Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.01.2017.
17:48
Tanjug A

"Haradinaj je test za Evropu - da li je legalno ubijanje Srba"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je slučaj nekadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja test za Evropu. Dačić je posle posete Spomen-sobi "Kosmetske žrtve" u prostorijama Udruženje nestalih i kidnapovanih kazao u Beogradu da međunarodna zajednica i dalje primenjuje dvostruke standarde u tretiranju žrtava sa prostora Kosova i Metohije.

Tanjug
Zapad gotovo da je opravdavao zločine protiv Srba: Ivica Dačić

- Ako će političke odluke biti važnije od toga da li je neko ratni zločinac ili ne, postavlja se pitanje da li je kažnjavanje ratnih zločina cilj za koji se Evropa zalaže ili se to primenjuje samo na Srbe - kazao je ministar koji je u obilazak spomen-sobe simbolično krenuo u 12.44.

Po njegovim rečima, Srbija nikad nije osporavala potrebu da svi koji su počinili ratne zločine, bez obzira na njihovu nacionalnost, odgovaraju ali da su jedino Srbi proglašavani za odgovorne.

- Zločini protiv Srba su maltene opravdavani. Činjenica da nema osuđenih Albanaca pred Haškim tribunalom i da su pobijeni svedoci protiv albanskih terorista, da razne zemlje ne poštuju poternice govori da i dalje postoje dvostruki standardi i da se legalizuje pravo nekoga da ubija Srbe - ocenio je Dačić.

Upitan da li je neko iz državnih organa Srbije sakrivao dokaze protiv Haradinaja, Dačić je kazao da takve informacije nema, ali ako se one potvrde, to bi bio "najteži zločin prema srpskim žrtvama".

Govoreći o nameri Kosova da opet podnese zahtev za prijem u Unesko, Dačić je kazao da Srbiju očekuje široka aktivnost na međurodnom planu da bi uticala na način glasanja članica o tome.

- Način glasanja u Unesku je takav da se ne računaju uzdržani glasovi. Ne znam kako će se sada ponašati SAD, ali ranije smo imali veliki pritisak zapadnih zemalja na države koje nisu priznale Kosovo da budu uzdržane. Mi smo uspeli da ubedimo Japan, Koreju, Kolumbiju, koje su priznale Kosovo da budu uzdržane a ne možemo da ubedimo Makedoniju i Crnu Goru, i zato sam pogođen - kazao je Dačić.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kazao je da godinama traju napori da se donese zakon koji bi regulisao prava porodica civilnih žrtava sukoba na prostoru bivše Jugoslavije ali da je često nedostajalo puno razumevanje za usvajanje takvog akta.

- Čini mi se da se to polako pomera i da su resorni ministri shvatili potrebu donošenja takvog zakona. Potrebno je objediniti sve žrtva od Slovenije do Košara, mada nije lako sve uneti u pravnu formu - kazao je Odalović.

On je dodao da će nadležni organi Srbije uložiti napore u prikupljanju što više dokaza i činjenica o počiniocima zločina na Kosou i Metohiji kao i da će ih proslediti novoformiranom Sudu za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova.

U spomen-sobi "Kosmetske žrtve" izložene su fotografije 2.500 Srba, Goranaca, Roma i Albanaca kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji od 1998. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online