Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 12.12.2016.
16:29
blic.rs, Vestionline A

Lavrov nosi Vučiću tri Putinova zahteva

Sergej Lavrov stiže u posetu Srbiji, a u koferu, kako je potvrđeno "Blicu", iz više diplomatskih izvora, donosi tri krupna izazova za Aleksandra Vučića. Ruski šef diplomatije ostaje u Beogradu dva dana i sastaje se sa predsednikom Nikolićem, premijerom Vučićem i kolegom po funkciji Dačićem. Ipak, ubedljivo najveći značaj ima susret sa Aleksandrom Vučićem.

Reuters
Vladimir Putin je posalo tri zahteva premijeru Aleksandru Vučiću

Prema saznanjima našeg lista, a o nekima od njih smo i pisali prethodnih dana, Lavrov će srpskom premijeru ispostaviti tri zahteva zvanične Moskve, iza kojih stoji lično Vladimir Putin.

O prvom zahtevu "Blic" je i pisao pre nekoliko dana, otkrivajući da je jedan od razloga dolaska šefa ruske diplomatije "sugestija" da Vučić podrži Tomislava Nikolića kao kandidata bliskog Moskvi na predstojećim predsedničkim izborima.

Nije tajna da Vučić ima velike nedoumice oko podrške Nikoliću, posebno zato što relevantna istraživanja pokazuju da bi njegova pobeda bila upitna.

U Moskvi ne kriju da je Nikolić njihov favorit za predsednika Srbije

Politikolog Vladimir Goati takođe smatra da je Nikolić za Rusiju više nego prihvatljivo rešenje.

- Suštinski, ciljevi Rusije, još od sredine 19.veka, svode se na izlazak na topla mora. Zato Rusija pokušava da, ako je moguće, uz pomoć Srbije eliminiše sadašnji režim u Crnoj Gori i ostvari svoje težnje. Nikolić je za Rusiju pravo rešenje jer podržava Moskvu - konstatuje Goati i dodaje da će tokom posete Lavrov "demontirati" nedavni napad na ustavni poredak Crne Gore u kome su, navodno, učestvovala i dvojica Rusa.

Srbija i NATO

Neizbežna tačka razgovora Vučića i Lavrova biće i odnos prema NATO-u i u tretman pripadnika Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. Naime, Moskva očekuje da taj centar, odnosno ljudi koji u njemu rade u Srbiji imaju sve privilegije koje su dodeljene NATO-u, a to, između ostalog, podrazumeva i oslobađanje od plaćanja taksi, komunalnih usluga i putarina.

Goati, međutim, smatra da će se Srbija, ako na to pristane, suočiti sa nizom sličnih pojedinačnih zahteva velikih sila.

- Kada bi sve to prihvatila, Srbija bi naišla na teška ograničenja da sve to iskontroliše. Postavlja se pitanje zbog čega bi Rusija u tom pogledu imala prioritet - objašnjava Goati.

Naš sagovornik dodaje i da je Rusiji jedan od ključnih ciljeva da Srbija ne uđe u NATO, što nas dovodi do trećeg zahteva koji će ispostaviti Lavrov, a to je jasnije distanciranje Beograda od zapadne vojne alijanse.

S druge strane, politički analitičar Dušan Janjić o tim pitanjima ima nešto drugačije viđenje.

Po njegovom mišljenju, "Nikolić je na trećoj liniji uticaja", zbog čega bi "od Lavrova mogao da dobije samo čestitku ako pobedi na izborima".

Lobiranje Rusije

- Lobiranje Rusije u izbornim kampanjama na Balkanu je završeno sa Dodikom. Mini-skandal u Crnoj Gori pokazatelj je da se Rusija dovoljno opekla uplitanjem u unutrašnja pitanja drugih zemalja - smatra Janjić.

Za razliku od Goatija, Janjić očekuje da će biti potpisan ugovor po kome će centar u Nišu dobiti diplomatski status "jer se odnosi na ljude".

Medvedev poslao jasnu poruku

Činjenica da ruski premijer Dmitrij Medvedev nije došao u Beograd, iako se spekulisalo da će to sigurno učiniti u oktobru, jasna je poruka Srbiji, kažu upućeni sagovornici iz diplomatskih krugova. Sa tim se slaže i Vladimir Goati:

- To je poruka: nećemo doći u Beograd jer Srbija nije politički bliska Sovjetskom Savezu po ruskom konceptu. Sve ostalo je magija reči - konstatuje Goati.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.12.2016. 16:33
Američki kongresmen Majk Tarner jako se pre neki dan uznemirio u Podgorici. Preneli svi mediji u regionu. Kongresmen je mirno šetao Podgoricom, ili se vozio automobilom, to nije razjašnjeno, sve dok njegove pravedne američke oči nisu ugledale bilbord ispisan ćirilicom – „Djecu ti nećemo oprostiti“. Sad, da li kongresmen zna srpski i ćirilicu, ili su mu poruku preveli saveznici iz Podgorice, ne zna se, zna se da ga je jako uznemirila. Pošto se uznemirio kongresmen, uznemirili su se i mnogi od Podgorice do Beograda, i dalje. Strah ih uhvatio. Jer, nije mala stvar kad se uznemiri kongresmen, i to američki, koji se svojim prijateljima i saveznicima u Podgorici odmah požalio na bilbord, na poruku da neki ljudi, njemu i njegovima iz NATO alijanse, ne mogu oprostiti decu koju im je pakt pob,io. Tražio čovek zaštitu. Nije javljeno da li je specijalnim telefonom pozvao bazu u Avijanu, odakle su nas najviše bombardovali, da opet pošalju jedan F-16 ili barem „tomahavk“. I da sravne sa zemljom bilbord sa uznemiravajućom porukom. Amerikanci to tako rade! Duševni su to ljudi, ti američki kongresmeni. Duša im je tanana da ih uznemiri i bilbord. Boluju od osećaja empatije, odnosno saosećanja, pravde i pravičnosti, da ih uzbudi i samo pominjanje dece. Činjenica da su decu pobili, i to sa predumišljajem, e, to su malo zaboravili! Uradili su to iz najbolje namere! Sad ih boli što mi to ne shvatamo, što su neki među nama toliko naopaki da ne vole američke bombe sa uranijomom, koji je na našim prostorima postao lekovit, jer se od njega samo umire. Ub,ijena deca i narod nisu više važni. Imaju toliko tanana osećanja, ti kongresmeni, da danima posle sede u Kongresu u Vašingtonu i pate. Čude se kako negde postoje neki ljudi, u nekom narodu, koji im nisu zahvalni na osiromašenom uranijumu kojima su taj narod zasipali. Zgranuti kongresmen Tarner, uveren da Amerika svuda i uvek, seje samo dobro, čak i u vidu bombi, izjavio je još kako je uveren da takve poruke, kakve je video u Podgorici, nikako nisu postavili „lokalni ljudi“, Njegoševi potomci, nego su one produkt ilegalno finansiranih napora kojima se podriva podrška Crnogoraca da se priključe njegovoj Alijansi. Američki kongresmen vratio se posle u Vašington ali, verovatno, i dalje sedi u Kongresu i pati zbog bilborda u Podgorici. Sad ga boli duša! Pati i ništa ne jede iako su mu saveznici u glavnom gradu Crne Gore objasnili da takve poruke ne piše, i da takve poruke ne padaju na pamet nikome u državi između Durmitora i mora, nego su produkt ilegalaca, restlovi državnog udara. Sve džaba, kongresmen Tarner pati, jer želi da njega, sve kongresmene, sve Amerikance, čak i kad bombe nose i bacaju vole svi u svetu. A duša? Od nje je ostalo ništa! Nama je važnije što se jedan kongresmen uznemirio, od sve one pob,ijene dece. Ako mi zaboravljamo, bilbordi pamte. Jeste li vi normalni, kako da vam decu oprostimo? (Zoran Šaponjić / Iskra)
Sreda 14.12.2016. 22:13
Срби је вечна док су деца верна. Али и док има тако јаке и искрене пријатеље. Јака и стабилна Србија може бити само уз моћну Русију.
Sreda 14.12.2016. 22:13
Када је Крим био руски, Украјина није ни постојала (насиљем ју је формирао Лењин, а Хрушчов јој декретом отео Крим)! Слична је ситуација и са Грузијом. Што се Срба тиче, они овог пута нису парадигма (Руси су), али не заборавите упркос вашим апоријама у вези са Великом Србијом, источна граница Републике Српске је Дрина, а Срби никакв проблем немају да то буде Тимок.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online