Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.01.2017.
18:01
D. N. P. - Vesti A

Sneg stao, sela u smetovima

U Srbiji je i u četvrtak uglavnom bio ledeni dan. Samo je u pojedinim mestima temperatura nakratko prešla u plus, ali je bar sneg prestao da pada.


Zabeležena je i nova žrtva nevremena, u selu Batuši kod Požarevca od smrzavanja je preminuo 79-godišnji Selimir Kuzmić.

Prema rečima Predraga Marića, šef sektora za vanredne situacije MUP Srbije zbog snega i niskih temperatura najteža situacija je u Vranju i na Pešterskoj visoravni. U 13 opština i dalje je na snazi vanredna situacija.

Na Pešterskoj visoravni bez vode je oko 1.800 ljudi. Samo dan pošto je odblokirano 80 odsto zavejanih sela, jak vetar je u četvrtak ponovo blokirao puteve na Pešteru pa su, posle 24 sata "slobode" opet odsečena brojna sela i zaseoci oko Karajukića Bunara, Trijebinja, Bara, Dolića i padina planina Golija i Giljeva...

- Sve što smo mukotrpno radili šest dana ponovo je, najvećim delom, "poništeno". Jak vetar i vejavica stvaraju nove snežne nanose koje ćemo teškom mukom i uz mnogo troškova morati da ponovo probijamo. Voda nam je i dalje "nerešiv" problem. Sve je zaledilo, a oko 10.000 ovaca i 2.000 goveda na izmaku je snage zbog žeđi. Vojska nam je poslala dve cisterne koje će morati da prevaljuju i po 70 kilometara i koje, zbog neprohodnih puteva, još ne možemo da pošaljemo u pomoć najugroženijim stočarima. Dobra vest je da smo od države konačno dobili 10 tona nafte - kaže Mića Kaličanin, zamenik predsednika opštine Sjenica.

U opštini Vladičin Han se još ne može do nekoliko sela, a do najudaljenijih sela u opštini Blace može se samo peške. Mehanizacija čisti puteve probijajući se kroz smetove visoke i do pet metara.

Kampanja ili briga za komšije ?

Saša Janković, zaštitnik građana i predsednički kandidat čistio je sneg isrped svoje zgrade, a na Tviteru je uz fotografiju ostavio i komentar: Naša ulica, dvorište, blok, selo, grad, pokrajina, naša Srbija... OČISTIMO JE!

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u Vranju su zajedno s kolegama iz Beograda, dostavili hranu, lekove i vodu odsečenim domaćinstvima u selu Mijovce, u okolini Vranja. U ovoj akciji je učestvovalo ukupno sedam pripadnika Sektora za vanredne situacije, koji su po izuzetno neprohodnom putu, sa smetovima na pojedinim mestima i do dva metra, pešačili oko šest sati do zavejanih domaćinstava. Pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice iz Kraljeva su spasavali zavejane u okolini Studenice. Posle osam kilometara probijanja motornim sankama, morali su još skoro kilometar da pešače i očiste sneg kako bi izvukli uglavnom starije i nepokretne osobe.

Rešenje su skije

Osim u Srbiji sneg je napravio probleme u regionu, ali jedan Makedonac se snašao. On je rešio da je najbolje da stane na skije i stigne gde je krenuo.

Od početka ledenog talasa evakuisano je 146 lica i izvučeno je 73 vozila.
Debljina leda na rekama na kojima je obustavljena plovidba je 15 centimetara. Pokrenut je ledolomac Greben koji probija ledene čepove na Dunavu, od Kladova do Brnjice kod Golupca.
 

Krik iz Tutina ne čuju u Beogradu

Predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević uputio je pismo premijeru Vučiću u kome naglašava da je na delu Peštera koji pripada ovoj opštini situacija katastrofalna, da je 4.000 ljudi još odsečeno od sveta i da Beograd, uprkos zahtevima za pomoć, ne haje mnogo za nevolje žitelja Đerekara, Naboja, Šipča, Jarebica, Leskove, Boroštice, Suvog Dola, Reževića i drugih pešterskih sela gde zbog nestašice vode kompletnom stočnom fondu preti uništenje. U pismu se naglašava da opština Tutin nema mehanizaciju i ljudstvo za popravku zaleđenog Pešterskog vodovoda i da joj je potrebna hitna pomoć države.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online