Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.01.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Stradanje zbog srpskih ocila

Kosovska policija uhapsila je u ponedeljak medicinskog tehničara Branimira Gligorijevića ispred kapije manastira Svetih Arhangela kod Prizrena dok je pretovarao drva za ogrev.

facebook.com/Gligorijevic Branimir
Otrgnut od najmilijih: Branimir sa porodicom

Policajci su mu stavili lisice, a Osnovni sud u Prizrenu mu sutradan odredio pritvor od 30 dana samo zato što je nosio maskirno odelo i jaknu na kojoj je na levom ramenu bio amblem sa krstom i četiri S.

Lokalno tužilaštvo smatra da se tako predstavljao kao službeno lice i uznemiravao meštane, iako se Branimir nalazio dva kilometra od grada, na lokaciji gde nema nikog sem sveštenih lica. Ovaj 34-godišnji mladić je rodom i s porodicom živi u selu Novake kraj Prizrena.

On je jedina zdravstvena pomoć i osoba koja brine o malobrojnim i uglavnom starim Srbima koji su ostali u gradu i okolini. On ih je obilazio, nosio lekove, davao im inekcije, zbrinjavao...

Zbog ovoga što se Branimiru dogodilo, oni su danas uplašeni i zabrinuti.

- Vlada velika zabrinutost i uznemirenost. Ta maskirna odela ovde svi nosimo kad radimo da se zaštitimo od hladnoće i nije bilo problem. Pa čizme su mu poklonili iz Kfora! Sve ovo što se desilo Branimiru je političke prirode zbog Haradinaja, zbog dešavanja u Mitrovici, mosta, voza i tako dalje. Prizren prepun svakojakih registracija, zastava tuđih država, ali izgleda smeta samo ono što je srpsko. To je slika političkih prilika i života Srba i ostalih manjina - kaže za "Vesti" Branimirov otac Branislav.

Branimir u selu Noveke, poznat pod nadimkom Mirča, živi sa mladom porodicom, suprugom i dvoje dece, a njegov otac kroz suze kaže da se osećaju nezaštićeno.

- Ovo razuman čovek ne može da shvati. Svi se mnogo brinemo. Malo nam je ove naše muke i bede, još i ovo. Nema ko da pomogne. Oni znaju da smo mi kao otpisani i zato nam se ovo sve dešava - dodaje kroz suze i potrešen Branislav.

I on i drugi Srbi koji žive u tom gradu ističu da sporni kombinizoni prodaju na pijaci i lokalnom buvljaku po ceni od dva od pet evra. Osim u Prizrenu, prodaju se po skoro svim gradovima na Kosovu, a nije retkost da se sretnu mladići obučeni u poneke delove uniformi različitih vojski.

Puka konstrukcija tužilaštva

Gligorijeviće branilac, advokat Živojin Jokanović predao je juče žalbu na pritvor Apelacionom sudu. Za naš list on objašnjava da nije bilo zakonskog osnova za tu meru, što zbog težine dela koji se Branimiru stavlja na teret, što zbog činjenice da mladić živi u selu, da je oženjen i zaposlen. Optužnica je, tvrdi, neosnovana.

- Kad to kažem, imam u vidu da je bio obučen u delove odeće nemačkog Kfora (donji deo i kombinizon), a gornji deo je letnja jakna ili bluza kakvu nose srpski vojnici. Na levom rukavu stoji zalepljena pravoslavna verzija krsta sa četiri ćirilična slova S. U optužnici doslovce piše da to znači skraćenicu: "Sama slogu Srbiju spaja". Na šta se aludira, ne znam - kaže Jokanović.
Branimir, dodaje, nikoga nije time uznemiravao.

- To je sve puka konstrukcija. Niko amblem ne bi video iz vozila u pokretu. Krst sa ocilima je istorijski nastao pre više od sedam milenujuma, a kao simbol srpske državnosti je prihvaćen u vreme Stefana Nemanje. Prema tome, okrivljeni Gligorijević nije bio obučen u uniformu srpskog vojnika, već se samo gornji odevni deo takav koristi u srpskoj vojsci. Vojnik mora biti opasan, uredno obučen i nikako u kombinaciji uniforme srpske vojske i Kfora - zaključuje Jokanović.

Muk nadležnih

U srpskom sistemu postoji privremeni organ opštine Prizren koji se o ovom slučaju nije oglasio. "Vesti" su kontaktirale i Kancelariju za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i kosovsko ministarstvo za povratak i zajednice, ali do zaključenja ovog broja od njih nismo dobili nikakav komentar o ovom slučaju.
Meštani tvrde i da je Branimir jedini medicinski tehničar na terenu, od tridesetak u Prizrenu (ako se isključe Orahovac i Velika Hoča) koji se nalaze na spisku prizrenskog Doma zdravlja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2017. 22:11
A sipci se slobodno setkaju po citavoj Srbiji. E Vucicu maj.u ti hebem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online