Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 02.02.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Zaboravite vojni rok!

Srbija će nakon modernizacije vojske sigurno biti jača, ali to ne znači da će imati ekspanzionističke pretenzije prema bilo kome, navodi premijer Aleksandar Vučić i dodaje da se ne razmišlja o uvođenju obaveznog vojnog roka. Time je premijer presekao raspravu o mogućem ponovnom uvođenju vojne obaveze.

A. Čukić
U stroju samo profesionalci

Vučić je rekao da je za Srbiju ključna modernizacija resursa, ali da je politička odluka takva da nijednog trenutka ne učestvuje u bilo kakvim osvajačkim poduhvatima. Premijer je rekao da je dobro što Srbija ima profesionalnu vojsku, u koju treba da ulaže više, te da će takva vojska biti opremljena i spremna da zaštiti Srbiju u svakom trenutku.

Hrvatski model

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je naveo da ta zemlja vraća "obaveznu vojnu obuku", što ne bi trebalo mešati s vojnim rokom. Mladići stariji od 19 godina će prolaziti osnovnu vojnu obuku, ali Hrvatska zadržava profesionalnu vojsku, rekao je premijer.

On je rekao da bi veliki deo Srbije želeo uvođenje vojnog roka, ali da to nije realno.

- Oni koji govore o tome treba da ponude i novac - rekao je Vučić.

Naime, nedavno je objavljeno istraživanje Demostata koje pokazuje da je čak 75 odsto građana građana Srbije za vraćanje redovne vojne obaveze. Međutim, taj podatak ne govori da zaista "Srbin rado ide u vojnike" jer je potrebno pogledati starosnu strukturu oni koji su za služenje vojnog roka, i vidi se da je podrška vojnom roku najveća među građanima starijim od 45 godina, dakle, onima koje taj vojni rok "ne bi kačio".

Drugo, ili prvo pitanje je koliko košta velika stajaća vojska naspram male profesionalne. Procena bivšeg pomoćnika ministra odbrane Bojana Dimitrijevića kaže da bi vraćanje vojnog roka koštalo dodatnih 70 milijardi dinara u odnosu na postojeći budžet, i to bez posebnog angažovanja podoficira i oficira za takvu armiju.

- Lično i sam osećam određenu dozu odgovornosti za taj prilično brzopleti postupak ukidanja vojnog roka i mislim da smo na taj način u stvari izvukli jednu od poluga normalnog funkcionisanja vojske, pre svega povedeni idejom da će integracija Srbije biti nešto brža u NATO i druge bezbednosne okvire u Evropi i da će na taj način kroz zajedničko promišljanje odbrane biti kompenzovana činjenica da je vojska profesionalna - rekao je Dimitrijević.

On podseća da je Srbija pre 10 godina imala potpuno drugačiju bezbednosnu situaciju, kako u regionu, tako i u svetu. Tenzije u okruženju, pogotovo migrantska kriza i stanje na Bliskom istoku navode na novo promišljanje.

Neutralnost je najskuplja

Srbija je vojno neutralna. Ali, odavno vojni vrh ukazuje na to da je taj oblik organizovanja odbrane i najskuplji. U Evropi, istina, sve neutralne zemlje imaju redovno služenje vojnog roka, a to su Austrija, Finska, Švajcarska i Švedska. Takođe, i Estonija, iako je članica NATO-a, ima vojni rok, kao i Turska. Suština skupoće neutralnosti je vrlo jednostavna - nemate saveznika koji bi vas branio u slučaju napada.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.02.2017. 19:22
Bas bi voleo da vidim tog profesionalnog vojnika, koi ce za 250 ili 300 evra, ici da izgubi glavu ili da ostane trajno invalid. Imamo vec dosta primera iz predhodni ratova, gde drzava ne poznaje vise nikoga od njih ili sada ih osudjuje kao ratne zlocince.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online