Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 10.12.2016.
21:08
informer.rs A

Putin pravi "balkansku četvorku": U savezu Srbija, Crna Gora, Makedonija i BiH?

Sergej Železnjak, zamenik sekretara Generalnog saveta vladajuće ruske partije Jedinstvena Rusija i jedan od najbližih stranačkih saradnika Vladimira Vladimiroviča Putina, potvrdio je da se Rusija zalaže za formiranje saveza "vojno neutralnih i suverenih država" na Balkanu. U "balkanskoj četvorci" bili bi Srbija, Crna Gora, BiH i Makedonija.

Reuters
Rusija širi uticaj na Balkanu: Vladimir Putin

Železnjak je istakao da je Moskva spremna za punu podršku vanblokovskom statusu naše četiri države. Sagovornici "Informera", politički analitičari i vojni stručnjaci, ocenjuju da bi ovakav savez bio mnogostruko politički i ekonomski koristan za našu zemlju, ali i za ceo region.

Poštujemo neutralnost

Železnjak je naglasio da Evropska unija mora biti svesna da se upravo ovakvim projektima čuvaju nacionalni interesi balkanskih zemalja.

- Spremni smo za konstruktivnu, svestranu saradnju i podršku vanblokovskom statusu Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH. Podržaćemo temu vojne neutralnosti "balkanske četvorke" na međunarodnoj sceni. Ako EU nije svesna nacionalnih interesa zemalja članica i kandidata, uključujući i balkanske države, onda Evropa nema budućnost. Nažalost, EU se dosad pridržavala pogrešne prakse da zemlja kandidat za članstvo u EU mora ući u NATO. Tako se danas Srbiji i Crnoj Gori nasilno nameće NATO, iako je ovaj savez za njih agresor koji je pre samo 17 godina bombardovao i ubijao nevine ljude... - istakao je Železnjak u intervju ruskom portalu "Ruska reč".

On je dodao da je Putin u zvaničnoj državnoj Koncepciji spoljne politike definisao princip poštovanja izbora evropskih država koje nisu u vojnim savezima.

- Ta odredba se u punoj meri odnosi na saradnju s odgovornim patriotskim snagama Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH - podvukao je Železnjak.

I dok niko u vrhu vlasti nije želeo da komentariše ovaj predlog, analitičar Dragomir Anđelković kaže da ova inicijativa nije nova.

- Nije ovde reč ni o kakvoj o ruskoj zoni uticaja, već o balkanskoj zoni mira. Za Srbiju je ovo idealno jer bi joj omogućilo ekonomski i politički prosperitet. Bili bismo "balkanska Švajcarska", a to bi stvorilo ravnotežu između Istoka i Zapada. Železnjakov predlog jeste potvrda da je srpska spoljna politika odlična - ističe Anđelković.

Agresivan NATO

Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji, kaže da bi Železnjakovu inicijativu trebalo vrlo ozbiljno shvatiti.

- Ne vidim nijedan razlog da inicijativu ne prihvatimo. Problem je, međutim, to što je Crna Gora pred vratima NATO, pa je inicijativa stvar dogovora velikih sila i malo toga zavisi od nas u regionu. Imajući u vidu agresivan nastup NATO, ova inicijativa nema mnogo šansi da uspe, mada, nikad se ne zna... - zaključuje Karan.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.12.2016. 20:44
Bice kako car kaze!!!!!!!!!!
Nedelja 11.12.2016. 15:11
putin je baš neki šaljivdžija, stalno pravi neke virtualne saveze u koje niko ne želi..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online