Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 27.01.2017.
21:23
Vestionline, Informer.rs A

Vučić dogovorio sa Lukašenkom: Srbija dobija 12 migova 29 i S-300

Srpski premijer Aleksandar Vučić i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko razgovarali su danas u Minsku o realizaciji vojnotehničkog sporazuma koji je dan ranije potpisan u Minsku. Prema tom sporazumu, kako saznajemo, naša država bi trebalo da po najpovoljnijim uslovima od Belorusije dobije 12 "migova 29" i dva diviziona moćnog raketnog sistema S-300!

Tanjug
Lukašenko spreman je da maksimalno podrži obnovu i modernizaciju Vojske Srbije

Moderne avione i raketne sisteme, tvrdi izvor "Informera", Minsk je spreman da nam isporuči pod uslovima daleko povoljnijim od tržišnih. Stručnjaci kažu da bi realizacijom aranžmana sa Belorusijom, uz ranije dogovorenu isporuku šest najmodernijih "migova 29" iz Rusije, Srbija postala vojna sila bez premca u čitavom regionu.

Bratski aranžman

Prema rečima "Informerovo" sagovornika, predsednik Lukašenko spreman je da maksimalno podrži obnovu i modernizaciju Vojske Srbije.

- Od Putina smo na poklon dobili šest "migova" za koje samo plaćamo modernizaciju i naoružanje, a i ovaj dogovor sa Belorusijom je takođe prijateljski, bratski aranžman. Ako se ovo ostvari, uz šest "migova 29" koji iz Rusije uskoro stižu, novih 12 aviona i moćni raketni sistem S-300, od Srbije će napraviti ozbiljnu vojnu silu u regionu!  Da se razumemo, ništa od ovog nama ne treba za pretnje ili napade na bilo koga, već da sačuvamo mir. Kada budemo imali više od 20 moćnih "migova" i S-300, niko neće smeti ni da pomisli da napadne Srbiju - podvlači "Informerov" izvor.

Srpska delegacija koju predvodi Vučić, inače, u Minsku je potpisala brojne sporazume, među kojima je i Sporazum o vojnotehničkoj saradnji. Premijer je potvrdio da se razgovara i o nabavci vojne opreme.

Šta je potpisano u Belorusiji

* Memorandum o razumevanju u oblasti zdravlja, koji treba da produbi saradnju u prometu lekova i pružanju zdravstvene zaštite državljanima Srbije i Belorusije
* Sporazum o saradnji u oblasti turizma, koji će doprineti kreiranju programa za turiste iz Belorusije, a predviđeno je učešće beloruskih tur-operatera na Sajmu turizma u Beogradu, zajedničko učešće na sajmovima turizma i dogovori o liberalizaciji viznog režima
* Plan aktivnosti za unapređenje saradnje za period 2017-2018. godine, koji predviđa trgovinsko-ekonomsku saradnju u oblasti industrije, nauke i tehnike, poljoprivrede, prirodnih resursa, petrohemije...
* Program saradnje u oblastima fizičke kulture i sporta, koji sadrži kalendar sportskih događaja i takmičenja tokom 2017. i 2018. godine u Srbiji i Belorusiji, na kojima je očekivano učešće sportista i timova obeju strana
* Sporazum o vojnotehničkoj saradnji, koji omogućava pravni osnov za unapređenje vojne saradnje
* Sporazum o saradnji Smedereva sa gradom Žlobinom, Valjeva sa Molodečnom i Sremske Mitrovice sa Polockom

- Bilo je reči o sistemima za koje je do juče bilo nemoguće da ih Srbija ima. Pričalo smo o nabavci oružja i oruđa za vojsku. Reč je, pre svega, o zaštiti neba i potencijalnoj nabavci, pod najpovoljnijim uslovima, "lovaca" i protivavionskog oružja. Razgovarali smo i o fabrikama koje će zajednički proizvoditi oružje ili municiju za treća tržišta - istakao je Vučić, dodajući da su teme bile i stvaranje zajedničkih kompanija i uvećanje trgovinske razmene i uvoza i izvoza.

Odličan partner

Orhan Dragaš, direktor Instituta za međunarodnu bezbednost, smatra da je ovaj aranžman bio jako važan.

- Belorusija je država sa razvijenom proizvodnjom u namenskoj industriji, posebno u remontu aviona i borbenih sistema. Isporuka "migova" i druge opreme bila bi jako dobra stvar. Tako bi se vojska dovela na još viši nivo pripravnosti - naglašava Dragaš.

Stručnjak za bezbednost Marija Đorić kaže da je ovo značajno u situaciji kad "komšije zveckaju oružjem".

- Novo oružje i oprema bi predstavljali jačanje bezbednosnih i odbrambenih kapaciteta Srbije. Postoji stara izreka: Ako želiš mir, spremaj se za rat - zaključuje Đorićeva.

POVEZANE VESTI

Petak 27.01.2017. 23:25
Вучићу поједеш моју столицу .
Subota 28.01.2017. 04:53
daj Boze da istina al sve mi se cini da je ovo vuciciev prljavi predizborni marketinski trik ko i uvek
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online