Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.02.2017.
12:40
Sputniknews, Vestionline A

"Toma nek se vrati u Bajčetinu, a Vučić..."

Pitanje je kada će i da li će novi američki predsednik Donald Tramp stići da se bavi Balkanom i srpskim pitanjem. Srbija treba što više da se približi Rusiji kako bi ona naše interese štitila kao svoje sopstvene, izjavio je za Sputnjik predsednički kandidat Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

A. Čukić
Šešelj: Sarađivaću sa Vučićem ako se opredeli za Rusiju

Jeste li spremni za izbore i kako procenjujete svoje šanse? 

- Uželeo sam se predsedničke kampanje. Vladajuća stranka ne može ni po jednom ozbiljnom pitanju sa nama da izađe na kraj. 

Imate li slogan i kako ćete privoleti birače koji nikada nisu glasali za vas da vam ukažu poverenje?

- Slogan mi je "Najboljeg za predsednika" pa neka narod kaže ko je najbolji. 

Očekujete li i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i koliko bi oni u ovom trenutku išli na ruku radikalima?

- Moguće je da ih bude, ali nije mnogo verovatno. Nama bi odgovaralo raspisivanje i vanrednih parlamentarnih izbora, verujem da bismo mi više nego udvostručili broj poslanika. Glasanje za parlament ne priželjkuju ostale opozicione stranke, socijalisti se toga mnogo boje, a ni naprednjacima nije svejedno jer je došlo do naprslina u njihovim redovima. Na primer, slučaj Velje Ilića ili onog koji će tek buknuti - slučaj Vuka Draškovića. Njemu je Aleksandar Vučić poklonio tri poslanička mesta bez ikakvog razloga ali sada zbog toga može da ima glavobolju. 

Da li biste vi kao predsednik države mogli dobro da sarađujete sa premijerom Vučićem?

- Ja mislim da bih. Možda bi bilo nekih direktnih trzavica u prvo vreme, ali ja bih se striktno držao svojih ustavnih nadležnosti i Vučić bi tome morao da se prilagodi. To bi za Srbiju bilo dobro. Ne valja za Srbiju da Vučić bude isključivi nosilac ukupne izvršne vlasti, da sve bude u njegovim rukama. 

Šta mislite o ostalim potencijalnim predsedničkim kandidatima? 

- Smatram da postoje četiri ozbiljna kandidata - neko iz redova naprednjaka, Vuk Jeremić, Saša Janković i ja. Ostali su marginalni. Neke će i sam Vučić da podstakne da se kandiduju kako bi malo pomutio političku scenu.

Koga vidite u drugom krugu?

-  Ako Tomislav Nikolić bude kandidat SNS, moguće je da on ne dođe ni do drugog kruga. U tom slučaju, mogu u drugom krugu da budem sa Jeremićem, a ako se Vučić kandiduje, onda će to biti teška borba, to priznajem javno. On je za mene najteži protivkandidat, jer još ima visoku popularnost. Sve iščekujem kada će to krenuti nizbrdo i već jeste krenulo ali nije dovoljno da bismo mi prevagnuli. Jeremić je zapadnjački kandidat, veliki novac prima od Katara. Saša Janković je takođe zapadnjački igrač. Ne znam da li će oni zaista krenuti kao dva odvojena kandidata ili će se dogovoriti da se u odsudnom momentu Saša Janković povuče i podrži Jeremića, jer je u njega uložen veliki novac. On je već potrošio dva miliona evra na propagandu na internetu, na društvenim mrežama.

Očekujete li da vas podrži neko iz opozicije ako se domognete drugog kruga?

- Podršku drugih opozicionih kandidata ne očekujem u drugom krugu jer podrška malih stranaka ne znači ništa. Nije naš narod blesav, nisu ljudi ovce da glasaju u prvom krugu za jednoga, taj nije prošao i sada će oni njega da slušaju za koga da glasaju. To u Srbiji ne prolazi. Ako uđem u drugi krug sa Vučićem, moraćemo da imamo direktni TV duel, a ja još nijedan nisam izgubio.

Da li ste mogli da pretpostavite da će se neki vaši nekadašnji saborci odreći ideologije stranke koja postoji od 1991?

- Podlegli su iskušenju da dođu na vlast i odrekli su se ideologije koju su decenijama zastupali sa mnom i krenuli drugim putem. Mislili su da će napraviti malo ustupaka, ali Zapad traži sve više i više. Zapad je žrtvovao Borisa Tadića, kao isceđen limun ga bacio na smetlište istorije, i otvorio vrata Nikoliću i Vučiću. Na Nikolića niko više ne računa ali je Vučić na velikim mukama. Sa jedne strane pritiska ga Zapad, a sa druge mora da razvija prijateljstvo sa Rusijom i sedi na dve stolice. A ne može se tako večito, jer i Rusija može jednog dana da izgubi strpljenje. 

Možda će se to promeniti dolaskom Trampa na vlast?

- Pitanje je kada će i da li će Tramp stići da se bavi Balkanom i srpskim pitanjem. Srbija treba što više da se približi Rusiji da bi ona naše interese štitila kao svoje sopstvene. Treba nam veći stepen integracije sa Rusijom nego što to ima i Belorusija. Dovoljno nam je da sačuvamo državni individualitet, mesto u UN, državne simbole, Vladu, a spoljnu politiku i odbranu treba potpuno integrisati sa Rusijom.

Šta biste konkretno savetovali predsedniku i premijeru?

- Predsedniku Srbije nemam šta da savetujem - da što pre digne ruke od svega, da se vrati u Bajčetinu, da peče rakiju, da je pije da bi zaboravio u kakvu se kaljugu uvalio. Što se Vučića tiče, njemu bih savetovao da ne popušta ni u čemu, ali se bojim da me neće poslušati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online