Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.12.2016.
21:37
informer.rs A

Moćno oružje u srpskim rukama: Evo zbog čega Hrvati paniče

Hrvatski generali nalaze se u strašnoj panici pošto im je stigla potvrda da će novi srpski "migovi 29" biti opremljeni najsavremenijim ruskim radarskim sistemom "žuk-m". Ovaj moderni sistem neprijateljske avione otkriva na 120 kilometara i omogućava da savremenim VVR raketama budu eliminisani sa čak 25 kilometara razdaljine.

Tanjug/AP
Komšije se najviše plaše moćnih raketa kojima će "migovi" biti opremljeni

Istovremeno, zastareli lovci "mig 21", kojima raspolaže hrvatska vojska, imaju radare koji "vide" do 20 kilometara, dok raketama mogu da gađaju na svega šest kilometara udaljenosti!

Sagovornici "Informera" kažu da je Hrvatima sada sasvim jasno ko je gazda na nebu i da su zato požurili da najave kupovinu aviona.

Zna se ko je gospodar neba

- Posle nabavke "migova 29", srpsko ratno vazduhoplovstvo postaje "apsolutni gospodar" neba bivše Jugoslavije i hrvatskim generalima je to kristalno jasno. Oni su zato digli strašnu uzbunu u Zagrebu i bukvalno naterali predsednicu Kolindu Grabar Kitarović da odmah najavi kupovinu nove eskadrile zapadnih vojnih aviona - kaže za "Informer" diplomatski izvor blizak hrvatskoj ambasadi u Beogradu.

Njegove reči posredno potvrđuje i jedan od najviših funkcionera Ministarstva odbrane, koji je insistirao na anonimnosti.

- Morate znati da sadašnji hrvatski lovci naše avione mogu da vide tek kada im priđu na samo 20 kilometara, dok je domet njihovih raketa svega šest kilometara. Pa onda uporedite to sa ovih naših 120 i 25 kilometara, koliko ćemo imati kad dobijemo "žuk"... Potpuno je jasno da nam Hrvati nisu ni do kolena i da ne smeju više ni da pomisle da udare na Srbiju. S tim što sada imaju mogu samo eventualno da udare na Republiku Srpsku, a i to samo pod uslovom da se Srbija ne umeša - objašnjava izvor i dodaje da radarski sistem "žuk-m" trenutno pored Rusije koristi još samo Belorusija.

Inače, da su Hrvati u velikom strahu od srpskih "migova 29", najbolje potvrđuje najava predsednice Kolinde Grabar Kitarović da će Zagreb nabaviti novu borbenu eskadrilu i američke transportne helikoptere "blek houk".

Na drugoj strani, ministar za rad u Vladi Srbije Aleksandar Vulin pita zašto Hrvatska, kao članica NATO, nabavlja novo oružje kada bi je Alijansa svakako zaštitila ako bi je sutra neko napao.

Hrvatima sad nije svejedno

Penzionisani brigadni general Sreto Malinović ističe da nabavkom helikoptera "crni jastreb" Hrvati nikako ne mogu da odgovore na "migove 29" koje je Srbija dobila od Rusije.

- Jednostavno, nije reč o istim kategorijama. Ako oni to predstavljaju kao odgovor na naše "migove", onda je to zbog dnevne politike i nema veze sa realnošću. To su dobri helikopteri, ali je njihovo dejstvo ograničeno na vertikalni manevar i pružanje podrške kopnenim snagama i nikako ne mogu da pariraju lovcima koje mi dobijamo - navodi Malinović.

Urednik portala "Tango siks" Petar Vojinović kaže da je Hrvatska odavno planirala nabavku "blek houk" helikoptera, ali da će je jačanje srpske avijacije svakako naterati na nove aranžmane.

- Posle dogovora Moskve i Beograda verovatno će Hrvatska sada ozbiljnije krenuti u nabavku višenamenskih aviona - tvrdi Vojinović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online