Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 06.01.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Ramuša opet džaba hapsili?

Bivšeg haškog optuženika i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja francuska granična policija uhapsila je u sredu po međunarodnoj poternici koju je izdala Srbija. Haradinaj je uhapšen u blizini aerodroma Bazel-Miluz, na francuskoj strani, i to na osnovu zahteva Srbije iz 2004. godine zbog optužbi za zločine na Kosovu i Metohiji. Uhapšen je nakon što je doputovao letom iz Prištine.

A. Čukić
Izvukao se i pred Hagom: Ramuš Haradinaj

Nada srpske javnosti da bi se ovoga puta moglo desiti čudo, i da će konačno pravo i pravda prevagnuti u odnosu na politiku, potrajaće nekoliko dana koliko su francuske vlasti dale sebi rok da odluče da li će ga izručiti Srbiji, odnosno da li će ga pustiti na slobodu. Moglo bi se desiti i da Haradinaj bude pušten na slobodu dok čeka konačnu odluku francuskih organa.

Naime, Mari-Elen Kalvano, zvaničnica suda u Kolmaru, na istoku Francuske, potvrdila je da će sud u toku jučerašnjeg dana odlučiti da li će bivšeg haškog optuženika i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja zadržati u pritvoru dok traje procedura izručenja, ili će ga osloboditi s tim da bude pod sudskim nadzorom. Ona nije precizirala kog dana će sud odlučiti o tome da li će odobriti izručenje.

Rojters je prethodno objavio da će francusko pravosuđe razmotriti da li postoje razlozi da se ne sprovede zahtev o njegovoj ekstradiciji, "posebno u slučaju ako se radi o izdavanju naloga iz političkih razloga".

U Beogradu su zbog takvih spekulacija ljuti. Kako je rekao srpski premijer Aleksandar Vučić, tužilaštvo ima brojne dokaze, te bi bilo veoma neobično da Francuska ne postupi u skladu sa pravom, nego sa političkim stavovima. Ako tako ne bude, Srbija bi procenila kako bi se ponašala u recipročnoj situaciji.

- Njima iz Evrope ako se ne sviđa... Super. Pustite ga još jednom pa dođite da mi solite pamet o poglavljima 23 i 24 i principima pravne države - bio je ironičan srpski premijer.

Srbija će, potvrdio je on, zatražiti izručenje bivšeg komandanta terorističke OVK.

- Imamo čoveka za tolika dela da ne možete da ih pobrojite. Niko nema pravo da ruši odluke nezavisnog tužilaštva - naveo je Vučić.

Srpsko tužilaštvo optužilo je Haradinaja, između ostalog, i za masovno ubistvo Srba na području Glođana, gde je u leto 1998. na poljoprivrednoj plantaži nađeno više od 20 leševa civila.

Bez obzira na to što Haradinaj nije pušten tokom jučerašnjeg dana, kako su u njegovoj partiji uveravali da će se desiti, u Srbiji je dobar deo javnosti skeptičan kada je u pitanju konačan ishod. Imaju u vidu prethodna slična iskustva, kada su strane policije hapsile, ali ubrzo i puštale pritvorene koje je srpsko tužilaštvo teretilo za ratne zločine.

To se, podsetimo, desilo takođe ratnim komandantima OVK Agimu Čekuu i Hašimu Tačiju, ali i Ejupu Ganiću i Jovanu Divjaku, bivšem ratnom članu Predsedništva BiH, odnosno generalu Armije BiH.

I sam Haradinaj je već bio hapšen po Interpolovoj poternici Srbije, kada ga je 2015. privela slovenačka policija, ali je tada ubrzo pušten.

Vlasijeva obrnuta logika

Da se radi o politici, ili tačnije o političkoj provokaciji Srbije, uveren je Haradinajev advokat Azem Vlasi, koji se poslužio neobičnom logikom, tvrdeći da su se ratna dešavanja 90-ih na Kosovu desila van teritorije Srbije!
- Tu su u pitanju pretenzije Srbije da sudi svakome ko je na svojoj teritoriji, ne na teritoriji Srbije, bio umešan u ratne sukobe. To što Srbija ne povlači optužnice iz tog perioda je destruktivno i provokativno ponašanje prema susednim državama - u ovom slučaju to je Kosovo - tvrdi Vlasi, nekada visoki funkcioner socijalističke Jugoslavije.

Pisao o zločinima

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM zatražilo je od Evrope da ne zatvara oči pred srpskim žrtvama i da im da pravdu. Ipak, nisu optimisti, jer se plaše da će albanski lobi iz "Fonda žuta kuća" otkupiti Haradinajevu slobodu. U saopštenju udruženja se podseća da je kao ključni komandant OVK Haradnij u autobiografskoj knjizi do detalja opisao svako ubistvo vojnika, policajaca, civila, Srba, Roma, Goranaca, muslimana i lojalnih Albanaca.
Bivšem vođi OVK Haški tribunal je dva puta sudio za ratne zločine, ali je oba puta oslobođen.




 

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.01.2017. 15:16
haradinaj je samo mamac za somove. on je i postavljen na takvo jedno mesto da bi vremenom ispao zrtva. jel se neko pita zbog cega mu je uskraceno kretanje po rusiji,po srbiji i zasto ga sad hapse francuzi? terorizam je njegova prva i osnovna delatnost....sad ce da krene pranje ruku,jer je kusner sve te babune ,,civilizovao,,al sad i on mora da kaze,koja je to cena bila...
Nedelja 08.01.2017. 15:18
To je krvnik koji pocetkom 1998 imao logor u Jablanici gde je sve Srbe Koje je hapsio likvidirao, cak je i Albance koji su bili lojalni, njih je tukao i likvidirao. Neka Pita neko gospodzu Naside Zubi iz Djakovice kako joj je ub-ijen njen suprug Afrim Suleymani iz Djakovice, koji je bijo njegov ratni zarobljenik
Nedelja 08.01.2017. 15:18
Kako ga je Slovenija,koja ga je pre godinu dana uhapsila,pustila a zasto to isto nebi uradili i Francuzi jer ako to neurade znaci da Slovenija nije radila po medjunarodnom pravu i samim tim nije izpostovala Srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online