Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 06.01.2017.
12:26
Tanjug A

Na Kosovu besni zbog Haradinaja: Priština će tražiti da se uhapse Vučić, Nikolić, Dačić?

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da Priština očekuje da Francuska uzme u obzir da je poternica protiv Ramuša Haradinaja "isključivo politička". Ministarka za dijalog Edita Tahiri otišla je i korak dalje, pa smatra da bi kosovske vlasti trebalo da izdaju naloge za hapšenje srpskih zvaničnika.

Tanjug
Ramuš Haradinaj ostao u pritvoru u Francuskoj (Foto: Arhiva)

Mustafa je rekao da poternica nema nikakvu pravnu ili legalnu osnovu i pozvao je francuske vlasti da oslobode bivšeg haškog optuženika i lidera Alijanse za budućnost Kosova koji je u pritvoru u Francuskoj, javlja AP.

Francuski apelacioni sud je juče odlučio da će Ramuš Haradinaj ostati u pritvoru dok Srbija ne bude uputila zvaničan zahtev za izručenje, prenosi Rojters. 

Prištinski mediji javljaju da se Haradinaj u četvrtak u pratnji francuske policije pojavio pred tužiocem na sudu u Kolmaru, koji treba da odluči da li je zahtev Srbije za izručenjem validan. 

Kako je prenela TV RTK2, Mustafa je i na sednici vlade izrazio zabrinutost zbog privođenja Haradinaja rekavši da su poternice "političke, a ne pravne i dizajnirane su tako da izazovu tenzije i sukobe". 

Mustafa je, kako se navodi, rekao i da će Priština od međunarodne zajednice tražiti da eventualno izručenje Haradinaja Srbiji spreči. 

Kosovski premijer je rekao da će razmotriti i opciju preduzimanja recipročnih mera protiv Srbije ukoliko se nastavi sa hapšenjem, kako je rekao "boraca za slobodu Kosova". 

Ministarka Kosova za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri ponovila je da Kosovo treba da odgovori reciprocitetom na naloge za hapšenje koje je izdala Srbija, odnosno nalozima za hapšenje zvaničnika Srbije. 

Edita Tahiri rekla je da Srbija nijednom nije prihvatila da se u Briselu razgovara o nalozima za hapšenje, dok je za hapšenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja navela da može da izazove tenzije između dve zemlje. 

Istovremeno, predsednik parlamentarne stranke Incijativa za Kosovo Fatmir Ljimaj se založio za podizanje optužnica protiv predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića. 

- Čudi me da tužilaštvo i naša zemlja ne izdaju naloge za hapšenje Nikolića, Vučića i Dačića, pošto su oni kreatori etničkog čišćenja i to su ljudi koji su u to vreme boravili u hotelu Grand - kazao je Ljimaj. 

Haradinaj je uhapšen u sredu u Francuskoj na osnovu poternice Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

POVEZANE VESTI

Petak 06.01.2017. 14:35
Arnautska gamad , hoce da izdaju poternice vodece politicare jedne drzave... pa to samo arnautsoj gamadi moze da padne na pamet koji nemaju dva razreda skole .. bolje im je da popravljaju one propale zube nego sto sto sanjaju glupoti.. a drugo, jako bitno obruc im se steze novac koji su platili ili dali za kosovo je utrosen tako da se sada zapad pravi lud i polako dize ruke od njih. zato su i pisali putinu da nisu neprijatelji rusije misleci da im je rusija zaboravila paljenje pravoslavnih crkvi i imaju ogroman strah napu/setni su ne znaju kuda dalje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online