Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 13.12.2016.
18:59
Vestionline A

Biber: Srbija i Rusija blefiraju u pokeru sa Evropom

Florijan Biber, ekspert za Balkan sa Univerziteta u Gracu, analizirao je zašto je Srbija jako važna Rusiji, čiji je šef diplomatije, Sergej Lavrov u dvodnevnoj poseti Beogradu. On je za Radio Slobodna Evropa rekao da Srbija, kao i druge balkanske zemlje, Rusiju interesuje u okviru pokušaja da se naruše njihove evroatlantske integracije i da se stvore problemi za EU i NATO.

youtube.com
Florijan Biber smatra da će Rusija samo iskoristiti Srbiju zbog dobrog geografskog položaja

- Sa sve većim slabljenjem obe organizacije u regionu, porasla je i sposobnost Rusije da sebi obezbedi uticaj i da postane vidljivija. Rusija je takođe aktivna i u BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, ali naravno, Srbija je tu najvažnija zbog geografskog položaja i veličine - smatra Biber.

Ne treba precenjivati važnost Srbije 

- Značaj ruske uloge je većim delom baziran na uspešnoj glumi Rusije i onih koji posvuda vide rusku konspiraciju. Obe strane, i Rusija i njeni kritičari, imaju koristi od preuveličavanja ruskog učešća na Balkanu. Za Srbiju, a pogotovo za trenutnu Vladu, Rusija je korisna iz dva razloga. Prvo, može da umiri nacionalističke kritičare (kao što je Šešelj) održavanjem dobrih veza. Drugo, konstantnom pričom o ruskom uticaju, Evropskoj uniji se može prodati po višoj ceni. Ja bih zbog toga rekao da gledamo partiju pokera sa velikim ulozima, u kojoj Srbija blefira sa ruskim vezama koje su manje suštinske nego što izgledaju, dok Rusija blefira sa jakim uticajem - naglasio je Biber. 

Uticaj Trampa 

On navodi da se sa izborom Trampa može očekivati slabljenje američkog angažmana u regionu kao i slabija podrška EU, što, ističe, opet ide na ruku ruskom učešću. 

- Ne mislim da je izvestan jak savez ili saradnja između Rusije i Srbije ili neke druge zemlje, ali što se udaljenijom čine evropske integracije to će sve više vlade u regionu gledati prema drugim silama kako bi u strateškim igrama pojačale svoju korist. Vlade i Srbije i Crne Gore su bile uspešne u igranju na rusku pretnju kao način jačanja sopstvene pozicije u odnosu na Zapad, a prigušile su i kritiku svojih demokratskih nedostataka. Nažalost, bojim se da će ovaj trend samo jačati - zaključio je Biber.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.12.2016. 21:30
Biber je jedan od istih onih analiticara uSrbiji koji su se pojavili u zadnjih 2 godine masovno a pre toga nije ih bilo nigde , a sada su svi neki Analiticari. Tako i Gospodin biber koji biberi prazne price a u sustini ne zna kakva je igra srbije vec nagadja. Kako god gospodine biberu neces za sada saznati sta je u rukavu Srbije ali ces osetiti i ti i svi tvoji podanici i slicni njemu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online