Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.01.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

I Srbija će biti meta terorista!

"Pitanje je vremena kad će i Srbiju zadesiti teroristički napad poput ovog u Istanbulu", tvit je nekadašnjeg šefa srpske diplomatije i bivšeg predsednika Skupštine UN Vuka Jeremića kojim je šokirao javnost prvog dana Nove 2017. i izazvao burnu polemiku na društvenim mrežama.

Tanjug
Traži pojačanje mera opreza: Vuk Jeremić

Jeremić je dodao da je Srbiji neophodna nova vojna doktrina i strateška dokumenta u vezi sa odbranom i bezbednošću, koji bi uzeli u obzir nove pretnje i trendove. On upozorava da "onaj ko misli da će Balkan zaobići posledice ubrzane radikalizacije Bliskog istoka, nažalost greši".

Bivši šef Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović, uz opasku da su sve zemlje u opasnosti od islamskog terorizma, u osvrtu na Jeremićev predlog bezbednosne revizije ukazuje da je Srbija, kada je reč o ključnim dokumentima, malo lutala pošto su nedovoljno definisane pretnje, rizici i izazovi.

- Blizu su Kosovo, Bosna i Sandžak, što povećava rizik od terorističkih napada, a situaciju komplikuje što su neki naši građani bili na bliskoistočnim ratištima. Strahujem da, ne daj bože, ako se bilo šta desi ovde, nismo spremni za suočavanje - ukazuje naš sagovornik.
Srbija, kako navodi, ukoliko želi uspešnu odbranu od mogućeg terorizma, mora da uskladi zakonodavstvo u toj oblasti.

- Otkrivanje kontakata terorista je otežano, jer mogu anonimno da kupe na kiosku 1.000 kartica za mobilne telefone, upotrebe ih za dogovore o napadima i bace, a da im se ne može ući u trag. Neophodna je i jedinstvena baza podataka o teroristima koju nemamo, već službe bezbednosti imaju svaka svoje podatke. Nismo oformili ni protivteroristički centar koji treba da uveže sve bezbednosne službe i da ima najsavremeniju opremu, za brzo i uspešno reagovanje - ukazuje Stojanović.

Vulin: Predizborna naklapanja

Ministar za rad Aleksandar Vulin je poručio Jeremiću da ne unosi paniku i nervozu u javnost, jer iako teroristički napadi mogu da se dese bilo kad i bilo gde, srpske bezbednosne službe dobro rade svoj posao.
- Nemojmo da to bude tema naše kampanje, jer ne možete vi da utičete na to, niti ja, a ne mogu ni naše bezbednosne službe da utiču više nego što mogu - rekao je Vulin.

On kaže da se ne slaže sa onima koji Srbiju vide kao bezbednu, naročito kada se vidi šta se dešava mnogo razvijenijima poput Nemačke. Njegov zaključak je da je "Srbija sigurna samo ako teroristi ne reše da je napadnu".

Balkanski kalifat

Da latentna opasnost od Islamske države po region postoji, smatra i profesor na beogradskom Fakultetu za bezbednost Milan Mijalkovski koji tu tvorevinu vidi kao širi model onoga što su radili islamisti u BiH od 1992. Ukazuje da Evropu čeka sumorna budućnost, dok Balkan, za sada, nije prioritet džihadistima, osim ako ne dobiju instrukcije da počnu sa napadima.
- Džihadisti su davno označili balkanski kalifat i uputili par pretnji, čime praktično dali instrukcije članovima povratnicima sa ratišta kako treba da izvode terorističke napade. Možda neko od njih samostalno odluči da to čini, ali je verovatnije da čekaju instrukcije da bi počeli terorističke napade - precizira on.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.01.2017. 22:23
Srbija će biti meta terorista-e pa i to je proevroski,šta sad hoćete
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online