Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.12.2016.
13:43
Srna A

"Biće uslovljavanja: Kosovo će biti najveći izazov za Srbiju u 2017."

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je da će najveći izazov Srbije u sledećoj godini biti dijalog sa Prištinom i kako sprečiti jednostrane poteze da se samoproglašeno Kosovo učlani u različite međunarodne organizacije kao što je Unesko.

Tanjug
Srbija ostaje neutralna: Ivica Dačić

Dačić je ukazao da se u svetu dešavaju velika previranja i da je za Srbiju važno da uvidi kuda idu međunarodni procesi, s obzirom na to da proteklih decenija nije bila toliko uspešna u predviđanjima.

Srbija se naoružava, ali ostaje neutralna

On je za Radio Beograd ocenio da će se dolaskom Donalda Trampa na čelo SAD promeniti pristup Amerike međunarodnim kriznim žarištima u smislu da Amerika više neće biti dežurni policajac koji će intervenisati namećući svoje poglede.

- To je, svakako, značajan pomak u odnosu na prethodne godine i decenije. Kako će se to odraziti na Balkan ostaje da vidimo. Za nas je važno da gradimo partnerske odnose sa SAD, da probamo da nađemo neke zajedničke interese i da se naravno sačuva mir i stabilnost na Balkanu - rekao je Dačić.

Dačić je istakao da to što Srbija kupuje ili dobija naoružanje od Rusije ne ugrožava položaj Srbije kao neutralne države i dodao da put Srbije ka EU ne podrazumeva da Beograd treba da vodi antirusku ili antikinesku politiku.

- To Srbija nikad neće uraditi. Mi smo nezavisna zemlja koja autonomno vodi svoju spoljnu politiku. Imamo obaveze da se usaglašavamo sa stavovima EU i da to bude progresivno do našeg ulaska u Uniju, a kad postanemo članica EU, naš stav će se uvažavati - zaključio je Dačić.

Evrointegracije

Dačić je potvrdio da tokom posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu i premijera Aleksandra Vučića Moskvi, nije bilo reči o diplomatskom statusu ruskih pripadnika rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, Dačić je rekao da je zadovoljan načinom na koji Srbija prilazi pregovorima o članstvu u EU, ali ne i brojem poglavlja koje je otvorila, jer to, kako kaže, realno ne odražava koliki je napredak Srbija ostvarila tokom proteklih godina.

- Donošenje odluka o otvaranju poglavlja nije samo rezultat toga da li je Srbija sve uradila već i odraz potrebe i mogućnosti da se u određenom trenutku postigne konsenzus svih 28 članica Evropske unije - naveo je Dačić.

Biće uslovljavanja

On je ocenio da će i u narednom periodu biti uslovljavanja Srbije bilateralnim pitanjima koja, kako je istakao, ne bi smela da budu predmet pregovora o članstvu u EU.

- Mi želimo jedan konstruktivan prilaz, da razgovaramo o svim spornim pitanjima sa bilo kojom zemljom unutar Evropske unije, ali svakako nećemo dozvoljavati da bilo ko ponižava Srbiju i da bez ikakvih realnih potreba niti razloga, bez ikakvog objašnjavanja u čemu je problem, blokira napredak Srbije u evropskim integracijama - rekao je Dačić.

On je ukazao da to mora da se promeni ne samo zbog pregovora Srbije o članstvu u EU, nego zbog mira i stabilnosti u regionu.

Sumirajući 2016. godinu, Dačić je istakao da je poseta kineskog predsednika veoma značajna, jer je u Srbiji otvoren prostor za velike projekte i dolazak stranih investicija, od čega zavisi srpski bruto društveni proizvod.

- Srbija je, najveći prijatelj Kine u Evropi i to se pokazalo time da mi jedini imamo potpisan sporazum o ukidanju viza koji će u toku januara stupiti na snagu - rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online