Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 08.01.2017.
22:48
Tanjug, Vestionline A

Šta piše u novom izveštaju Mekalistera o Srbiji?

Nacrt izveštaja o Srbiji koji će izvestilac EP Dejvid Mekalister predstaviti u Briselu, odražava napredak koji je Srbija ostvarila na putu ka EU u 2016.

Tanjug
Srbija uglavnom pozitivno ocenjena

Takođe, u Nacrtu se ističe važnost rešavanja bilateralnih razmirica na način koji neće blokirati proces pristupanja EU.

Nacrt izveštaja, u koji je Tanjug imao uvid, a koji je ujedno i predlog teksta Rezolucije Evropskog parlameneta o Srbiji, ukazuje na napredak koji je zemlja postigla u oblasti ekonomskih reformi, saradnje u regionu i pregovora o člastvu u EU. 

Od Srbije se traži veće zalaganje u oblastima borbe protiv korupcije, nezavisnog sudstva, zaštite slobode medija i manjinskih prva kao i nastavak normalizacije odnosa sa Kosovom. 

Ovaj redovni godišnji izveštaj, koji će Mekalister sutra predstaviti Odboru za spolje poslove Paralmenta i koji se usvaja u obliku Rezolucije Evropskog parlamenta, podseća da je Srbija otvorila šet pregovaračkih poglavlja, od kojih su poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prva, ”ključna za približavanje EU”. 

Nacionalne manjine

Istovremeno, u tekstu se poziva na otvranje poglavlja 26, koje je bilo blokirano stavom Hrvatske o položaju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. 

U nacrtu izveštaja posebno je naglašena važnost rešavanja bilateralnih razmerica na način koji ne blokira pristupni proces. 

Kada je reč o nacionalnim manjinama, izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister u svom tekstu ne pominje pojedinačno stanje niti jedne nacionalne manjine Srbiji, već pozdravlja usvajanje Akcionog plana o osnovim pravima nacionalnih manjina. 

Srbija se poziva da obezbedi primenu zakonodavstva u oblastima obrazovanja nacionalnih manjina, upotrebi jezika, njihovoj zastupljenosti u javnoj adminitraciji, kao i pristup medijima i verskim službama na jeziku manjina. 

Vojvodina kao dobar primer

Posebno je istaknut premer Vojvodine, za koju se kaže da je ”održala visok stepen zaštite manjina i dobru međuetničku situaciju”. Naglašava se pri tom da autonomija Vojvodine ne bi trebalo da bude oslabljena. 

U delu teksta nacrta izveštaja o Srbiji koji se odnosi na vladavinu prava, izvestilac evropskog parlamenta Mekalister kaže da je primećen napredak u oblasti pravosuđa, ali i naglašava da ”nezavisno sudstvo još nije osigurano u praksi”, kao i da su kvalitet, nezavisnost i dostupnost sudstva "u problemu" zbog neravnomerne raspodele posla, opterećenja zaostalim slučajevima i nedostatkom besplatne pravne pomoći u zemlji. Istovremeno se naglašava zabrinutost zbog nedostatka napretka Srbije u borbi protiv korupcije i poziva na primenu nacionalne strategije u ovoj oblasti, kao i usvajanje zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. 

Podrška zaštitiniku građana

U tekstu se pozdravlja i napredak koji je zemlja ostvarila u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, ali i posebno navode ”kontroverzni dogadaji u slučaju Savamale”, pri čemu se od vlasti u Srbiji traži brzo rešavanje ovog slučaja. 

Od srpskih vlasti traži se i da obezbede punu političku i administratnu pomoć u radu zaštitnika građana. 

Kao oblast gde napredak nije ostvaran, izvestilac Evropskog parlamneta navodi medijske slobode i slobodu izražavanja u Srbiji. 

Ponavlja se zahtev EU da se istraže slučajevi napada na novinare i medije i da se obezbedi transparentnost vlasništava u medijskom sektoru. 

Pohvale za izbeglice

Srbija je u predlogu izveštaja Evropskog parlamenta dobila vrlo pozitivnu ocenu kada je reč o poboljšanju ekonomske situacije u zemlji, načinu rešavanja izbegličke krize, kao i pohvale za konstruktivmu saradnju u regionu i svoju opredeljenost dobrosusedskim odnosima "kako sa zemaljama u procesu proširenja tako i sa zemljama članicama EU”. 

Istovremeno, ponovljen je poziv za nastavak rada na normalizaciji odnosa sa Kosovom, kao i usklađivanju spoljne politike sa politikom EU, uključujuči i odnose sa Rusijom. 

Izvestilac za Srbiju u Evropskom paralmentu Dejvid Mekalister predstaviće ovaj tekst prvi put sutra pred Odborom za spoljne poslove EP. 

Nakon usaglašavanja teksta kroz amandmane poslanika izveštaja o Srbiji trebalo bi da bude usvojen kao Rezolucija Evropskog paralmenta na plenarnom zasedanju u martu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.01.2017. 08:05
sta jesh g....o pravima manjina kad Srbi nemaju nikakva prava u tu istu ku-rbatsku a u ukrajini po vama i ukrofashistima Rusi nemaju pravo ni na jezik ni na stampu a oko 9 miliona ih je na istoku
Ponedeljak 09.01.2017. 11:36
danas u Srbiji manjine imaju veca prava nego li starosedeoci mi Srbi fukkaro demonkratska
Ponedeljak 09.01.2017. 11:37
a sta sa 30 miliona kurda koja nemaju ni drzavu a kamoli prava manjina g...neopevano
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online