Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.01.2017.
20:44 >> 21:18h
Vestionline, Tanjug A

Nikolić: Mogerini imala zamerke, ako misle da ucenjuju...

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da se Evropska unija grdno vara ako misli da ucenjuje Srbiju kada je u pitanju nezavisnost Kosova.

Tanjug
Treba naći rešenje: Tomislav Nikolić

On je to izjavio na početku sastanka koji je zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem u Briselu održao sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

Nikolić je naveo da je Federiki Mogerini brzo morao da iznese sve primedbe koje je Srbija imala. 

- Desilo se da Albanci imaju više zahteva. Prevara je to da oni bez obzira na razgovore u Briselu imaju bilateralne razgovore sa mnogim organizacijama sa kojima žele da budu članovi, sportske organizacije, pa čak i Savet Evrope - rekao je Nikolić novinarima na početku sastanka.

Nikolić se osvrnuo i na “slučaj voz“. 

- Taj voz je za nas bio simbol da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Albanci imaju hiljadu simbola, niko ih nije prozivao zbog toga. Šta bi radili sa jednim putničkim vozilom - rekao je on. 

Nikolić je dodao da je očigledan stav Prištine da se predstavljaju kao nezavisna država. 

- Sa nama razgovora o nezavisnosti nema. O boljem životu, jednakim uslovima za sve, za to smo spremni. Ako EU misli, ili bilo koja država na svetu da može da nas uceni da priznamo nezavisnost grdno se varaju - naglasio je predsednik Srbije. 

Kako kaže, dijalog u Briselu i pre 2012. ima smisla, a 2012. je potpuno dobio smisao. 

- Smanjene su tenzije. Ukoliko bi se zaista insistiralo na nezavisnosti, onda to ne bi bio dijalog - dodao je on. 

​Nikolić se osvrnuo i na ranije izjave da će ukoliko bude potrebno poslati vojsku na Kosovo. 

- Nisam rekao da ću poslati vojsku ako bude incidenata, već ako bude ubijanja Srba. Svim sredstvima ćemo braniti ako počne ubijanje ljudi na Kosovu. Albanci su izvršili pretnju, šta da su počeli da pucaju i ubijaju. Ja to ne bih mogao mirno da posmatram. Ja ne znam da li postoji neki Srbin koji ne bi išao u rat ako to bude potrebno. Rekao sam i pre toga, onaj ko bi da ratuje, dabogda mu se ratovalo u glavi. Onaj ko ne misli da ratuje za svoju zemlju, taj ne bi mogao da živi ni u Belgiji, ni u Nemačkoj - rekao je on. 

Nikolić je kao besmislene odbacio i tvrdnje pojedinih albanskih medija da se Srbi na severu Kosova naoružavaju. 

- To apsolutno nije tačno, jer je to nemoguće izvršiti na teritoriji koja je pod potpunom kontrolom Euleksa, Unmika, Kfora i policije u kojoj su zastupljeni Albanci. To je nemoguće i jer su svi prelazi pod potpunom kontrolom - rekao je Nikolić. 

On je dodao i da ne zna odakle Albancima ta priča "izuzev ako ne misle da traže opravdanje za bilo koji napad na tu teritoriju". 

- Ja im ne preporučujem da ugrožavaju mir i bezbednost nigde na teritoriji Kosova i Metohije, a posebno ne na severu - poručio je Nikolić. 

Nikolić je rekao da je Federika Mogerini imala pojedine zamerke, a jedan od njih je i što više od godinu dana nije bilo razgovora na nivou predsednika vlade. 

Nikolić je za Radio-televiziju Srbije rekao da "teško šta može da se dogovori" u razgovoru s predstavnicima Prištine u Briselu, kao i da bi prvo trebalo dogovoriti ponašanje u sledećim slučajevima poput slučaja s vozom Beograd - Kosovska Mitrovica. 

- O tome sam govorio gospođi Mogerini - šta to mislite da mi možemo da dogovorimo sa njima kad ovde dolaze kao predstavnici takozvane nezavisne države, kad imaju podršku svih vas. Ona je rekla da nemaju podršku cele EU - kazao je Nikolić i ocenio da se sve svede da Srbija prihvati nove obaveze, a da Priština ne mora da izvrši prihvaćene obaveze. 

Nikolić je kazao da "onaj ko želi da spreči sukobe na Kosovu i Metohiji mora da radi ozbiljno, mora da natera obe strane da ispunjavaju svoje obaveze" i da će Srbija i dalje preuzimati obaveze koje su u okviru Ustava, ali da Srbija dolazi pred zid koji se zove uslov koji Albanci treba da ispune - Zajednicu srpskih opština, kao i sve ostao što je dogovoreno. 

- Svako od nas ima ono što nosi u srcu, znam da albanski političari nose u srcu nezavisnost Kosova. Ja kažem da je to nemoguće dok postoji Srbija - rekao je Nikolić. 

Federika Mogerini se nakon sastanka sa delegacijom Beograda sastaje sa delegacijom Prištine. Posle tih odvojenih sastanaka oni će prisustvovati zajedničkoj večeri.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online