Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.01.2017.
18:01
J. A. - D. N. P. - Vesti A

Bela smrt kosi u otadžbini

I šesti dan je protekao u ledenom zagrljaju, koji odnosi sve veći broj žrtava, za sada ih je četiri u Srbiji i dve u Republici Srpskoj, dok se za više ljudi u zabačenim zaseocima ne zna u kakvom su stanju, jer zbog neprohodnih puteva od velikih smetova do njihovih kuća nije moguće doći.

Tanjug
Okovana rekla: Sante leda na Dunavu kod Novog Sada

Dva muškarca preminula su od posledica smrzavanja u Republici Srpskoj. Jedan je pronađen na području Banjaluke, a drugi u opštini Ribnik. Oba tela pronađena su na Božić, 7. januara. U vranjskoj bolnici preminuo je 58-godišnji muškarac Z. S. iz sela Strešak. Nesrećni čovek je druga žrtva smrzavanja u Vranju, nakon što je 8. januara od hladnoće preminuo i 56-godišnji muškarac koji je krenuo po drva za ogrev, slomio nogu i smrzao se u snegu.

Juče su otkrivena i beživotna tela oca i sina iz Duge Poljane kod Gadžinog Hana koji su preminuli usled niskih temperatura. Slučaj je policiji prijavio čovek iz susednog sela koji je raznosio hleb. Otac je imao poljoprivrednu penziju i oko četiri hektara imanja, dok je sin izgubio posao u mašinskoj industriji u Gadžinom Hanu.

Srećan ishod imao je Jezdimir Milić iz sela Smoljinac koji je nestao u petak na Badnje veče, a pronađen je u nedelju na periferiji sela, u bunaru dubokom pet metara. I dok u ostatku Srbije školarci danas kreću u škole, u mestima na Pešteru nastava neće početi sve do ponedeljka. Na ovoj visoravni poznatoj po hladnim zimama situacija je najteža.

Mada su moćni bageri uspeli da se probiju do svih većih seoskih centara, na Pešteru je i dalje kritično, jer je u snežnoj blokadi još 50 sela i oko 6.000 gorštaka. Nevolja je i što je vrlo hladno, u Sjenici juče ujutro bilo minus 31, i što pada novi sneg koji bi, ako dune vetar, ponovo mogao da zaveje i puteve koji su teškom mukom očišćeni.

Reke bez plovidbe

Plovidba na Dunavu, Savi i Tisi je obustavljena, a i Velika Morava je zaleđena. Svi važniji magistralni putni pravci u Srbiji su prohodni, ali se vozačima savetuje oprez, jer na pojedinim deonicama ima leda.
I juče je važio crveni meteoalarm u celoj republici, ali je vanredna situacija ukinuta u opštini Aleksinac, pa je ostalo još deset opština u kojima je na snazi vanredno stanje.

- Stigli smo do Karajukića Bunara, Trijebinja, Raždaginje, Bara, Gonja, Kladnice, Buđeva, Bioca...., ali su nam u blokadi desetak sela u mesnoj zajednici Bare, sva sela na obroncima Golije i još puno sela i zaseoka u okolini Karajukića Bunara i granice sa Crnom Gorom. Na terenu je 20 mašina, rade punom parom i nadamo se da ćemo, ako ne bude novih nevolja, za dan-dva osloboditi bar 90 odsto zavejanih Pešteraca - ističe Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica.

Tope sneg da bi napojili stoku

Pešterski vodovod je zaleđen, a nestašica vode ugrožava i više od 10.000 ovaca i oko 2.000 krava i druge krupne stoke u selima Bioci, Dolići, Karajukića Bunari, Crvsko i brojnim zaseocima podno planine Giljeve.... Najkritičnije je na velikoj farmi krava i ovaca u selu Dolići koju je izgradio biznismen iz Rusije Numan Bajramović.
- Lede nafta i antifriz, a kamoli voda, prosto ne znamo kako da pomognemo stočarima. Neki od njih se snalaze tako što u kazanima tope sneg, ali i to je užasno teško - ističe Mića Kaličanin, šef Kriznog štaba u Sjenici.

- Ako do četvrtka, kako je najavljeno, ne otopli, loše nam se piše, bojim se, uginuće nam stoka od koje živimo i koja nam je sve što imamo. Dok se mi ovako mučimo, iz Beograda niko ni da pita za naše nevolje, a kamoli da nam pošalje neku pomoć - žali se Jusuf Dacić iz sela Bioci čija porodica gaji 1.000 ovaca.
 

Još traga za nestalim bratom

Još se traga i za Nenadom Radićem (32) iz Gornjeg Komrena kojem se u mećavi izgubio trag još 6. januara kada je sa rođenim bratom Miliborom i dvojicom drugova krenuo u šumu po badnjake. Potraga traje danima, a brat nestalog mladića moli i da se vojska uključi.
- Roditelje smo izgubili u mladosti i on mi je jedina porodica - ispričao je Milibor za beogradsku štampu. - Nikada nisam video veće nevreme. Neša je vozio traktor, a mi smo bili u prikolici. Mi smo u šumi pili vino, on nije pio jer ne pije alkohol. Traktor nije mogao kroz smet i morali smo pešice. On je hteo da ispusti vodu iz hladnjaka da ne bi smrzla. Rekoh mu, pusti traktor daj da spasavamo živote, dobićemo hipotermiju. Imali smo osećaj da je minus 40 stepeni Celzijusa jer je duvao strašan vetar. Mećava je bila tako jaka da se na metar i po ništa nije videlo. Išao sam za njima. Morali smo da uletimo u jednu kolibu da se malo ogrejemo. Mislio sam i Nenad će za nama svaki čas. Dovikivali smo se, čuo sam da mi odgovara ali nisam mogao da ocenim koliko je udaljen. Zapalili smo vatru, ja sam od premora zadremao nekoliko minuta kada me je neko probudio. Morali smo da krenemo kako se ne bi smrzli. Mislio sam on je već otišao ka kući koja je nešto više od kilometar od tog mesta. Nisam ni slutio da nešto drugo može da se desi jer je on najbolje nas poznavao taj teren. Ne znam šta se desilo....

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online