Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.01.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Kasapin nišani srpske crkve

Strah od terorizma na domaćem terenu nije dominantan kod građana Srbije, ali se posle alarmantnog novogodišnjeg tvita bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremić, sada sa istim upozoravajućim tekstom oglasio i "Dejli mejl".

youtube.com
Nanišanio svetinje SPC: Levrdim Muhadžeri

Pozivajući se na izvore u italijanskim specijalnim službama, britanski "Dejli mejl" je objavio da je albanski džihadista Lavdrim Muhadžeri, poznat i kao Abu Abdulah el Kosovo, sa još 400 militanata, prodro iz Sirije u Evropu sa talasom izbeglica.

Odred terorista predvodi upravo ovaj "kasapin iz Kačanika", a mete njihovih napada biće institucije na Kosovu i Srpska pravoslavna crkva, piše list.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da je pretnja realna.

- Primećeno je da se u poslednje vreme organizovano po grupama vratilo više desetina pripadnika tzv. Islamske države sa prostora Kosova i Metohije, što može da ukazuje na pripremu za izvođenje terorističkih akcija - kaže Drecun, dugogodišnji novinar kome je uža specijalnost upravo vojno-bezbednosna problematika.

Na pitanje da li će država Srbija tražiti od Kfora i KPS da podignu nivo zaštite objekata SPC, Drecun nas je uputio na Vladu Srbije. U institucijama izvršne vlasti se povodom pisanja britanskog lista juče nisu oglašavali, ali su zato u provladinim medijima i dalje vodi hajka na Vuka Jeremića.

Bez nagađanja o metama

Milovan Drecun nije želeo da spekuliše o tome koliko je realno da napadi budu organizovani i u centralnoj Srbiji.
- Nije utvrđeno da postoje planovi, a unapred spekulisati je besmisleno. Sve zavisi od ciljeva koje teroristi žele da postignu i koga žele da zastraše. Interesi zapadnih država, odnosno država koje učestvuju u sukobima u Siriji su prvenstveno njihove mete - kaže Drecun.
On primećuje da je Kosovo do sada bilo više regrutna baza za teroriste, ali da njihovo grupisanje u otcepljenoj srpskoj pokrajini ukazuje na moguću akciju.

Bivši šef srpske diplomatije i jedan od mogućih predsedničkih kandidata, u prvom novogodišnjem obraćanju javnosti preko Tvitera upozorio je na opasnost od terorizma u Srbiji. Nakon terorističkog napada u Istanbulu, Jeremić je konstatovao da je "pitanje trenutka kada će se nešto slično desiti i u Srbiji".

"Ko misli da će Balkan zaobići posledice ubrzane radikalizacije Bliskog istoka, na žalost greši. Krajnje je vreme za bezbednosnu reviziju", usledio je novi tvit.

Na kraju je konstatovao da su Srbiji potrebne nova vojna doktrina i strateška dokumenta u vezi sa odbranom i bezbednošću, "koji bi uzeli u obzir nove pretnje i trendove".

S obzirom na to da je kao predsedavajući Generalnom skupštinom UN ostvario brojne međunarodne kontakte i da ih je jačao i kroz svoju nevladinu organizaciju Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, kao i kroz prilično uspešno lobiranje u trci za generalnog sekretara UN, lako je zaključiti da Jeremić raspolaže sa više podataka međunarodnog karaktera od prosečnog domaćeg političara. Njemu, međutim, pojedini političari iz vladajućeg SNS-a prete prijavom zbog širenja panike.

Radio u Bondstilu

Italijanski list "Espreso" je krajem godine pisao da se Lavdrim Muhadžeri, jedan od najtraženijih vođa takozvane Islamske države (IS), vratio pre par meseci na Kosovo. Dvadesetsedmogodišnji "kasapin iz Kačanika", kako ga još zovu, široj javnosti je poznat po jezivim slikama iz 2014. godine na kojima odrubljuje glavu nevernicima. Muhadžeri je uočen u Makedoniji još polovinom novembra. Muhadžeri odlično poznaje neprijatelja budući da je pre nego što se preobratio u džihadistu radio u američkoj bazi Bondstil, a pre toga za NATO u Avganistanu. Kako su Italijani pisali, njegov povratak predstavlja ozbiljnu pretnju ne samo za Balkan, već i za mnoge evropske zemlje gde džihadista ima kontakte i može da organizuje napad.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.01.2017. 23:38
Сутра је Бадњи дан,а прекосутра Божић!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online