Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.12.2016.
14:22
blic.rs A

Toma doveo Vučića pred svršen čin?

Tomislav Nikolić stavio je Aleksandra Vučića pred svršen čin - ili da ga podrži u trci za predsednika ili da nađe kandidata koji će da pobedi i njega i opoziciju.

A. Čukić
Aktuelni predsednik, ipak, ostaje najizgledniji kandidat: Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić

Nikolić i Vučić, politički otac i sin, na predsedničkim izborima jedan protiv drugoga? Zvuči potpuno nerealno i to je sasvim sigurno poslednja opcija o kojoj razmišljaju.

Ipak, treba li je u potpunosti isključiti, pogotovo ako se znaju namere aktuelnog predsednika koji želi da se kandiduje na predstojećim izborima? Odgovor iz SNS-a još nije dobio, a sudeći po izjavi Vučića, neće ga biti ni do Božića, do kada je Nikolić javno oročio obelodanjivanje svoje kandidature.

- Nama se ne žuri. Ime kandidata objavićemo kroz dva do tri meseca - izjavio je lider naprednjaka samo sat vremena pošto je predsednik Srbije obećao da će do 7. januara objaviti svoje planove.

Toma najozbiljniji kandidat, ipak...

Vaganja i razmišljanja Vučića, stalno odlaganje priče o predsedničkim izborima Nikoliću sasvim sigurno ne odgovara. Boban Stojanović, saradnik na FPN-u, navodi za "Blic" da je očigledno da je aktuelnom predsedniku dosta čekanja, a njegov poslednji potez vidi kao pritisak na premijera.

- Na taj način poslao je poruku Vučiću da želi da se aktiviraju razgovori o kandidatu SNS za predsednika. Verujem da Vučić ima ozbiljnu dilemu da li da Nikolić bude njegov kandidat, jer je svestan da tako može da izgubi izbore - smatra Stojanović.

Analitičari kažu da je aktuelni predsednik i dalje najozbiljniji kandidat SNS, ali da ne treba isključiti opciju u kojoj će se Vučić boriti za funkciju predsednika države.

- Ta opcija je najsigurnija za pobedu. Ali ne verujem da će u tom slučaju njegov protivkandidat biti Nikolić. To bi bilo pogubno za njegovu političku budućnost, ali i za samog Vučića, koji bi izgubio deo biračkog tela SNS-a. Međutim, ukoliko naprednjaci kandiduju Zoranu Mihajlović ili Nikolu Selakovića, uveren sam da će se Nikolić kandidovati. Ako ništa, onda zbog povređene sujete - zaključuje Stojanović.

Mimoilaženja ima, ali razlaz malo verovatan

Da je malo verovatno da Vučić ne podrži aktuelnog predsednika, smatra i Đorđe Vuković iz Cesida.

- Jasno je da između njih povremeno ima razmimoilaženja, ali to ne znači potpuni razlaz. Verujem da će oni sabrati pluseve i minuse i zaključiti da je najbolje da se kandiduje Nikolić. Moguće je da Nikolić do Božića objavi kandidaturu, a da je mesec dana kasnije podrže naprednjaci - kaže Vuković.

On dodaje da je najavom kandidovanja predsednik poslao poruku Vučiću "ili me kandiduj ili nađi kandidata koji će pobediti i mene i opoziciju".

- A Vučić voli da se njegova reč poštuje i zato mu je i odgovorio da će ime kandidata objaviti za dva do tri meseca - zaključuje Vuković.

Dragomir Anđelković, analitičar blizak SNS-u, smatra da "Nikolić nije kandidat koji smeta Vučiću, već kandidat koji može da izgubi".

- Nije funkcija predsednika toliko bitna jer nema velika ovlašćenja, ali je Vučiću važno da njegov kandidat pobedi jer bi u suprotnom to bio uvod u gubitak vlasti - ističe Anđelković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online