Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.02.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Politika jača i od poternice?

Zašto državni vrh Srbije od bugarskog pravosuđa štiti biznismena Cvetana Vasileva, domaćoj javnosti predstavljenog 2012. godine kao vlasnika i spasioca Srpske fabrike stakla u Paraćinu kojoj danas ozbiljno preti stečaj? Ovo pitanje nameće činjenica da Srbija već treću godinu ignoriše zahtev komšijske zemlje da joj Vasilev bude izručen, iako je ovaj tajkun na crvenoj Interpolovoj poternici.

Tanjug
Pokrenuo nezgodna pitanja: Zoran Živković

Beograd je nem i na prošlogodišnju žalbu bugarskog tužilaštva Savetu Evrope zbog nedostatka informacija o izručenju koje je zatražila još septembra 2014. Vasilev je u međuvremenu zatražio azil u Srbiji, pa je novi sudski postupak povodom zahteva Bugarske i dalje u toku. Oduzet mu je pasoš, a zanimljivo je i da odluku o azilu ne čeka u ekstradicionom pritvoru, zbog čega se sve glasnije spekuliše da je "kupio slobodu".

Sigurna kuća za kriminalce

- Ako mi ne izručujemo čoveka za kog nadležni organi Bugarske tvrde da je kriminalac, a ta zemlja je članica EU, onda postajemo sigurna kuća za kriminalce. Status sigurne kuće za kriminalce znači da onaj ko drži do poštovanja prava, ko brine za čast, neće sarađivati s takvom državom - kazao je Živković.

Bivši srpski premijer i lider Nove Zoran Živković, koji je krajem prošle godine, tražio od premijera Aleksandra Vučića odgovor o slučaju Vasilev, za "Vesti" ukazuje da bi se na osnovu nekih odgovora koje je tek proteklih dana dobio iz Vlade, moglo zaključiti da bugarski tajkun finansira Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

- Ministarstvo privrede mi je u odgovoru praktično potvrdilo da je privatizacija paraćinske staklare od početka bila kriminalna. Vasilev nikada državi nije izmirio sav dug, a na štetu srpskog budžeta - otkriva Živković uz napomenu da su mutne bile i sve kasnije transakcije vezane za to preduzeće u kojem, kako ističe, sede i kadrovi aktuelne vlasti.

Da je staklara sve više u rukama politike govori podatak da je bivšeg funkcionera Jugoslovenske levice Borišu Vukovića na mestu direktora zamenila Verica Matković, supruga nekadašnjeg potpredsednika Socijalističke partije Srbije Dušana Matkovića. Potom je za predsednika Nadzornog odbora postavljen član Glavnog odbora vladajućih naprednjaka Milorad Pušica, a u odbor ulaze još dvojica funkcionera Srpske napredne stranke.Pušica je javnosti poznat i kao bivši vlasnik dva preduzeća u kojima je zbog neizmirenih obaveza raskinuta privatizacija.

Vasilev je, inače, fabriku kupio u vreme vlasti Vojislava Koštunice za svega 100.000 evra iako su procene govorile da vredi 15 miliona. Trebalo je da uloži 25 miliona, što nikada nije uradio do kraja, a nije plaćao ni račune, pa je tadašnji premijer Mirko Cvetković zbog duga od 35 miliona Srbijagasu većinsko vlasništvo staklare preneo na to preduzeće. Vasilev 2012, s firmom Glas industri otkupljuje taj preneti udeo i najavljuje se novi veliki početak staklare. Međutim, i dalje ne izmiruje dažbine, a te obaveze staklare, bez saglasnosti stečajnih uprava u banci, prenosi na Ripes limited sa Devičanskih ostrva, a onda na Korp investment koji je osnovao u Beogradu.

Korp investment je, kako pišu srpski mediji, u vlasništvu preduzeća Mitana čiji je direktor i predsednik Nadzornog odbora staklare Milorad Pušica, dok je vlasnik njegova ćerka, pa ispada da staklara duguje Pušici, kome je Vasilev dao njene hipoteke.

Skupštinsko pitanje odjeknulo u Bugarskoj

Lider Nove i poslanik Zoran Živković bio je pre nešto više od mesec dana centralna figura bugarskih medija, pošto je ovaj slučaj pokrenuo u parlamentu i Vučića optužio da skriva odbeglog bugarskog državljanina.

- Govorim o slučaju bugarskog biznismena i bankara koga čuvaju domaće vlasti, predsednik države i predsednik Vlade, a to su moja saznanja iz MUP-a da ga čuvaju tu negde na Vračaru, iako ima već dve godine crvenu poternicu Interopola. To svi znaju, on je vlasnik paraćinske staklare ili je to prodao nekome iz vladajuće koalicije - rekao je Živković u direktnom prenosu skupštinskog zasedanja.

Prema navodima bugarskih novinara, Vasilev, koji je ranije na Forbsovoj listi bio rangiran kao drugi najmoćniji Bugarin, ogromnu imovinu je stekao zahvaljujući bliskim vezama s vladajućim strukturama u Bugarskoj u dužem periodu.

- Korpbanka, čiji je Vasilev vlasnik, zbog malverzacija upala u krizu, a u junu 2014. kontrolu nad njom preuzela je Narodna banka Bugarske. Blokirani su računi s više od 3,7 milijardi dolara, a Vasilev je optužen za proneveru u iznosu većem od sto miliona evra - objavili su mediji u susednoj državi.

Premijer se ljutio, pa sad ćuti

Premijer Aleksandar Vučić obrušio se sredinom 2015. na bugarskog tajkuna, obelodanivši tada da Vasilev državi duguje 20 miliona evra.
- Staklara ove godine nije platila nijedan račun za struju, a vlasnik i menadžment vode hajku protiv države. Treba da ih bude sramota - ljutit je bio premijer na konferenciji za novinare u Vladi, ističući da Vasilevu Srbija "daje naš novac, naš gas, našu struju".



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online