Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.12.2016.
08:30
Z. Mirković - Vesti A

Hod po mukama prvih dijasporaca

Radnici koji su 60-ih i 70-ih godina s prostora bivše Jugoslavije došli u Austriju imali su nameru da ostanu privremeno, ali su ostali za stalno, iako im uvek nije bilo lako jer su bili suočeni s teškim uslovima života, ocenjeno je na diskusiji Radnička migracija 60-ih godina prošlog veka.

Z. Mirković
Svako ima svoju priču: Sleva: Dragan Mišković, Gordana Ilić Marković, Darko Markov, Niko Mijatović, Mira Varga i Ljubomir Bratić

Jedna od prvih koja se doselila iz Srbije u Austriju je prevodilac Mira Varga, koja je u Beč došla davne 1959.godine.

Priča o pasošu

Mira je stigla kao student i ispričala je svoju priču kako je dospela do pasoša, koji jugoslovenske vlasti u to vreme još nisu htele da izdaju svim građanima.
Kada je upisala germanistiku u Beogradu, rečeno joj je da u okviru studentske razmene može da ide bilo gde sem u Beč, jer je tamo živeo jedan disident koji je nosio isto prezime - Todorović.

Problem jezik

- Bilo je lakše tada naći posao nego stan - seća se Mijatović. Darko Markov, pisac, koji se doselio 1992. godine u Beč, a koji je inače rođen u ovom gradu, rekao je da mu je mesto rođenja bilo i prepreka za dobijanje papira jer nije znao nemački.

Zbog svoje profesije ona je bila prvi prevodilac prvim gastarbajterima sa našeg prostora.
Prenela je da su oni živeli u teškim uslovima, u barakama s vodom i toaletom na hodniku, a da Austrijanci nisu bili tako gostoljubivi.

Na skupu, u organizaciji Srpskog kulturnog foruma (SKF) i Instituta za slavistiku bečkog Univerziteta, bili su prisutni migranti "prvih dana", kao i oni koji su "tek" 90-ih došli u Austriju.
Profesor na Institutu za slavistiku Gordana Ilić-Marković istakla je da je ova diskusija peto naučno predavanje u nizu ciklusa Bečki prozori, tokom kojih je prikazan život Srba u Beču.

Kroz seriju manifestacija predstavljeni su, kako je ukazala, Vuk Karadžić, Dositej Obradović i Sava Mrkalj, Laza Kostić, Jovan Jovanović Zmaj, Petar Kočić, Đura Jakšić, Uroš Predić, Paja Jovanović, ali i Austrijanci koji su pre više stotine godine imali vezu sa Srbima, kao što je Johan Štraus mlađi koji komponovao "Srpski kvadril".

Stalna veza

Veza Srba i Beča gotovi nikada nije prekinuta, i, kako je konstatovala, i danas mnogo Srba živi u Beču i Austriji.

Ljubomir Bratić, ekspert iz oblasti migracije, koji je sam pripadnik druge generacije migranata, ukazao je na istorijske podatke radničke migracije, navodeći da je 3. aprila 1966. stupio na snagu sporazum o regulisanju zapošljavanja jugoslovenskih radnika u Austriji, koji je bio uvod u dolazak naših građana.

Sporazumom je bilo predviđeno da strani radnici koji dolaze dobiju ista prava kao i austrijski, a dobili su i pravo i samoorganizovanja, te negovanja kulture, što je osnova za kasnije formiranje brojnih klubova.

Naveo je da su svi koji su se uputili u Austriji verovali da idu samo na privremeni rad, ali su ipak ostali.

Darko obilazio baku

- Što je mene impresioniralo i navelo da pišem o gastarbajterima jeste što sam 80-ih godina dolazio kod babe u Beč, koja je pripadala prvoj generaciji gastarbajtera. Gledao sam te stanove, slušao gastarbajtere o njihovom životu, šta vole da slušaju, radio-emisije koje su slušali. Slušao anegdote, muku kako se snalaze, nedostatak jezika. To je stvorilo živopisan mozaik koji sam nosio sa sobom - objasnio je on.

Prema njegovim rečima zakonom o zapošljavanju stranaca, koji je austrijska vlada uvela 1974.godine, pa sve do 1983. godine, s ciljem smanjenja broja stranih radnika, jedna trećina je vraćena u domovinu.

Međutim, 80-ih godina vlada je, kako je dodao, uvidela da to ne funkcioniše i da je veliki broj stranaca ipak ostao, te da su doveli i porodicu, odnosno da su pustili korene u Austriji.
- Zakon koji je trebalo da ih izbaci doprineo je da dovedu porodicu i od tada migracija stalno raste, a od 2011.Austrija je prihvatila da je zemlja imigracije - poručio je Bratić.

S tim u vezi je izneo i podatke da je 1965.u Austriji živelo svega 13.500 Jugoslovena, a da danas živi 116.626 državljana Srbije, 93.973 Bosanaca i 70.248 Hrvata.

- Ako se uzme u obzir i broj onih koji su uzeli državljanstvo, može se reći da pola miliona "Jugoslovena" živi u Austriji - podvukao je on.

Gledali ih kao izdajice

Niko Mijatović, koji se u Beč 1971. doselio kao momak sa 19 godina, kazao je da se u njegovom rodnom mestu pričalo kako gastarbajteri zarađuju na Zapadu pet puta više nego u Jugoslaviji, a to su oni pokušavali da prikažu razmahivanjem poklonima. Istovremeno je ukazao da su prvi gastarbajteri u svojim sredinama bili posmatrani kao izdajice, pa im nije bilo nimalo lako.
Prisećajući se prvih dana u Beču, kazao je da je imao sreće pa je našao stan, ali u podrumu.
- Prvi gastarbajteri su živeli i zarađivali u najtežim uslovima. Stanodavci su zbog velike potražnje koristili situaciju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online