Moskva želi Nikolića, premijer želi sebe: Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić

Ipak, tu šokantnu vest prva je javila prokremaljska agencija Sputnjik, pa se odmah nametnulo i pitanje ne nazire li se u Nikolićevoj odluci i ruski trag, analizira "Jutarnji". Naime, Kremlj je nekoliko puta isticao da podržava Nikolića kao kandidata, a tu "molbu" lično od Vladimira Putina Vučiću je krajem prošle godine preneo i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Zagrebački dnevnik piše i ovo: S obzirom na to da Vučić nije poslušao svog "saveznika", spekuliše se da bi iza ovog neočekivanog Nikolićevog istupa mogla da stoji Moskva, koja svim silama želi da zadrži Srbiju u svom zagrljaju. Doduše, nema (još) potvrde toga, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da bi Nikolić za koji dan možda mogao i da povuče svoju kandidaturu da zaokruži cirkus koji trenutno vlada na srpskoj političkoj sceni. Dakle, osim "ruske veze", nagađa se i da je Nikolić ovo napravio kako bi preneraženom Vučiću nategnuo živce, ali, za svoj mogući odustanak, izvukao maksimalne ustupke na koje bi Vučić u ovoj tragikomičnoj situaciji mogao da pristane, jer ne sme da dozvoli, sada pred izbore, raskol u stranci.

Osim toga, doveo bi možda u pitanje i sopstvenu pobedu u prvom krugu, a upravo toga se najviše grozi. Nikolić je više puta izlazio s ambicijom da se kandiduje za drugi mandat, ali ga je Vučić stalno kočio.

Nikolić nije bez podrške (ako izuzmemo evidentnu rusku). Naime, beogradski mediji tvrde da Nikolić raspolaže s najmanje trećinom SNS-ovih poslanika u Skupštini, a da bi na izborima mogli da mu daju podršku i mnogi proruski glasači, koji su zaključili da lider radikalnih Dveri Boško Obradović ne može da uradi ništa značajnije. Već se nagađa da bi od otpadnika SNS-a Nikolić mogao da osnuje novu stranku, ali i da okupi oko sebe razdrobljenu prorusku opoziciju. Upravo zato se na njega sručio sav bes vladajuće koalicije.

Ojađeni "budući premijeri" - Dačić, Mihajlovićeva...

Ivica Dačić je izvan sebe, a Nikolićev postupak naziva sramotnim. Naime, Dačić računa da bi, upravo on mogao da bude Vučićev naslednik u premijerskoj fotelji, pa se pribojava Nikolićeve nagodbe s Vučićem. Doduše, Dačić je takođe promoskovski igrač, koji je očito smatrao da, pošto Nikolića maknu, ostaje kao jedina ruska opcija. Vučićeva potpredsednica i još jedna koja pikira na Vučićevu poziciju, Zorana Mihajlović, optužila je Nikolića da pomaže opoziciji, kojoj su sada porasla krila, nakon što su pokisli nakon Vučićeve kandidature.

Vojislav Šešelj "divlja" po društvenim mrežama, naslađuje se raskolom u SNS-u koji ionako tvore njegovi nekadašnji puleni iz Radikalne stranke, a mnogi smatraju da bi Vuk Jeremić sada mogao lakše do drugog kruga.

U ciničnom komentaru na kraju teksta na "Jutarnjem listu" stoji ovo: "Groteskni igrokaz koji najbolje pokazuje da je dobro da Srbija postoji jer, da nje nema, Hrvatska bi bila zadnja".

POVEZANE VESTI

Petak 17.02.2017. 09:29
Pre nekoliko godina, novinar beogradskog nedeljnika "Vreme", Ljubomir Živkov, ovako je opisao Dušan Janjića, opskurnu spodobu koja se u javnosti predstavlja kao politički analitičar: „...Kad god upalim radio, Dušan Janjić, pa Dušan Janjić, Dušan Janjić iz foruma za to i to, smatra to i to. Pitam bližnje, kakav je to forum, pa za etničke odnose, ma čije odnose..?"Došlo je vreme da se i to sazna. Naime, Dušan Janjić je ključni čovek Aleksandra Vučića u protivustavnoj akrobaciji posrednog priznavanja albanske države na Kosovu i Metohiji i glavna veza sa Hilari Klinton i njenim političkim podzemljem.
Petak 17.02.2017. 09:31
„...Stekao sam utisak da je veliki problem što u SAD u stvari nemaju poverenja u naše političare, jer su im oni kada im je bila potrebna pomoć oko Kosova obećavali razne stvari. Oni imaju utisak da ih naši političari lažu, a imaju i neke neostvarive zahteve kao što je, na primer, podela Kosova. Naš plan je da radimo na unutrašnjoj bezbednosti i ekonomskom oporavku, saradnji sa zemljama bivše SFRJ, Albanijom i Albancima u okruženju. Amerikanci žele da podrže one koji žele da sarađuju s kosovskim institucijama na bilo koji način".Rečeno-učinjeno! Janjić se dokopao Vođinih fondova, pa se bacio na rešavanje velikoalbanskih poslova. Dapače, na štetu Srba!Kad bi ovo isto što radi protiv interesa Srbije, Janjić radio u Hrvatskoj, kao hrvatski državljanin, pojeo bi ga mrak zagrebačkih periferija, osvanuo bi negde naduven pored Save ili bi ga našli zauvek usnulog u vlaku bez voznog reda.No, ovo je Srbija, tu je svaki Janjičar, građanin prvog reda! Zaustavite g. Janjića na ulici. Pogledajte ga u oči. Videćete u njima strah od zla koje je ova protuva učinila sopstvenom narodu...
Petak 17.02.2017. 09:30
Janjić je postao član Saveza komunista 1968. godine, a neku godinu kasnije i saradnik dugouhe Službe koja ga je i smestila u kabinet ondašnjeg gradonačelnika Beograda Branka Pešića. Tamo je upoznao sličnog sebi, Slobodana Miloševića, koji ga je opčinio. Bio je i šef kabineta Ivice Račana, hrvatskog člana Predsedništva SKJ. I to je trajalo godinama, sve dok Milošević nije pao. Onda je pobegao u stranku po imenu Socijaldemokratija, koju je vodio pokojni general Vuk Obradović, a koju je on nakon njegove smrti uništio. Opljačkao. Tada su ga mnogi dobro zapamtili. Jedan ga je nazvao lopurdom, jer je donaciju od 5.000 evra, potrošio na svoja lična zadovoljstva. Drugi je podneo krivičnu prijavu protiv njega zbog nekog falsifikata. Treći je tražio njegovu smenu jer je potpisao ugovor o saradnji sa ratnim zločincem Ramušem Haradinajem.Gurao se Janjić nakon sloma Jugoslavije po raznim evropskim pokretima, sve dok se nije dokopao Koštunice, pa Tadića i konačno Vučića. Onda je jedna Janjićeva stara izjava kod sadašnjeg Vođe dobila snagu političkog manifesta. Naime, ovaj samozvani politički analitičar rekao je i ovako nešto, nakon jedne od svojih poseta američkim službama:
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online