Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 17.01.2017.
14:07
Vestionline, sputniknews.com A

"Čitav Balkan ne vredi života jednog ruskog vojnika": Da li su Rusi zaista uz Srbiju?

U trenutku kada novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp upozorava da je NATO zastareo, Alijansa bi mogla da iskoristi zaoštravanje situacije na Kosovu da bi opravdala svoje postojanje, rečeno je u emisiji "Veče sa Vladimirom Solovjovom" na televiziji "Rusija". Kako je rekao Solovjov, nekad je hicem iz Sarajeva počeo Prvi svetski rat, a sve što se dešavalo posle Drugog svetskog rata - čak je i NATO zato stvoren - imalo je za cilj da se spreči novi rat u Evropi.

Reuters
Dok neki samtraju da Rusija tradicionalno treba da bude uz Srbiju, drugi veruju da Moskva ne treba da se meša u bilo kakve sukobe na Balkanu

- Ali odjednom izjava predsednika Srbije da je spreman da pošalje vojsku na Kosovo posle incidenta s vozom pokazuje da jedan od najtežih zamrznutih sukoba u Evropi može da bukne svakog trena, a to bi dovelo do velike nestabilnosti na Balkanu. Nisu li jednom upravo sa Balkanom počinjali veliki evropski ratovi. I šta će da radi Evropa? - upitao je Solovjov.

Nestabilni Balkan i zastareli NATO

On je dodao da se sve dešava u trenutku kada je Trampova izjava o zastarelom NATO-u dovela do "histerije kako u evropskim prestonicama, tako i u sedištu NATO-a". Upitao je i hoće li, ukoliko se situacija na Kosovu zaoštri, opet reći da su Rusi krivi, jer su sa Srbima braća.

Politikolog Sergej Mihejev ocenio je da je najnovije zaoštravanje na Kosovu pokazalo koliko je nestabilan model navodnog rešenja koje je, po njegovom mišljenju, silom nametnuto bivšim jugoslovenskim republikama.

- Sve može da se razbije u trenutku. Nisu smislili univerzalni recept za mir na Balkanu. Nema nikakvog mira, to je nasilna varijanta koju su preko kolena smislili za Balkan i sve opet može da bukne - rekao je Mihejev.

Prema njegovom mišljenju, akcija sa vozom je bila provokaciona.

- Ne isključujem da je to neka vrsta ucene, sredstvo igre između Srbije i Brisela u okviru duge istorije evrointegracije Srbije, gde se stalno postavljaju novi uslovi - naveo je Mihejev.

"Srbija ima snage da zauzme Kosovo"

Ivan Konovalov, načelnik sektora vojne politike i ekonomije Ruskog instituta strateškog istraživanja, upozorio je da na Balkanu postoji i problem BiH i Makedonije, ali je dodao da je najsmešnije što je članica NATO-a Albanija, koja ima najslabiju vojsku i koja ne deli nikakve evropske vrednosti. Ta zemlja je, po njegovom mišljenju, pozadinska baza Kosova i "sve što se dešava na Kosovu jasno je da se dešava uz pomoć Albanije".

- Ali najvažnije je da Srbija ima snage da momentalno zauzme čitavu teritoriju Kosova - smatra Konovalov.

On je podsetio da 1999. ruska vlast nije htela da se meša, mada je bio juriš pripadnika ruskih desantnih jedinica na aerodrom Slatina.

- Tada se kretala britanska kolona i stajao je naš kontrolni punkt. Britanci su došli, a tamo stoji samo pet naših pripadnika. Mi vas nećemo pustiti. Nas je više. A mi smo Rusi - prepričao je situaciju Konovalov, koji je kao novinar bio svedok događaja na Kosovu 1999.

- Sećam se da je Vesli Klark telefonirao Miku Džeksonu i rekao: "Uklonite Ruse, vas je više", a ovaj mu je odgovorio: "Da li ste ludi, ovo su Rusi!" I na tome se sve završilo - rekao je Konovalov i dodao da je sada Vojska Rusije "u sjajnoj formi".

Tanjug
Voz koji je doveo do novih tenzija na Balkanu

NATO želi da dokaže svoju korisnost

Vladimir Kornilov, direktor centra Evroazijskih studija, koji se javio iz Haga, upozorio je, međutim, da upravo zaoštravanje situacije na Kosovu može da bude iskorišćeno da bi se Trampu dokazala neophodnost prisustva NATO-a.

- Na Kosovu je ogromna baza NATO-a, i ako tamo dođe do ozbiljnijeg konflikta, tu će biti odgovor na Trampove sumnje. Natovci su dugo tražili smisao svog postojanja i koristili sukob u Srbiji da bi produžili svoju agoniju. Bojim se da bi slični konflikti mogli da budu iskorišćeni u iste svrhe - ocenio je Kornilov.

On je upozorio da su pritom Srbi i Srbija u EU unapred osumnjičeni za sve sukobe na Balkanu.

- Ne mislim da će taj sukob biti prikazan kao hrišćansko-muslimanski, jer će Hrvati u ovom slučaju biti na strani kosovskih Albanaca - primetio je Kornilov, a na pitanje da li su u Evropi već i ovde pronašli "ruski trag", rekao je da Srbija i Kosovo zasad nisu na udarnim stranama medija, "ali ako se konflikt zapali, verovatno će Rusija unapred biti kriva".

Srbi nisu spremni za rat

General Leonid Ivašov, predsednik Akademije geopolitičkih problema, ocenio je da izjava predsednika Nikolića neće povući za sobom konkretne akcije.

- Prvo, srpska armija u ovom trenutku nije spremna za rat. Amerikanci su učinili sve da oružane snage Srbije kao borbena organizacija prestanu da postoje. Drugo, savetnički američki aparat svuda je prisutan - obrazložio je Ivašov i dodao da zato ne veruje da su Srbi realno spremni za rat.

- Nikolić je naprosto naglasio činjenicu da je u Ustavu Kosovo neodvojivi deo Srbije. Zato mi se čini da većeg rata neće biti - ocenio je general.

Jevgenij Satanovski, predsednik Instituta za Bliski istok, podsetio je da je Prvi svetski rat počeo u Sarajevu kada ga niko nije očekivao, ali je upozorio da su neki od balkanskih naroda često umeli da okrenu leđa Rusima koji su im pomagali.

- Klasični su primer su Bugari, kojima su Rusi pomagali, a Bugarska je u dva rata ratovala protiv njih, i čim je nestao SSSR okrenula leđa Rusiji, a još je i stopirala "Južni tok" - rekao je Satanovski.

Zato Rusija ovde treba da deluje oprezno i polazi od toga šta je njoj potrebno, dodao je on.

Ako neka glupost počne u Evropi, biće to na Balkanu

Mihail Hodorjonak, vojni komentator, rekao je da ne treba potcenjivati borbenu sposobnost NATO-a, niti tu organizaciju smatrati zastarelom. Ona u svakom trenutku može da demonstrira svoju borbenu sposobnost, ima i snage i borbena sredstva, i ako joj je 1999. dva meseca trebalo da poljulja tada relativno moćnu jugoslovensku armiju, onda sada ostatke srpske armije može za jedan dan da sravni sa zemljom.

- Što se tiče smelih izjava predsednika Srbije, izgleda da bi se moglo desiti da se ujutro zakleo da će u boj, a do podneva se već predomislio - rekao je ruski vojni analitičar.

Kad je reč o tome kako Rusija treba da se postavi, Hodorjonok je podsetio da je Bizmark govorio da ako neka glupost počne u Evropi, obavezno će da počne na Balkanu, dok je Aleksandar III rekao da čitav Balkan ne vredi života jednog ruskog vojnika.

- To nije naš rat i mi ne treba da se mešamo u taj sukob - zaključio je on.
 

POVEZANE VESTI

Sreda 18.01.2017. 04:10
Iza voza stoji Rusija, a to je iskoristavanje i muke i ljubavi u isto vrijeme na najperfidniji nacin . Tuzno da ne moze tuznije . A , Radikali ("i bivsi") ce potpuno unistiti Srbiju sa svojim primitivizmom !
Sreda 18.01.2017. 04:11
Ja mislim da Rusima bas odgovara oruzani sukob na Balkanu kao i u Siriji to je stara politika, hvala braco na dobrim namerama, treba pustiti velike da sami resavaju svoje sukobe
Sreda 18.01.2017. 00:57
Ovaj naslov ne zasluzuje da bude objavljen....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online