Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 28.01.2017.
11:28
Vestionline, Sputniknews.com A

Kusturica ne dâ Mokru Goru kopačima milijardi

Ne ispituju ti tragači rudu gvožđa, nego traže nikl i basnoslovne milijarde, ovako je Emir Kusturica, predsednik Skupštine parka prirode "Mokra Gora" reagovao na vest da je beogradsko preduzeće "Global Mining Internešnl" podnelo zahtev za geološka istraživanja u Mokroj Gori.

Tanjug
Dok sam ja živ, toga neće biti! - poručio je Emir Kusturica

"Globalni rudari“ obratili su se Zavodu za zaštitu prirode Republike Srbije, sa zahtevom  „za izdavanjem uslova zaštite prirode za izvođenje geoloških istraživanja oolitskog gvožđa i pratećih metala u mokrogorsko-rzavskoj obasti“.  

Zahtev je podnet 28.decembra 2016.godine, uz navođenje devet lokacija na kojima bi bila vršena geološka ispitivanja. 

Zavod za zaštitu prirode RS doneo je rešenje kojim se ovaj zahtev za geološka istraživanja -odbija.

- Na teritoriji zaštićenog prirodnog dobra Parka prirode "Šargan - Mokra Gora" nalazi se 85 odsto lokacija predviđenih za istraživanje. Istražni prostor nalazi u reonima sa režimima zaštite I, II  i III stepena. U zonama I i II stepena zaštite zabranjena su bilo kakva geološka istraživanja, a na čitavoj teritoriji zaštićenog prirodnog dobra zabranjena je eksploatacija“, navodi se u obrazloženju rešenja Zavoda.

Da se "globalni rudari“ ne drže logike da su geološka istraživanja bespredmetna ako nije dozvoljena eksploatacija vidi se iz obrazloženja njihovog zahteva za izdavanje "uslova za zaštitu prirode":    

- Utvrđivala bi se, odnosno ispitivala, oolitska ruda gvožđa sa ekonomski interesantnim sadržajima nikla i kobalta, kao i provera mogućnosti valorizacije drugih komponenti kao što su hrom, platinska grupa elemenata, retke zemlje i skandijum.

- „Zavod za zaštitu prirode RS odbio je ove tragače za milijardama, zbog toga što to nije zdravo i zbog toga što je Mokra Gora, osim ekološkog, postala i centar kulturnih dešavanja - kaže Kusturica.

Kako kaže, Mokra Gora generiše kulturu, a ne kopanje nikla.

- Ponavlja se pokušaj da se osvoji jedan prostor. Znajući koliko je taj kapital privlačan, takvih će pokušaja uvek biti, ali dok sam živ, toga neće biti!  Ova Vlada Srbije dovoljno je pametna da joj to ne treba! Ali, ako bi bilo potrebno da se latimo i oružja i da branimo zemlju od uništenja, onda… Branićemo se od tog, kako oni kažu - "bezbednog kopanja nikla u kojem niko ne bi bio oštećen". Kako bi to izgledalo? Nismo u stanju ni da vodu za piće u Užicu održimo bezbednom i zdravom, a da nam bude bezbedna eksploatacija nikla? - izričit je Kusturica.

Kako poznati srpski reditelj kaže, srećom, osim savesnog i opreznog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, ovih dana se dogodilo još nešto lepo.

- Nova vlast u Višegradu odmah je suspendovala odluku prethodne vlasti kojom je istraživanje i eksploatacija rude nikla na teritoriji opštine Višegrad bila dozvoljena. I neko se nada da će proći "fora" sa navodnim "istraživanjem željeza - jer Smederevo radi pa treba više željeza - a u stvari traži nikl? Dok sam ja živ, toga neće biti! - poručuje Kusturica.

POVEZANE VESTI

Subota 28.01.2017. 12:55
Napadaju Profesora oni koji ništa u životu nisu napravili ni stvorili......Profesore,HVALA TI što si veći SRBIN od mnogih srba!!!!!!!!!!!
Subota 28.01.2017. 12:56
Emir Kusturica o sebi..................."Moj otac je bio ateista i uvijek se deklarisao kao Srbin. Dobro, možda smo bili Muslimani 250 godina, ali smo bili pravoslavci prije toga i duboko u sebi uvijek bili Srbi, vjera to ne može promjeniti. Mi smo postali Muslimani samo da bi preživjeli Turke.
Subota 28.01.2017. 12:59
Nagrade.............1978. Najbolji kratki film Guernica na Studentskom filmskom festivalu u Karlovym Varima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online