Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 08.01.2017.
08:11
Vestionline, Tanjug A

Pod kojim uslovima Haradinaj može da bude izručen Srbiji?

Do izručenja Ramuša Haradinaja Srbiji iz Francuske može doći ako se zločini za koje ga tereti Srbija razlikuju od onih na osnovu kojih mu je suđeno u Hagu.

Tanjug
Srbija i Francuska imaju do 40 dana za razmatranje slučaja Haradinaja

To je rekao izvršni direktor Međunarodne advokatske komore Mark Elis i u intervjuu za Radio Slobodna Evropa je dodao da i Srbija i Francuska imaju do 40 dana za razmatranje slučaja Haradinaja, koji se nalazi u pritvoru u Francuskoj, nakon što je uhapšen pre tri dana na osnovu poternice Srbije iz 2004. godine.

Sud može doneti odluku u bilo koje vreme, ali na osnovu Evropske konvencije o ekstradiciji, postoji period od 40 dana koji Srbiji omogućava da predstavi dokumentaciju, odnosno zvaničan zahtev za izručenje. Sud u roku od 40 dana odlučuje o tome, u suprotnom, on će biti pušten - kaže Ellis. 

On smatra da je odluka Haškog tribunala u slučaju Ramuša Haradinaja veoma relevantna i da je veoma moguće da Francuska odbije da ga izruči ukoliko se nalog za hapšenje Srbije tiče istih zločina od kojih ga je Hag oslobodio. 

- Mislim da će Srbija predati dokumentaciju, "prima facie" dokaze koji ukazuju da Srbija ima jurisdikciju nad time, i verujem da će tvrditi da se zločini za koje ga tereti razlikuju od onih koji su bili deo haškog suđenja - navodi on. 

Inače,dodaje, ako se radi o istim zločinima, o istim optužbama, onda on "jednostavno ne vidi kako bi Francuska njega izručila Srbiji". 

Kao drugi problem navodi eventualnu zabrinutost Francuske u pogledu toga da li su optužbe političke, što je zabranjeni faktor prema konvenciji. 

- Francuska ga ne može izručiti ukoliko oseti da se radi o političkim optužbama i ukoliko misli da suđenje može u stvari biti političko - rekao je. 

O tome što su advokati Haradinaja podneli zahtev za uslovno oslobađanje, Ellis je rekao da francuski sud na osnovu svojih zakona može da odluči potvrdno o tome, s tim što bi se Haradinaju oduzeo pasoš i ograničilo kretanje. 

O izručenju

- Ali na kraju, sumnjam da će se izručiti Srbiji. Imali smo isti slučaj i u Sloveniji, koja nije htela da ga izruči - navodi on. 

On, takođe smatra da će Francuska osetiti "političku prirodu" ovog slučaja, s obzirom da se radi i o bivšem premijeru koji bi bio suočen sa suđenjem u kontradiktornom okruženju. 

- Evropa je zainteresovana da Srbija i Kosovo učvršćuju veze, a njegova ekstradicija Srbiji bi zaista imala negativan uticaj na to - dodao je. 

Ellis je takođe izneo mogućnost da Srbija prizna da se radi o politički osetljivom pitanju i da zatraži od Francuske da sprovede hapšenje, podigne optužnicu i pokrene suđenje na osnovu principa univerzalne jurisdikcije o ratnim zločinima. 

- To bi bio interesantan potez Srbije - da navede da se radi o novim zločinima, ali i da prizna da postoji politička osetljivost da se suđenje ovog slučaja dogodi u Srbiji - ocenjuje on. 

Francuska bi u tom slučaju, dodaje Ellis, imala jurisdikciju da to uradi po univerzalnom zakonu. 

- Ukoliko su navodi i zločini povezani sa ratnim zločinima, onda ti zločini imaju osnov za međunarodnu univerzalnu jurisdikciju i sve zemlje u suštini mogu da pokrenu suđenje - zaključuje Mark Ellis. 

Zahtev naredne nedelje

RTS je objavio da bi početkom sledeće nedelje francuskim pravosudnim vlastima trebalo da stigne zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja Beogradu. 

Advokat lidera Alijanse za budućnost Kosova Arianit Koci rekao je da je zahtev za uslovno oslobađanje Haradinaja podnet sudu u Francuskoj. 

Kako je napisao na svom Fejsbuk profilu, očekuje se da sud narednih dana razmotri taj zahtev. 

Zbog hapšenje Haradinaja organizovan je protest u Prištini, a u Tirani je izgažena srpska zastava, zbog čega je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo usmeni protest i zahtevalo da albanske vlasti pronadu učinioca i kazne ga.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.01.2017. 09:34
Sta ovo znaci !? Proslo je nekoliko dana , a Rusi ni verbalnu podrsku da nam pruze u vezi Haridinaja ??? Ali zato spremni su da nas guraju u NOVI rat preko ludog Dodika (Republika Srpska je maltene DRZAVA ... slusajmo Ruse i izgubicemo i Srpsku) posvadjaju sa komsijama .... Konkretnu pomoc (bar sad imaju tog tako hvaljenog i svenocnog "CARA") kao uvek NE mozemo ocekivati ... ruske lazi !!!
Nedelja 08.01.2017. 09:37
Ne postoji varijanta po kojoj će Haradinaj biti izručen Srbiji i mi tu ništa ne možemo da promenimo . To zna i "nabolji student prava" ali se pravi blesav i prodaje maglu narodu . Ono što Srbija može i treba da uradi je da u tišini podmetne Haradinaju i svima kojima treba "koru od banane" i da se oni "omaknu" ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online