Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.12.2016.
15:01
J. L. Petković - Vesti A

DNKIM: Rašiću Beli, Stojanoviću Crni božur

Glasovima novinara Društvo novinara Kosova i Metohije odlučilo je da ove godine "Beli božur" za najbolju saradnju sa medijima - Nenadu Rašić, poslaniku u kosovskoj skupštini. Većina novinara je istakla da je Rašić "bio spreman za saradnju sa medijima, redovno se odazivao na novinarske pozive i za izjave i za gostovanja, pa i kada to nije politički popularno ili po njega korisno da se pojavljaje u medijima."

Dom kulture Gračanica
Dodela "Belog božura": Nenad Rašić i Budimir Ničić

- Pristajao je da govori o svemu što novinare zanima. Spreman je bio čak i da sa latinskog prevodi i tumači kada u kosovskoj skupštini govori njegov kolega - obrazložio je Budimir Ničić, predsednik Društva novinara KiM.

Zahvaljujući se na priznanju, Rašić je kazao da novinari najbolji kritičari političara, i da mu priznanje koje je stiglo iz medija - puno znači. 

- Politička scena kod nas je veoma komplikovana. I ponekad mi je bilo teško da obrazlažem neke detalje u mojim izjavama. Ali, ako ne saopštimo mišljenje i stavove onda nismo ni političari. Mi smo tu da objasnimo ljudima šta mi to radimo. Zapitate se ponekad da li je trebalo da mudro ćutite, ali kada dobijete ovakvo priznanje to jako puno znači - kazao je Rašić. 

Među kandidatima za najbolju saradnju sa medijima, odnosno za "Beli božur" bili su i ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić, Opština Novo Brdo, Momčilo Trajković, portparol misije EU na Kosovu Dinka Živalj i zamenik ministra kosovske policije Milan Radojević.

I ove godine je dodeljen "Crni božur", a treću godinu za redom laureat se nije pojavio. Možda i logično, jer se dodeljuje za najgoru saradnju sa medijma. Novinari su odlučili da pripadne zameniku kosovskog premijera Branimiru Stojanoviću.

Drugoplasirani je bivši zamenik komandira Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković, a trećeplasirani premijer Kosova Isa Mustafa. U konkurenciji za "Crni božur" bili su i predsednik opštine Gnjilane Ljutvi Haziri, poslanički klub Srpske liste u kosovskom parlamentu, Opštine Klokot, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica, Policijska stanica Orahovac, predstavnik Ministarstva prosvete Vlade Srbije za KiM Predrag Stojčetović, bivši ministar za upravu i lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić, koordintor za vezu Vlade Republike Srbije sa prištinskim vlastima Dejan Pavićević i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

- Kada je reč o kandidatima za "Crni božur" mislim da svi koji su se našli na listi su mogli da ga dobiju, jer stvarno je saradnja medija i institiucija, odnosno, tih pojedinca na veoma niskom nivo. Saradnja je jako loša kada je reč o lokalnim samouparavam. U poslednje vreme, većina opština i gradonačelnika se ne odazivaju na pozive, već samo šalju saopštenja, i mi ih, na žalost, samo tako prenosimo, pa onda nema razlike između sajta opštine i medija. To je jako loše, a donekle smo sami odgovorni, jer smo tako navikli te lokalne samouprave - objasnio je Ničić. 

Dugogodišnji novinar "Tanjuga", Đorđe Jevtić, nadovezao se da bi saradnja medija i institucija trebalo da bude mnogo bolja. 

- Naročito jer se nalazimo na  području gde mislimo zaista jedinstveno, a gde nas deli samo tanka linija. Nas sa jedne strane i tih koji su izvor informisnja i utiču na javno mnjenje na ovim prostorima  - dodao je on. 

Problem dvojezičnosti 

Marija Stanojković, novinarka RTK2 na sprskom jeziku ukazala je i na problem prevoda na srpski jezik sa kojima se suočavaju novinari srpskih redakcija. 
- Nažalost, još imamo problem dvojezičnosti, pa nam se dešava da nas iz institucija pozovu, a da ne dobijemo poziv na srpskom jeziku. Ili odemo da  pratimo neku konferenciju ili neki događaj, a nemamo prevod na svoj jezik. U odnosu na centralne, mnogo veći problem je saradnja sa lokalnim institucijama. Sa njima je teže stupiti u kontakt. Verovatno misle da im mi nismo potrebni - ocenila je Marija Stanojković, novinar RTK2 na sprskom jeziku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online