Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
114
Četvrtak 19.01.2017.
19:57
Vestionline, Tanjug A

Vučić: Izjava Tačija najgluplja ikada, nismo "mala Rusija"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je slanje naoružanih odreda zbog srpskog voza na relaciji Beograd - Mitrovica bilo neodgovorno.

N. Đurović
Beogradu i Prištini je potreban dijalog: Aleksandar Vučić

On je istakao za italijanski list Republika da je Beogadu i Prištini potreban dijalog o budućnosti pod pokroviteljstvom EU, a ne sukob u srcu Evrope.

- Mi želimo dijalog i saradnju. Nisam bio u toku s planom za putovanje tog voza ali ako se na jedan voz reaguje slanjem jedinica naoružanih mitraljezima rizikuje se izazivanje požara koji je opasan za čitavu Evropu - rekao je Vučić u intervjuu italijanskom dnevniku. 

On je ponovio da je zapanjen slanjem specijalnih jedinica na sever Kosova, gde žive samo Srbi, i to "protiv jednog voza". 

Kosovo je Srbija

- Možemo da se svađamo, ali raspoređivati naoružane jedinice je neodgovorno - istakao je on. 

Na konstataciju novinara Republike da su parole "Kosovo je Srbija" i patriotski simboli na vozu ocenjeni kao provokativni, Vučić je rekao da su te dve stvari neuporedive. 

- Ne može se porediti jedan voz za natpisima sa naoružanim odredima na teritoriji čiji stanovnici ne žele da ih vide. Izbegli smo ozbiljan fizički sukob koji bi zapalio čita region - rekao je on. 

Vučić je objasnio da što se tiče natpisa na vozu, oni ne evociaraju nacionalističke mitove. 

- Da je "Kosovo Srbija" stoji u našem Ustavu. Šta je trebalo da uradimo kada je na stadionu njihov dron nosio kartu "Velike Albanije"? Da pošaljemo tenkove?  - upitao je Vučić. 

- Veoma strahujemo za budućnost - dodao je Vučić, podsećajući da albanski premijer Edi Rama kaže da će Srbi moći da dođu na Kosovo samo kao turisti, da predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji najavljuje rušenje zida u Mitrovici, da je na KiM uhapšen mladić koji je nosio jaknu sa srpskim obeležjima, a za sve to vreme se ruše pravoslavne crkve. 

Hvala Mogerini

Na pitanje da li traži podršku zapadnih lidera u ovom slučaju, Vučić je napomenuo da je zahvalan visokoj predsavnici EU Federiki Mogerini koja ga je saslušala više puta. 

- Moj prioritet je da obnovim poverenje i održim dijalog. Uzdam se u Angelu Merkel, nadam se da će EU izvršiti pritisak - rekao je Vučić. 

Upitan kako komentariše otpužbe kosovskog predsednika Hašima Tačija da Beograd želi da "anektira" deo Kosova kao što je Rusija učinila sa Krimom, on je ocenio da je to "nešto najgluplje što je ikada čuo". 

- Prema našem Ustavu Kosovo je deo Srbije. Anektiranjem jednog dela mi bismo podelili našu sopstvenu teritoriju. Mi nismo neka "mala Rusija", niti imamo vojne planove, te planove je imala Priština - poručio je on. 

Upitan koliko je realna izjava predsednika Nikolića da će u slučaju nasilja nad Srbima na Kosovu Beograd reagovati slanjem vojske, Vučić je rekao da će Srbija učiniti sve da se to izbegne i da će ulagati u mir. 

- Srbija sad beleži solidan ekonomski rast, inflacija je 1,1 odsto. Moja poruka je da se oružjem ne rešava ništa i da se vratimo dijalogu. Predsednik je govorio o reakcijama ukoliko dođe do ubistava, ali ukazujući pri tome da je rešenje mir. Ne želim da dolivam ulje na vatru - istakao je on. 

Srbija ima dobru saradnju sa KFOR-om

Vučić je napomenuo da Srbija ima dobru saradnju sa Kforom , a da je italijanski kontingent mnogo učinio, posebno na zaštiti srpskih manastira. 

- Potrebno je da na međunarodnom planu neko jasno razgovoara sa Prištinom - napomenuo je on. 

Upitan na kom je nivou doneta odluka o slanju tako dekorisanog voza, on je rekao da nije bio u toku sa tim, ali da je slučaj preuveličan "kao da smo bacilli atomsku bombu." 

Na pitanje šta očekuje od EU, on je rekao, da su mnoge zemlje u prošlosti optuživale samo srpsku stranu i da se nada da sada vide da oružje koriste neki drugi. 

- Potreban je dijalog o budućnosti pod pokroviteljstvom EU, a ne sukob u srcu Evrope - zaključio je.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2017. 23:29
Вучић је потписом Бриселског споразума признао Косово као државу .Смањио је плате и пензије и дозволио је да ММФ буде газда српских плата и пензија .Дозволио је Параду поноса у Србији и дозволио је увоз ГМО хране у Србији .Уништио је Србију и сада су српске плате и пензије најмање у Европи а динар је најслабија валута у свету.Вучић је уништио Србију .
Četvrtak 19.01.2017. 23:29
Вучић је потписом Бриселског споразума признао Косово као државу .Смањио је плате и пензије и дозволио је да ММФ буде газда српских плата и пензија .Дозволио је Параду поноса у Србији и дозволио је увоз ГМО хране у Србији .Уништио је Србију и сада су српске плате и пензије најмање у Европи а динар је најслабија валута у свету.Вучић је уништио Србију .
Četvrtak 19.01.2017. 23:30
Вучићев омиљени министар Александар Вулин недавно је израчунао да социјална помоћ за четворочлану породицу месечно износи 22.000 динара, те да таквих у Србији има више од 400.000. Ову дебелу лаж поткрепио је податком да се дечији додатак креће од 2.650 до 3.450 динара. И као сваки психопата, није ни трепнуо кад је то изговорио. Напротив, додао је и ово: „…Држава сада планира да примаоце социјалне помоћи радно активира!“. Тачније, неће радити за плату него „на кулук“, за социјалу! Дакле, не само што су сведени вољом Вучићевог режима „на казан“, него ће им и та, назови социјална помоћ, бити одузета! Укратко, нека се снађу! Нека продају своје органе у приватним бугарским, италијанским, турским и ко зна чијим све клиникама… Циљ је врло јасан: Вучићева мафија спремила је механизам финансијског насиља какав још није виђен у Србији! Спремају се хорде његових дерикожа да скину и кожу са леђа сиротињи, која више нема од чега да плаћа његове сумануте фараонске „пројекте“, најиздашније субвенције страним фирмама, најскупље и најпромашеније „пројекте“ и незајажљиве апетите њега, његовог брата, његових кумова и његове страначке војске. Угледни амерички лист „Њујорк Тајмс“, објавио је почетком 2010. године, велику причу о „српској сиротињи“ која продаје своје виталне органе, одлазећи на операције у Бугарску, где (у зависности од оног дела тела које су продали), могу да зараде између 20 и 50 хиљада евра. Све је описано као симптом неописивог сиромаштва које влада у земљи која је на самом економском дну Балкана.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online