Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 13.02.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Protest na ulici, hajka u medijima

Četvrti po redu protest Policijskog i Vojnog sindikata Srbije održan je u nedelju ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu. Pred oko 5.000 prisutnih izneti su već poznati zahtevi o poboljšanju položaja zaposlenih u snagama bezbednosti, ali je protest izazvao do sada neviđenu pažnju aktuelne vlasti.

V. Sekulić
Nema odustajanja: Na skupu je bilo oko 5.000 ljudi

Na samo nekoliko desetina metara od mesta okupljanja vojnih i policijskih sindikalaca, kao u vreme Slobodana Miloševića pre tačno 20 godina, organizovan je kontramiting, sa koga je poslata poruka podrške Vladi Srbije.

Gotovo istovremeno u zgradi MUP-a u Novom Beogradu održana je vanredna i na momente dramatična konferencija za medije ministra policije Nebojše Stefanovića. On je vojne i policijske sindikalce optužio da su organizovali "politički protest".

Predsednik PSS-a Veljko Mijailović je na početku skupa ispred Vlade upozorio na teške uslove rada u policiji i vojsci.

- Nećemo političku policiju, hoćemo policiju koja radi po zakonu. Kad ne znaju šta da kažu na naše zahteve, kažu ne da MMF. Onda, gospodo, nemojte predstavljati državu, a mi ćemo sa MMF-om rešavati naše probleme - rekao je Mijailović pred nekoliko hiljada okupljenih.

Sličnog je mišljenja bio i Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, koji je i najavio radikalizaciju protesta. Posle govora, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju ka obližnjoj zgradi Skupštine Srbije, gde je predato pismo predsednici skupštine Maji Gojković i predsednicima poslaničkih grupa.

Uz pesmu "Buđav lebac", koja je mnoge podsetila na situaciju u Srbiji i "Pogledaj dom svoj anđele", učesnici su se uputili ka zgradi RTS-a, kako bi izrazili protest što protesti i sindikati nisu adekvatno zastupljeni na Medijskom javnom servisu Srbije.

V. Sekulić
Ponovio zahteve: Veljko Mijailović

Mašući stotinama zastava dva sindikata i države Srbije, učesnici skupa čekali su nekoliko minuta da im se obrati neko iz RTS-a i odgovori na zahteve, ali do toga nije došlo. Potom je završeno okupljanje i najavljeno novo u vrlo kratkom roku.

Da je ovaj skup očigledno izazvao punu pažnju vladajuće garniture, moglo se videti ne samo po kontramitingu i dramatičnoj konferenciji za novinare ministra Stefanovića, već i po naslovima u medijima bliskim vladajućoj partiji, koji su učesnike skupa optuživali da su natosoroševsko i ostali plaćenici.

I političari na skupu

Pošto je poziv na skup bio otvoren za sve, njemu su se odazvali i pojedini političari, koji se nisu obraćali. Tako su na protestu viđeni Saša Radulović, predsednik Dosta je bilo, Borko Stefanović, predsednik Levice Srbije, predsednički kandidat iz dijaspore Danijela Sremac, ali i mladi iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, koji su pružili prinicipijelnu podršku sindikatima.






 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.02.2017. 18:14
Код нас је све исполитизовано.Иза ових протеста стоји Сорош-мрачњак или владар из сенке.Многи наши медији који распирују мржњу свих облика такође су под Сорошевим утицајем.
Ponedeljak 13.02.2017. 19:30
Војни синдикат Србије саопштио је да постоје информације да је учесницима контрамитинга испред Владе Србије био плаћен долазак на скуп и објавио фотографије за које тврди да приказују "контрамитингаше" на којима се деле сендвичи испред аутобуса којим су стигли у Београд. "Како незванично сазнајемо, што се могло прочитати и кроз коментаре на друштвеним мрежама они који су организовали и позивали на контрамитинг били су награђивани са по 5.000 динара, а сами учесници – поданици са по 2.000 динара", наводи се у саопштењу. Војни синдикат Србије навео је да је организатор "хушкачког окупљања", своје поданике за верност, након успешне реализације додељених задатака, наградио сендвичима. Синдикат је изразио жаљење због тога што својим присталицама није могао да организује исте погодности јер су његови представници "били приморани да сами од својих мизерних плата" издвајају новчана средства да би се организовао протест. "У Србији је још образ, част и жеља за слободним животом битнија од сендвича и дневница, а министри су јасно и гласно добили команду 'остав', што значи да су добили прилику да исправе оно што су до сада погрешно урадили", навео је синдикат. Уз саопштење, Војни синдикат Србије објавио је и фотографије људи који стоје у реду испред аутобуса једног превозника, где им се из пртљажника деле сендвичи и кесе са храном.
Ponedeljak 13.02.2017. 18:48
Редакцијо бриши коментаре ових простака!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online