Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.01.2017.
18:01
Vestionline A

Blago daju za šaku dolara

Srbija je odlučila da proda Poljoprivrednu korporaciju Beograd, pa je Ministarstvo privrede objavilo javni poziv za prikupljanje pisama investitora koji su zainteresovani za kupovinu.

youtube.com/Bolji Beograd
Postaće višak: Krave na farmi PKB-a

 Rok za podnošenje prijava je 17. februar, a potencijalni kupci treba da predlože cenu, model privatizacije, investicioni program, plan poslovanja i broj radnika koje bi zaposlili.

Ono što je zanimljivo jeste da je poziv Ministarstva privrede usledio nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić u Davosu razgovarao sa Al Darejem, direktorom firme Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o potencijalnim investicijama u srpski agrar i prehrambenu industriju.

Ova arapska kompanija je i ranije bila zainteresovana za kupovinu srpskih poljoprivrednih preduzeća, a 2013. godine tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić je čak potpisao ugovor o zajedničkom ulaganju u srpski agrar u vrednosti od 400 miliona evra. Kako to obično biva, sve je ostalo mrtvo slovo na papiru, a jedino što je ova kompanija kupila bilo je 51 odsto vlasništva Rudnap agrara, preduzeća koje se bavi uzgojom jabuka jabuka, čiji je vlasnik Vojin Lazarević.

Milan Prostran, poljoprivredni stručnjak, kaže da je velika greška najavljena prodaja PKB.
- Ne treba za šaku dolara prodati ovako vredan i značajan poljoprivredni kombinat. U 2016. godini PKB je pozitivno poslovao i država bi trebalo da postavi kvalitetan menadžment koji bi rukovodio firmom. Kupci će prvo gledati veoma atraktivno zemljište i bojim se da će se odmah odreći stočarstva - kategoričan je Prostran.

Prema njegovim rečima, strane kompanije koje su kupovale poljoprivredne kombinate širom istočne Evrope najpre su se odricale proizvodnje mleka i krava.

- Zalagao sam se da se jedan deo PKB odvoji i organizuje kao istraživački centar na kome bi praksu imali studenti poljoprivrede. Kako stvari stoje, uskoro studenti stočarstva neće znati kako krava izgleda jer će potencijalnim kupcima biti samo atraktivno zemljište na pameti - uveren je naš sagovornik.

Zainteresovan i Matijević

Za kupovinu PKB ranije su bili zainteresovani i Predrag Matijević, vlasnik industrije mesa Matijević, sam ili u konzorcijumu sa Miodragom Kostićem, vlasnikom MK grupe. Matijević je za medije potvrdio da je i sada zainteresovan za kupovinu agrarnog giganta.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu dr Miladin Ševarlić smatra da bi PKB, kao najveća agrobiznis kompanija u Evropi, morao da bude pod posebnom pažnjom države i javnosti i da se vidi šta je javni interes u prodaji PKB-a.

- Ne shvatam šta je javni interes i zašto treba da prodaje PKB - kazao je Ševarlić.

On je pojasnio da bi novi vlasnik PKB-a prodajom samo nekoliko stotina hektara mogao da izmiri celokupnu cenu za preuzimanje kompanije, što bi moglo da dovede do toga da privatizacija PKB-a postane "najveći spekulativni posao 21. veka u Srbiji".

Hektar koštao 700.000 evra

PKB ima oko 2.000 radnika, a poslednja procenjena vrednost je 410 miliona evra. Minimalna cena ispod koje se ne sme ići jeste trećina procenjene vrednosti. Preduzeće gazduje sa 1.400 hektara građevinskog i 5.200 poljoprivrednog zemljišta. Kad se tome doda i zemljište u državnom vlasništvu, to je oko 21.000 hektara, kaže Prostran. Poređenja radi, površina urbanog Beograda je 36.000 hektara.
Na raspisani tender 2015. godine nije stigla nijedna ponuda, a početna cena za 51 odsto kapitala bila je 154 miliona evra. Inače, te iste godine PKB je kompanijama MPC i Lidl ukupno pet hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinskoj zoni, kod naselja Greda i Borča, za 700.000 evra po hektaru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online